2021-12-18
之前食過「天‧悠蔬食」,一直念念不忘,今次終於去咗他們嘅尖沙咀分店,再回味一吓他們的素美食。尖沙咀分店舖面冇荃灣嗰間咁大,但食物質素一樣高。翻開餐牌,上次點過嘅今次已經冇咗,但又有一啲新嘅菜式,小編非常欣賞他們努力創造新菜式,不斷畀客人新鮮感。🌹紅菜頭蘋果合桃沙律紅菜頭加蘋果加合桃這個組合,單靠想像已經覺得冇得輸,上枱見到鮮紅色,賣相又再贏一半,味道方面,蘋果又爽又清甜,係特別甜,紅菜頭亦都清甜可口,合桃又香又有咬口,加上營養豐富嘅藜麥,整體非常出色,食落非常開胃,必食。🌹素瑤柱桂花賽螃蟹素翅就咁表面睇已經覺得食材好豐富,雖然唔係完全知情哂食材係乜,但食落好爽好有咬口,味道咸味適中,小編覺得比真嘅賽螃蟹更好味,必食。🌹蜜汁脆燒腐皮卷脆燒腐皮卷係將燒脆嘅腐皮包住腍嘅腐皮,又脆又腍,口感非常爽,加上沾上蜜汁,甜味更能刺激味蕾,都係必食。🌹和風照燒汁素鰻魚薄餅他們一慣嘅薄餅都係薄身,而薄餅邊又係特別脆,所以小編特別喜歡,今次揀咗素鰻魚做薄餅餡料,素鰻魚雖然口感唔太似鰻魚,但它本身都比較彈牙,加上用照燒汁烤,素鰻魚相當入味惹味,不過小編覺得芝士份量比較多,芝士同鰻魚唔係太夾,如果選用其他配料如
🌹紅菜頭蘋果合桃沙律
🌹素瑤柱桂花賽螃蟹素翅
🌹蜜汁脆燒腐皮卷
🌹和風照燒汁素鰻魚薄餅
他們一慣嘅薄餅都係薄身,而薄餅邊又係特別脆,所以小編特別喜歡,今次揀咗素鰻魚做薄餅餡料,素鰻魚雖然口感唔太似鰻魚,但它本身都比較彈牙,加上用照燒汁烤,素鰻魚相當入味惹味,不過小編覺得芝士份量比較多,芝士同鰻魚唔係太夾,如果選用其他配料如菇類可能會更好。
🌹柚子蘆薈乳酪蛋糕
這個芝士蛋糕口感比較厚重,吃起來冰冰涼涼的,一口下去係濃郁嘅奶油奶酪味,少甜但甜蜜中帶著微酸的口感,加上配搭柚子同蘆薈,口感味道香味都提升。
🌹焗蓬茸西米布甸
西米布甸係懷舊港式甜品,小編特別喜歡,淡淡的甜味、香濃的奶味、層次豐富,都係布甸獨特嘅質感令人喜愛,這布甸係水準之作,入口即化,瞬間散開的奶香味讓人欲罷不能,最後有幾片士多啤梨同幾粒藍莓,有畫龍點睛的作用。
🌹桂圓紅棗雪耳茶
這個雪耳茶,上次點了今點,一樣都係好多雪耳好多紅棗好多桂圓,紅棗味好濃,非常清甜,感覺可解膩,其實可以當甜品糖水。