6 day(s) ago
🔷 〰 剛剛在新加坡出席友人的印度式婚禮,認識了不同的印度食物。一回到香港,朋友們就約我再次來到再臨閣,剛巧近日宣傳印度風情自助晚餐,讓我可再次享受多款印度美食呢🤭〰 一向都出哂名性價比高,今次經KK DAY訂座更有優惠,有多款買一送二/買二送二優惠🥳 加上今次主題比較少見,「印度風情」更有特色,可以有不一樣的自助餐。🍽 🔹凍食區我好喜歡去凍食區逛逛,多款沙律🥗都好有特色😍蕃茄雞心豆沙律,烤雞肉沙律,黃豆甘筍芝士沙律,紅菜頭白豆沙律,每一款都要食,先開開胃🤤🔹熱食區有多款印度熱食都好吸引,有印度脆炸魚塊,脆卜卜,魚肉好香滑呢😍雜菜咖喱和羊肉咖喱配上香飯,十分惹味,可以食多幾碟飯呢😘😘還有印度風味即食麵,我們都吃了幾碗,太好味😋➰🔹海鮮🦞區除了即煎虎蝦之外,還有即煮鮑魚😍但最耀眼,最吸引人的就是凍海鮮盤了無論是波士頓龍蝦、鱈場蟹腳、青口和龍蝦仔等都好新鮮,朋友都讚不絕口呢🤗🔹甜品區🍮有多款印度的甜品,原本印度式甜品相對會比較甜,但師父好貼心,會調教過甜度😍😍印度曲奇🍪印度米布甸、印度丸子都是很有名的印度甜品還有綠荳蔻甘筍甜餅和銀鉑牛乳糕呢但最最最最不能錯過是心太軟,每一款都是即叫即整,熱
🍽
🔹凍食區
🔹熱食區
雜菜咖喱和羊肉咖喱配上香飯,十分惹味,可以食多幾碟飯呢😘😘
還有印度風味即食麵,我們都吃了幾碗,太好味😋
➰
🔹海鮮🦞區
除了即煎虎蝦之外,還有即煮鮑魚😍
但最耀眼,最吸引人的就是凍海鮮盤了
無論是波士頓龍蝦、鱈場蟹腳、青口
和龍蝦仔等都好新鮮,朋友都讚不絕口呢🤗
🔹甜品區🍮
印度曲奇🍪印度米布甸、印度丸子都是很有名的印度甜品
還有綠荳蔻甘筍甜餅和銀鉑牛乳糕呢
但最最最最不能錯過是心太軟,每一款都是即叫即整,熱熱地又流心,食多幾個更開心😍😍
🔍 題外話
下一次都會選擇星期五、六日或公眾假期及其前夕過來再次食自助餐,聽說有期待已久的麵包蟹供應呢😍😍😍
仲有仲有🎊
再臨閣仲可以睇到煙花匯演,年初二都可以睇煙花🎆