2016-12-19
又到冬至開餐嘅時候,媽咪落命令唔要火鍋、放題同雞煲,叫餸食飯先夠溫馨。但大財團酒家呢啲日子超爆多人囉一於跳出油尖旺區去新興搵食點-大角嘴入座時間:8:00pm 星期日,店內満坐但環境乾淨舒服,唔會太迫打開餐牌,未齊人就食住冷盤小食先冰鎮苦瓜-清爽感覺好Fresh , 配蜜糖中和咗甘苦味,清清味雷先苦瓜片薄到咁再嚟一個扣肉飽頂頂肚先熱辣辣,好好味呀蒜香紅醋海蜇頭,凍凍地食好爽椒鹽香酥鮮准山,口感特別星泰鳳爪,醬汁有青檸香味,好開胃手工蝦棗帶芋香味,口感鬆軟主菜開動南乳五花腩,肥瘦適中著名咖啡脆雞一放低已經有陣陣啡味外面帶咖啡甘香,而且雞肉柔軟唔乾芥末蝦球,味道似老麥蜜糖介末醬,蝦球新鮮,不過有少少漏接住仲有微辣野味星洲醬魚頭,滑嘟嘟又唔腥招牌菜香鐵板豆腐都好出色,鷄蛋墊底配埋菜莆肉碎大家都好滿意!太完美會比人以為我係打手,所以失望菜色係有㗎⋯四大天王,相片同實物落差勁大,份量少但味道ok 嘅跟手爸爸指定嘅青菜⋯金銀蛋莧菜,莧菜少肉碎太多下次唔會再食呢個呢間客棧好處係每個菜色都大細份之分,想試多啲嘢都唔會太飽而且服務良好,忙碌之間都冇甩漏,係啲茶水淡咗啲甜品係時候出動超好味酸甘香茅凍去油感
一於跳出油尖旺區去新興搵食點-大角嘴
打開餐牌,未齊人就食住冷盤小食先 冰鎮苦瓜-清爽感覺好Fresh , 配蜜糖中和咗甘苦味,清清味雷先苦瓜片薄到咁
再嚟一個扣肉飽頂頂肚先
熱辣辣,好好味呀 蒜香紅醋海蜇頭,凍凍地食好爽 椒鹽香酥鮮准山,口感特別 星泰鳳爪,醬汁有青檸香味,好開胃 手工蝦棗帶芋香味,口感鬆軟
主菜開動 南乳五花腩,肥瘦適中 著名咖啡脆雞一放低已經有陣陣啡味外面帶咖啡甘香,而且雞肉柔軟唔乾 芥末蝦球,味道似老麥蜜糖介末醬,蝦球新鮮,不過有少少漏
接住仲有 微辣野味星洲醬魚頭,滑嘟嘟又唔腥招牌菜香鐵板豆腐都好出色,鷄蛋墊底配埋菜莆肉碎大家都好滿意!
太完美會比人以為我係打手,所以失望菜色係有㗎⋯ 四大天王,相片同實物落差勁大,份量少但味道ok 嘅
跟手爸爸指定嘅青菜⋯ 金銀蛋莧菜,莧菜少肉碎太多下次唔會再食呢個
甜品係時候出動 超好味酸甘香茅凍去油感一流而且青檸同花蜜果凍係絕配令全餐飯有個完美句號
其實都有試其他,不過呢個係甜品代表
呢餐七個人食都唔使$1700埋單,所以自己覺得好抵大時大節冇比人殺到一頸血,其實已經要比叻自己
佢已經被鎖定為下次做節代表喇