2024-09-10 262 views
不嬲都中意周圍試下唔同國家嘅菜,周不時試下新嘢,生活冇咁悶😂Bookmark咗好耐嘅Bedu,今次趁要出城就約咗FD黎試下中東菜🤤安排咗bar枱位比我哋,位置都幾闊落,環境亦相當唔錯~ 雖然係週末嘅lunch時間,但好快就幾乎坐爆,所以大家記得book位~其實未黎之前已經睇好咗要食佢嘅Brunch set,even係weekend都有提供👍 Hummas Bel Laham & Pitta Bread 羊肉煙燻鷹嘴豆泥 & 中東扁包中東扁包真係熱辣辣新鮮出爐,店員教落可以直接點鷹嘴豆泥食,亦可以包黎食🤤 羊肉味道幾濃但唔會羶,鷹嘴豆泥夠軟綿,再加上松子仁同埋香草夠晒香,配埋中東扁包一齊食真係好正!其實本身望落好似會好漏咁但一啲都唔會🤪Fattoush Salad真係怕漏都唔緊要,有salad可以中和返😆 除咗平時常見嘅生菜、番茄、青瓜等等,最特別係有石榴粒,增加咗不少口感,而且特別清新~Scallop Ceviche 酸檸汁醃帶子檸汁醃帶子都係第一次試,帶子肉厚而且夠鮮,加埋青瓜同埋香草醬,口感豐富仲好開胃🫣Falafel 鷹嘴豆炸餅鷹嘴豆餅炸到好香脆,而且都幾紮實,配上醃芒果芝麻醬

1928 views

羊肉煙燻鷹嘴豆泥 & 中東扁包

Fattoush Salad

Scallop Ceviche 酸檸汁醃帶子

Falafel 鷹嘴豆炸餅
鷹嘴豆餅炸到好香脆,而且都幾紮實,配上醃芒果芝麻醬同松子仁香草醬,中和咗炸餅油膩嘅感覺~ 食到黎呢度發現,香草醬應該係中東菜嘅精髓,幾乎每一道菜都會有佢嘅出現,但意外地佢同每一道菜都好夾,個人幾中意👍 其實食到黎呢度已經覺得有少少飽,每一道前菜都滿滿嘅份量,性價比黎講真係好高

Slow Cooked Lamb
黎到主菜嘅部分,朋友選擇咗慢煮羊肉配香料石榴蒔蘿飯。薑黃飯唔會太乾或者太濕口感好好,薑黃適中,而且石榴粒大大提升咗成個飯嘅清爽,慢煮羊肉則非常軟淋,而且應該因為切走咗啲脂肪,所以羊肉雖然濃但唔會羶,如果怕羊羶都絕對可以入口。

Chicken Lari
雞腿肉煮到岩岩好所以肉質相對都幾嫩滑,唔會乾同硬,而且雞腿肉應該有提前醃過,所以好入味,再加埋蘿蔔鷹嘴豆蓉同不可缺少嘅中東辣椒香草醬,令到成個香味another level咁

Chef Ali's Favourite Sorbet
甜品部分揀咗sorbet,芒果味sorbet再配上多款生果,夠fresh唔會太甜~

身為愛酒之人嘅朋友叫咗一杯House wine,酒嘅單寧同酸度較低,入口容易,果香味濃厚,帶有雲呢拿香味。朋友覺得幾適合女士或者少飲酒嘅人,佢仲諗住自己買返屋企飲😂

總括黎講性價比真係好高,如果之後轉menu會再試🤤