2017-10-10
兆萬中心聚集了多國餐廳,尤其是日本菜及韓國菜,有好幾間,今次去了位於16樓的壹火鍋。約七點到達,餐廳已有大半滿座。因為是限時的,所以我們入座後店員即時介紹餐廳的收費,我們選擇了刺身火鍋,任食兩小時$189/位,另外再加了海鮮船$59/位,需加一收費,人頭$273。我們選擇了重慶麻辣芝士雞煲,食完雞煲再打邊爐。其實兩個鐘都幾急下,所以即刻點了刺身,才出去揀飲品。飲品款式多,有甜、無糖及啤酒,全部都是任飲。有廿款醬料,任取任溝,不過放在主要通道,以至出入口比較狹窄。刺身先上,寫幾多出幾多,刺身約有十多款,三文魚、油甘魚、希靈頓是必點項目,刺身新鮮,顏色鮮艷有光澤,魚類油脂分怖均勻,尤其是三文魚,雖不算肥美但有油脂甘香及鮮甜,任食有此等質素確有驚喜。重慶麻辣芝士雞煲出場了,煮了約十分鐘就食得,有濃郁的麻辣香味,但因為點了BB辣,所以辣度在可接受範圍。雞煲有大量的芝士及洋葱,令香味更濃,雞肉肉質嫩滑,有麻辣香味,而且咸味幾重。食完雞煲換了個清湯打邊爐,先來食海鮮船。海鮮船份量十足,有九款海鮮,包括鮑魚、龍蝦,中蝦、珊瑚蚌、刀貝、生蠔,魚件、蟶子及帶子。海鮮新鮮,味道鮮甜,其中中蝦及龍蝦肉質彈牙
我們選擇了重慶麻辣芝士雞煲,食完雞煲再打邊爐。
食完雞煲換了個清湯打邊爐,先來食海鮮船。
海鮮船份量十足,有九款海鮮,包括鮑魚、龍蝦,中蝦、珊瑚蚌、刀貝、生蠔,魚件、蟶子及帶子。海鮮新鮮,味道鮮甜,其中中蝦及龍蝦肉質彈牙,魚件結實有鮮味,鮑魚又腍又彈牙,而蟶子有沙,其他海鮮都不錯。
其實食到這一刻都已經飽飽地,所以只點了少許任食配料,免得浪費。
豚肉片切得很薄,肉質很腍,一放落去一陣就已經熟透。
手打牛丸很彈牙,牛肉味不算太濃。
最後食個甜品做結尾,外面有個任食雪糕櫃,有多款不同味道的雀巢雪糕。
竟然有綠茶雪米滋。
總括而言,食物款式甚多,基本上食完刺身、雞煲及海鮮都已經大半飽,叫多兩三樣配料或蔬菜已經足夠有餘。服務方面,店員自動自覺加湯換碟,落單快上菜都很快,基本上落單後五分鐘已經陸續送上,兩小時雖有點緊迫,卻足以吃飽。