2021-11-08 121 views
適逢週末,最好約埋朋友一齊出去食下野😋 今次揀咗一間旺角樓上Cafe,主打南越南fusion菜,我哋坐嘅位置近窗邊,自然光透入嚟好舒服,餐廳裝修充滿東南亞風🌿而且播住越南歌,真係令人有一種置身於越南嘅感覺😆招牌金邊粉 $88既然係餐廳嘅招牌菜式點可以唔試,配料有牛肉片、牛面頰、牛腱、牛筋、牛肉丸,肉質都好嫰滑同埋好入味,真係好足料,鍾意食牛嘅朋友一定好滿足,仲有好脆嘅油炸鬼浸落湯一齊食,牛骨湯底熬製足24個鐘,味道香濃,而金邊粉爽滑彈牙,完全吸晒湯嘅精華,值得推薦🤤脆米紙薄餅 $54作為餅底嘅脆米紙好鬆脆,上面鋪滿咗蘿蔔絲、青瓜絲、蝦乾再加埋越式香腸,配有千島醬,一次過食到甜酸鹹三種味道,口感好豐富,而且配搭都好match🤤Shake shake雞軟骨 $52雞軟骨係用紙袋裝住,原本調味有蒜香調味粉、青檸葉同香茅,份量好多,可以自己加紅辣椒碎同埋青檸汁,Shake一shake就食得la,香脆嘅雞軟骨加埋辣真係好惹味,我哋都食到停唔到😆扎肉心內美米紙卷 $58米紙卷入面包住扎肉、生菜、青瓜同紫蘿蔔,配埋特製花生醬汁,成個菜式好refreshing🤩柑桔檸檬綠茶🍋 $23柑桔同檸檬嘅味道幾

招牌金邊粉 $88

脆米紙薄餅 $54

脆米紙薄餅

Shake shake雞軟骨 $52

扎肉心內美米紙卷 $58

扎肉心內美米紙卷

柑桔檸檬綠茶🍋 $23
柑桔同檸檬嘅味道幾清新自然,甜度都適中

柑桔檸檬綠茶

南越蛋咖啡☕️ $35
係用蛋黃、砂糖、煉乳打到起泡,之後加落咖啡,就可以做出cappuccino嘅泡沫效果,咖啡最上面一層微燒過嘅焦糖脆面蛋醬,飲嘅時候記住唔好攪勻,直接咁飲,飲落去好濃郁蛋香味,蛋香同咖啡嘅味道好夾~

南越蛋咖啡

平時越南菜我哋就食得多,但呢間餐廳好有特色,可以試到創新嘅南越南fusion菜,菜式創意十足,如果大家食慣傳統嘅越南菜,想換吓新口味,就一定要嚟試吓啦😉

脆米紙薄餅
扎肉心內美米紙卷