Restaurant: GYOJASANG
Terms & Details:
🌕Hello我係Moon🌕話咁快就九月啦,🥲又到左一年一度嘅同學仔聚會,🫣今次有埋老師喺度,😂梗係要食返一餐好㗎啦!😙平時同朋友仔同學仔去Cafe打卡就多啦,🤪今次竟然有老師喺度就搵啲特別啲嘅嘢食!😝.同學仔佢哋話將搵餐廳呢個重任交俾我,😂睇嚟佢哋都幾睇得起我搵餐廳嘅能力喎!😝佢哋都有唔同嘅要求㗎,😙唔要cafe又唔想普通餐廳,🥲又唔要火鍋,😑又唔要麻辣…總之就要求多多啦😂.我記得之前喺銅鑼灣行街嘅時候經過fashion walk,🤨留意到原來入邊都幾多嘢食,🧐上網一睇原來呢度新開左一間韓式嘅居酒屋,GYOJASANG(교자상)🤩係韓式嘅居酒屋呀!😎平時食日本嘢就多啦,☺️不過韓國版嘅就真係未食過!😌.我將呢個餐廳嘅地址同埋菜式send上去whatsapp群組之後,🤣估唔到同學仔都幾滿意喎,😙一於訂枱去食!😗.餐廳嘅環境都幾有格調而且有一種創新同埋華麗嘅感覺,😜真係好有居酒屋嘅感覺.🤓去到餐廳之後店員安排我哋坐係大枱,😎空間感十足 私隱度都幾高,🤓一邊睇餐牌一邊問吓大家想食啲咩,😏集思廣益之後都嗌咗幾多嘢食😂嘢食未黎嘅時候店員會問我哋想飲起泡水,蒸餾水定係其他,😳喺大家傾緊計嘅時候我哋已
🌕Hello我係Moon🌕
NAROO SAENG MAKGEOLLI
嘢食未黎嘅時候店員會問我哋想飲起泡水,蒸餾水定係其他,😳喺大家傾緊計嘅時候我哋已經幫大家決定咗飲sparkling water😂夏天就啱飲啦!😝
sparkling water
因為嗌咗太多嘢食,😋因為有啲嘢食我都未影完相佢哋都已經食咗啲🤪咁就推薦幾款我心頭好俾大家!🤓
係Raw嘅item,生,😎我都幾鍾意佢哋嘅牡丹蝦Moransaeu,🦐其實我初頭以為依個就係普通嘅刺身,😜但係估唔到佢都幾有層次!🤓
牡丹蝦刺身就係放喺炸咗嘅紫菜上邊,😏而牡丹蝦刺身上面就有海膽同埋魚子醬,🤩食落口感豐富而且味道都更加有層次!😎佢嘅刺身都幾新鮮,😝配埋海膽一齊食就會更加有鮮味!😜
如果可以嘅話,😙我就建議大家一啖擺落口食啦,😋咁樣成個層次就會喺口腔入邊爆發出嚟,🤓真係好滋味!😛
牡丹蝦
咁喺小食嘅方面,😏Snacks,幾欣賞佢哋嘅韓式生牛肉,😤喺香港好少會食到生牛肉,😳而韓式生牛肉Yukwe 又真係有一種帶我返去韓國旅行嘅感覺,😏一樣都係有海膽,🥸不過海膽下面就係生牛肉!😎將全部嘢撈埋一齊,🤓然後再放上炸紫菜上,😝口感超級豐富!😗生牛肉嘅肉質好嫩滑,😚而且好香,😛真係令人一啖接一啖!😋
韓式生牛肉
呢個時候就食返啲鹹嘅嘢食就啱,☺️Savoury嗰一類我哋都嗌咗幾款,😉不過最令我難忘嘅就係炸雞,😍雖然我知炸雞周圍都有得食,🤣但係呢度嘅炸雞除咗炸雞好味連佢哋嘅醬都好好味😂炸雞Chicken,😆佢會以一半一半嘅形式,☺️一半係原味另一半就係甜辣味,😗夠晒韓國風味呀!😉我個人就鍾意原味多啲,😝因為原味點埋佢哋嘅柚子蛋黃醬食落去會有另一番嘅香脆軟滑,😜佢哋嘅炸雞真係即叫即炸,😆因為食得出好酥脆而且入邊嘅肉汁都係滿滿嘅,☺️唔會太乾又或者太柴,😁加上有佢哋嘅醬汁,😌食多幾件都唔會覺得膩!😝
炸雞
Grill燒烤,😆有四款可以選擇,🤓因為我哋人多都可以試多幾款,😏最令我難忘嘅就係八爪魚😝佢哋嘅八爪魚Muno好新鮮,☺️而且都係厚切,😙先撇除口感唔講,😗佢哋嘅燒烤香味真係好足夠,🤩未放入口都已經聞到好香嘅燒烤味!🥳
八爪魚
食咗咁多肉又有海鮮係時候食返啲碳水化合物🤣Grain,其實佢每一樣嘢都好吸引,😉不過講到韓國最經典嘅一定係醬油蟹飯!🤣數下手指原來我都好耐冇食過醬油蟹飯啦,😍今次就喺呢度回味返!😆醬油蟹一定要係新鮮而且冇腥味去製作,😉呢個醬油蟹非常掂!😗佢嘅醬汁好入味而且醬油蟹嘅肉質好軟滑,😙配上紅米飯同埋海苔食就好滿足!😋
八爪魚
飲品嘅選擇以酒類為主,🤪既然今日係聚會咁開心,😤一人要返一杯酒就走唔甩㗎啦!有樣嘢幾得意嘅就係,🥸餐廳有呢隻NAROO SAENG MAKGEOLLI酒,😳不過佢就有6%vol同埋11.5%vol選擇,🥰咁我同比較friend啲嘅朋友都決定一人嗌一杯,😝咁就可以試到分別!😎
真係估佢唔到原來酒精濃度高啲嗰個甜味會比酒精濃度高,🤣而且相對會好飲啲,😍真係有驚喜!😳
.🌕最後MoonMoon都幾滿意呢間居酒屋!呢度每一樣嘢食都有返咁上下嘅質素,😏服務態度真係好好!😝而且都好貼心,😜見我影緊相但係對啲光線唔滿意,😳佢哋都會建議將燈調光啲🤩(每一台都會有一盞枱燈,如果唔係店員講我都唔知道原來可以調節光度),🤗最後啲相我都幾滿意,總算見得人!🌕

교자상 (銅鑼灣)
銅鑼灣加寧街1-3號Fashion Walk地下C號舖
2022-09-04
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
NAROO SAENG MAKGEOLLI