Restaurant: GYOJASANG
Terms & Details:
2024-04-25 234 views
今日去咗一間GYOJASANG韓式高級料理、位於銅鑼灣Fashion Walk嘅店舖、店面分別室內好有韓式高級風格、有幾處不同特式坐位、而室外係開放式感覺坐著休閒舒適😙、整間店面嚟講以柔和色澤坐着感覺都唔錯🤔!.生牛肉 $215整款生牛肉望見都好吸引🤤、牛肉肉質色澤鮮紅好新鮮、配埋脆薄紫菜包裹整嗰滑滑蛋黃撈勻牛肉夠哂香滑😚、牛肉鮮甜又美味入口好正😋!.炸青陽辣椒釀豬肉 $86呢一款炸青陽椒係韓式特式美食、配咗兩款不同味道醬汁、整款金黃酥脆外皮包裹爽脆青陽椒、裏面包裹豬肉口感外脆內腍嫩美味😋、帶點微辣口感整體我覺得真的唔錯!.韓式蒜頭清燉雞鍋 $385呢一鍋清燉雞鍋份量十足好豐富😲、上枱之後店員講要煲多12分就可以食得、滾佐之後散發蒜香味😚、滿滿蒜粒係煲面🤔勁多、整煲真的有雞同其它配料、雞肉肉質腍嫩鮮味口感都滑口完全入洒味😋、湯底清而香甜配埋年糕口感軟糯菇類及薯仔蔥等、同時個餐都有個泡菜炒飯,但有D飽都食唔到、所以都冇要到!.水芹菜煎餅 $128呢一款水芹菜煎餅望見賣相有D似薄餅🤔、整款煎餅色澤好吸引香脆又夠薄脆邊、佢嘅配料都算好多😯、上面放咗鮮蝦又夠爽口、配埋水芹菜清香又甜口、食到入口

生牛肉 $215

牛肉鮮甜又美味入口好正😋!
炸青陽辣椒釀豬肉 $86

韓式蒜頭清燉雞鍋 $385

水芹菜煎餅 $128

呢一款水芹菜煎餅望見賣相有D似薄餅🤔、整款煎餅色澤好吸引香脆又夠薄脆邊、佢嘅配料都算好多😯、上面放咗鮮蝦又夠爽口、配埋水芹菜清香又甜口、食到入口口感帶點煙糯口感味道特別😋、口感都好豐富又好食!
See You $108
呢一款係用咗Misang濟州柚子燒酒、番石榴泥、檸檬汁,、蘋果蘇打水、飲到入口味道酸甜開胃味都幾好特別!
BAUM SEA BREEZE MULBERRY WINE $88
呢杯入口飲到桑葚果香味😚,口感滑順,味道香甜易入口帶點微酒口感都幾好☺️!

2024-04-16
Dinner
𝗚𝗬𝗢𝗝𝗔𝗦𝗔𝗡𝗚 / 𝗙𝗔𝗦𝗛𝗜𝗢𝗡𝗪𝗔𝗟𝗞 中的型格韓食🇰🇷𝘼𝙩𝙢𝙤𝙨𝙥𝙝𝙚𝙧𝙚 餐廳來氣氛超好,燈光有經過特別調教,BGM是K-pop但不是太吵耳,當日全場滿座,不少情侶及三五知己到訪𝙇𝙤𝙘𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣 就在銅鑼灣Fashion Walk,E出口步行2分鐘就到𝙁𝙤𝙤𝙙 ♡ 去年飛了韓國幾次,接觸多了一種韓國獨有的蔬菜,水芹菜有獨特風味,應用範圍廣,係韓國餐廳都幾常見,清新既口感可以中和肉類既油膩感[ 海膽紫菜包飯 ] 新鮮海膽、生牛肉同魚子醬,整個配搭冇得輸!最突出海膽鮮甜的海水味,完全不輸日本的五花肉油脂分布超靚!店員幫忙烤香後仍然多汁,配上水芹菜脆口又清新,平衡的美味。濃香牛骨湯新鮮熬製,加上清甜蘿蔔及韓式粉絲,超級超級香最後都係忍唔住叫埋煎餅,金黃酥脆,內部則有水芹菜的嫩綠色調和清爽的口感,超喜歡食 。生米酒tiramisu都是第一次嘗試,意外地幾清新同酒香溫柔滲出,好特別的完結 ♡—————-𝙒𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙:海膽紫菜包飯 / 水芹菜五花肉 / 水芹菜牛骨湯/ 水芹菜煎餅 / 涼拌水芹菜 / 生米酒tiramisu—————————————————𖠿𖥣 교자상 (銅鑼灣

𝙁𝙤𝙤𝙙

濃香牛骨湯新鮮熬製,加上清甜蘿蔔及韓式粉絲,超級超級香

—————-
𝙒𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙:

—————————————————

𖠿𖥣 교자상 (銅鑼灣)
〒 銅鑼灣加寧街1-3號Fashion Walk地下C號舖
2024-03-18
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 海膽紫菜包飯
Fashion walk 食街,頭一間就搵到啦!質素好高呀!難怪係平日都幾乎滿座!必叫水芹菜五花肉!適合三五知己去談心的好地方👯👯‍♀️- 涼拌水芹菜 hkd 25第一次食水芹菜,水芹菜在韓國又稱為「MINARI」,於韓國春季盛產的蔬菜,常見於韓國新年的料理。這款水芹菜酸酸辣辣,味道清新。- 醬油海鮮拼盤(鮑魚,帶子、蝦) hkd 390第一次食醬油鮑魚,口感非常嫩滑,不像中式煮法的那樣煙靭,非常驚喜!醬油蝦要記得先去除蝦腸啊!- 海膽紫菜包飯 hkd 390呢款物有所值!唔會太大舊!海膽新鮮,配上生牛肉同黑松露魚子醬的高級食材,非常值得一試!- 水芹菜牛骨湯 hkd 210牛骨煮得好白好濃,有芹菜的爽脆,夠晒暖胃。- 水芹菜五花肉 hkd 410有職員會幫你燒埋五花肉,五花肉份量很多!更配上泡菜、芽菜、和水芹菜。而且生菜拼盤都可以任添!更有腌好的娃娃菜🫶🏼難怪幾乎每一檯都有叫!👍🏼- 水芹菜煎餅 hkd 128煎得香脆,水芹菜同煎餅原來都好夾呀!- 火龍果芝士蛋糕 hkd 72火龍果的香甜,芝士的滑溜,值得試試!荔枝梳打&柚子梳打:口感清新,好fresh,入面有果肉,而柚子梳打係有真西

- 涼拌水芹菜 hkd 25

- 醬油海鮮拼盤(鮑魚,帶子、蝦) hkd 390

- 海膽紫菜包飯 hkd 390

- 水芹菜牛骨湯 hkd 210
牛骨煮得好白好濃,有芹菜的爽脆,夠晒暖胃。

- 水芹菜五花肉 hkd 410

- 水芹菜煎餅 hkd 128
煎得香脆,水芹菜同煎餅原來都好夾呀!

- 火龍果芝士蛋糕 hkd 72
火龍果的香甜,芝士的滑溜,值得試試!

荔枝梳打&柚子梳打:口感清新,好fresh,入面有果肉,而柚子梳打係有真西柚加檸檬,好飲、好看又好吃。

💁🏼‍♀️服務:有加一,職員好樂意為你加水同幫你執枱

🏡環境:樓底高,方便傾偈,而且座位非常寬敞,地理位置也很方便

食完真係非常滿足!
  • 白切五花肉
𝕀𝕥 𝕨𝕒𝕤 𝕝𝕚𝕜𝕖 𝕔𝕖𝕝𝕖𝕓𝕣𝕒𝕥𝕚𝕟𝕘 𝕥𝕙𝕖 𝕓𝕚𝕣𝕥𝕙 𝕠𝕗 𝕞𝕚𝕟𝕒𝕣𝕚🥬𝕞𝕠𝕠𝕠𝕠𝕠成日出入銅鑼灣都竟然無點係 Fashion Walk 食街食過飯🗿,今次同朋友食個韓國菜🇰🇷有無人反對🤣?其實 daytime 有經過過,見到餐廳中高級既環境間隔🎐,環境氣氛好已經係食好野既先決條件🫛。食晚餐當然要豐豐富富的😌,我地先揀左兩款烤肉,鐵鍋上的烤1++韓牛💥望落油脂分布平均,唔會太肥膩。每一件包住韭菜🌱香噴噴,店員簡單燒過後,點少少鹽🤏🏽牛味 baba 聲衝出來。🐃Grilled 1++ Hanwoo | $456 (regular)傳聞呢排興水芹菜👀,健康清熱仲降血壓住。餐廳以水芹菜設計一系列料理,我地餓到都唔想多揀lu,why not 就試試呢個 special menu💫。另一份烤肉就係水芹菜五花肉,薄片五花肉肥瘦得宜🐽,配埋泡菜、豆芽♨️同水芹菜,放埋一齊食 lamlam 脷😉。🐖Minari Pork Belly | $410哇哇哇,似乎每檯都點左呢款海膽紫菜包飯🦸🏽‍♂️,咁唔洗講啦,來一份!黑魚子、海膽、韓式生牛肉,呢個組合鮮味十足✳️,放係小卷上食層次滿滿🍥,難怪一

🐖Minari Pork Belly | $410

哇哇哇,似乎每檯都點左呢款海膽紫菜包飯🦸🏽‍♂️,咁唔洗講啦,來一份!黑魚子、海膽、韓式生牛肉,呢個組合鮮味十足✳️,放係小卷上食層次滿滿🍥,難怪一定要試試呢🏁。

🍙Gimbap with Sea Urchin & KR Raw Beef | $380

水芹菜牛骨湯吸收左牛肉同白蘿蔔🥕既精華,清甜得黎一d都唔會覺得油,牛肉亦都煮得好腍🐂。

🍲Minari Beef Bone Soup | $210

泡菜煎餅就食得多,水芹菜煎餅真係第一次見🫓,雖然 texture 比較厚身唔夠脆,面頭有小蝦蝦就加返分,點煎餅專用既甜辣汁就襯曬🤾🏽。

🦐Minari Pancake with Shrimp | $128

涼拌水芹菜作為沙律就偏重口味,辣醬落得比較重手🌶️,不過水芹菜都保持到爽口🐰。

🥗Minari Salad | $25

甜品方面,見到 menu 有火龍果芝士蛋糕,哇得唔得架👻,未試過火龍果可以做甜品。紅肉火龍果顏色突出🎀,食起來味道唔算濃郁,芝士蛋糕口感唔錯,有特色🤞🏽。

🍰Dragon Fruit Cheesecake | $72

一邊食一邊飲梳打🍹,我地揀左荔枝同柚子梳打,前者少少甜少少香,後者吸取檸檬同西柚精華😙,gur 曬!

🍒Lychee Soda | $48
🍋Yuzu Soda | $48

Dinner
《교자상 GYOJASANG - 銅鑼灣》講起居酒屋,大多數人都會諗起日式居酒屋多個韓式居酒屋,近年香港好似都多咗唔少專做韓國菜嘅居酒屋🏮今次收工就同朋友去咗位於銅鑼灣一間好有feel嘅韓式餐廳,餐廳嘅裝修同環境都睇得出係行高檔路線,不過以同類型嘅韓國餐廳嚟講其實價錢唔算特別高,如果想食韓國嘢坐得舒服啲同埋有情調啲,我會非常推介呢一間韓國餐廳👍🏻💁🏻‍♀️烤熟成雞翼 熟成牛就食得多,熟成雞翼就真係第一次試😋雞翼嘅味道好似濃縮咗咁,有一浸煙燻嘅香氣,雞翼雖然外皮脆卜卜,但係入面都仲保留住Juicy嘅肉質,用嚟送酒唔錯喎☺️💁🏻‍♀️韓式甜辣炸雞我其中最鍾意嘅韓式就係甜辣炸雞,甜甜辣辣嘅感覺好開胃,而且外皮脆卜卜係好好食嘅☺️基本上每次食韓國嘢都必叫,佢嘅份量係好多的,如果兩個人的話食完真係可能唔使食其他嘢😂另外我想強調嘅係個蓮藕天婦羅係神來之筆🫶🏻一客炸雞只有兩件,爽口而且帶有少少椒鹽味😍必定要食埋佢啊💁🏻‍♀️海膽紫菜包飯見個個都叫呢一度菜式,就知佢係正嘢啦,鮮甜嘅海膽下面係生牛肉同埋脆黃瓜同青瓜,一個紫菜包飯有多種口感,最正嘅係佢一啖一件,唔會食到好撓攪但又食得到所有食材既味道💁🏻‍♀️烤1++
《교자상 GYOJASANG - 銅鑼灣》

💁🏻‍♀️烤熟成雞翼

💁🏻‍♀️韓式甜辣炸雞

💁🏻‍♀️海膽紫菜包飯

💁🏻‍♀️烤1++韓牛

重點推介梗係要講吓呢個1++韓牛啦,一上菜嘅時候我同朋友都嚇親,一份最少有20件牛肉卷😱超大份到可以話係四個人份量都唔誇張😂好靚女既店員喺我哋面前即席烤熟d牛肉卷,牛肉卷入面包住咗蒜苗,韓牛嘅油脂浸滿咗喺蒜苗入面,食落好香口又唔會太過油膩,店員仲提供咗麻油鹽醬俾我哋點嚟食,不過朋友話驚太過油膩,只係點咗少少鹽就已經好夠味💪🏻如果係食肉獸的話呢一個鐵板烤韓牛一定會令你大滿足😎

整體嚟講呢間餐廳除咗裝修同環境好有格調之外,我亦都留意到佢係Pet-friendly嘅餐廳,室外嘅位置可以比主人同寵物一齊進食,而且外面設有暖爐,就算當日凍冰冰坐喺個爐隔離都會覺得暖笠笠,坐出邊飲酒個感覺都十分唔錯👍🏻推介
2024-01-24
5 day(s) ago 0 views
黎到銅鑼灣,一定要試下呢間餐廳,環境靚,食物質素高!1. 炸青陽辣椒釀豬肉($86)食落口感外脆內軟,入面包住d豬肉碎,就算食多三、四舊都唔會覺得太油膩,做小食一流!仲跟左兩個醬汁,可試唔同口味2. 韓式蒜頭清燉雞鍋($385)雞鍋入面有非常足料雞件,開gas 爐後等大約15分鐘就可以食!材料有年糕、蔥、菌菇、雞件、大量蒜,個湯重味得黎唔會太油膩👍🏻 3. 煎餅拼盤($188)小編點左一個雙拼,包括泡菜及海鮮口味煎餅。泡菜味酸酸甜甜,海鮮份量超多,於煎餅可以見到大量海鮮配料,食兩塊都已經幾飽下😂4. 海膽紫菜包飯 ($380)呢個包得非常精緻,海膽新鮮,配上生牛肉同黑松露魚子醬,所有材料都超夾👍🏻5. 柚子及荔枝梳打(各$48)兩杯飲品既賣相都好靚,好清新,配埋今晚比較重口味既韓式菜,可以解膩🤗味道:4.5/5環境:4.5/5(座位闊落)服務:4.5/5性價比:4/5
黎到銅鑼灣,一定要試下呢間餐廳,環境靚,食物質素高!
1. 炸青陽辣椒釀豬肉($86)
仲跟左兩個醬汁,可試唔同口味

2. 韓式蒜頭清燉雞鍋($385)

3. 煎餅拼盤($188)
小編點左一個雙拼,包括泡菜及海鮮口味煎餅。

4. 海膽紫菜包飯 ($380)

5. 柚子及荔枝梳打(各$48)

味道:4.5/5
環境:4.5/5(座位闊落)
服務:4.5/5
性價比:4/5
  • 泡菜煎餅
6 day(s) ago 0 views
@gyojasang elegant and aesthetic modern Korean izakaya that elevates classic Korean dishes to new heights 🥂 must try sea urchin with yukhie gimbap - buttery, and umami 🍙 spring special menu features garlic spicy chicken stew 🍲 variety of dishes blending tradition with a modern twist 💫 elegant ambiance with serene indoor and outdoor seating 🌿@gyojasang 新派優雅舒適 韓式居酒屋🥂 必試 「海膽生牛肉紫菜包飯」精緻鮮美 軟滑即溶 🍙 春季限定 「元祖蒜頭辣燉雞鍋」 🍲 室內同室外 優雅環境 寧靜舒適 🌿🍲 元祖蒜頭辣燉雞鍋 HKD$385garlic spicy chicken stew 雞件嫩滑 份量十足 🐓 湯底辣度溫和 🌶️ 蒜香濃郁 🧄

🍲 元祖蒜頭辣燉雞鍋 HKD$385
garlic spicy chicken stew
雞件嫩滑 份量十足 🐓 湯底辣度溫和 🌶️ 蒜香濃郁 🧄
配料入味 包括有 軟綿薯仔 🥔 厚實杏鮑菇 🍄 煙靭年糕

🍙 海膽生牛肉紫菜包飯 HKD$380
sea urchin with yukhie (raw beef) gimbap
上層鮮甜海膽 ☁️ 鮮嫩生牛肉 🥩 鹹鮮黑魚子
底層傳統紫菜包飯 帶有麻油香
高級精緻 ✨ 一啖一件 軟滑即溶 豐富滿足

🫑 炸青陽辣椒釀豬肉 HKD$86
deep fried cheongyang pepper with pork
青陽辣椒 外面薄薄一層麵包糠 🍞 裏面釀豬肉 🐖
爽脆肉嫩 口感有層次 🌶️ 辛辣不嗆
配蛋黃醬同韓式辣椒醬 各有風味

🫓 煎餅拼盤 HKD$188
assorted pancake platter
海鮮煎餅 🍤 外酥內軟 鋪滿海鮮 蜆肉 帶子 魷魚 等
泡菜煎餅 🌶️ 外脆內糯 微酸微辣 開胃惹味
兩款煎餅 配秘製醬料 滋味可口

🍍 pineapple soda 菠蘿梳打 HKD$48 熱帶清爽
🍊 yuzu soda 柚子梳打 HKD$48 酸甜清新

📍 @hkfashionwalk 銅鑼灣加寧街1-3號Fashion Walk地下C號舖🇭🇰
  • 海膽紫菜包飯
在fashion walk 食街裡頭隱藏高級的韓國🇰🇷料理裝潢以型格暗黑的路線為主⚫️營造高級用餐氛圍🍽️🥘韓式蒜頭清燉雞鍋十分足料至少有半隻雞🐥湯底清甜蒜頭🧄味道濃郁散發淡淡麻油香味特別是下雨天的時候品嚐飽肚驅寒🐂韓式生牛肉色澤鮮紅口感彈牙鮮嫩味道帶甜 沒有膻味配上紫菜脆片🍙口感一流🫑炸青陽辣椒酸豬肉入口酥脆後勁帶辛辣味道🌶️🥚芝士蛋卷配料豐富餡料口感紮實還有芝士拉絲的效果🧀雞蛋綿密鬆軟🍳🧇煎餅拼盤泡菜及海鮮煎餅雙拼兩款的餅邊緣位香脆微焦做到外脆內軟泡菜煎餅 偏向薄身味道酸辣開胃🥬海鮮煎餅 則海鮮配料滿滿🦐🐙粉漿厚薄剛好 🍸SNOWING NIGHT採用瑞雪韓國清酒🍶、橘子🍊及青檸🍋‍🟩味道清新 容易入口散發淡淡果香甜味及米香味有助解除食物油膩感🫖Lychee Black Tea入口暖笠笠養生之選
在fashion walk 食街裡頭

泡菜煎餅 偏向薄身味道酸辣開胃🥬
海鮮煎餅 則海鮮配料滿滿🦐🐙
粉漿厚薄剛好

🍸SNOWING NIGHT

採用瑞雪韓國清酒🍶、橘子🍊及青檸🍋‍🟩
味道清新 容易入口

養生之選
2024-04-22
  • 韓式生牛肉
2024-05-10 0 views
偶爾會想念韓菜,今日就帶家人來到銅鑼灣一間餐點精緻、裝潢有格調既韓式餐廳-一坐低職員就送上幾款韓式小菜,等我地邊食邊睇餐牌一見到有蒜頭清燉雞鍋,二話不說即刻點,係養生進補既不二之選頭盤先來既係韓式生牛肉,血紅既生牛肉吃起來味道鮮亦帶甜,絕對無半點腥味,肉質比想像中更嫩滑,拌蔥蒜泡菜等其他醬料,加上紫菜,成個配搭又清爽又令人一試難忘-韓式蒜頭清燉雞鍋份量之多足夠4人食,雞件數量多至相信係原隻雞,一鍋有住唔同既配料,薯仔、大蔥、年糕、杏鮑菇等,大量蒜頭🧄蒜香味十足,飲完覺得既暖胃又補身!大推!-海膽紫菜包飯共6件,第一次上生牛肉加海膽既配搭,意想不到地match,更顯海膽既鮮甜,啖啖肉好滿足~~😙必食!-海鮮煎餅相當大份,值得一讚既係煎得香脆又唔膩,就算放涼咗食都依然好脆口,因為我地兩個人食哂,打包翻屋企食都仲脆架😋-鍾意食辣既朋友可以點炸青楊辣椒釀豬肉,超級惹味餐廳環境氣氛以至服務都好好,係同朋友食韓菜既一流讚擇💕🫶🏻
偶爾會想念韓菜,今日就帶家人來到銅鑼灣
一間餐點精緻、裝潢有格調既韓式餐廳
一坐低職員就送上幾款韓式小菜,等我地邊食邊睇餐牌
一見到有蒜頭清燉雞鍋,二話不說即刻點,係養生進補既不二之選

鍾意食辣既朋友可以點炸青楊辣椒釀豬肉,超級惹味
餐廳環境氣氛以至服務都好好,係同朋友食韓菜既一流讚擇💕🫶🏻

2024-04-25
2024-05-09 0 views
今日黎到呢間裝修有格調既韓國餐廳韓式生牛肉新鮮嫩滑的生牛肉搭配蛋黃和酥脆的炸海苔,給予了這道菜獨特的口感和風味。牛肉的鮮甜和蛋黃的濃郁融合在一起,炸海苔的香脆增添了整個菜式的層次感。每一口都是一個美味的享受海鮮煎餅煎餅的外皮酥脆,內部則充滿了豐富的海鮮和蔬菜。海鮮的鮮味和蔬菜的清爽相得益彰,讓這道菜既有口感的層次感,又帶來豐富的風味。搭配醬料一同享用,更能提升整道菜的美味程度元祖蒜頭辣燉雞鍋這道元祖蒜頭辣燉雞鍋是餐廳的招牌菜,也是韓國料理中的經典之一。雞肉鮮嫩多汁,湯底濃郁香辣,深受辣食愛好者的喜愛。雞肉和湯底充分融合,每一口都能感受到辣椒和蒜頭的獨特風味。搭配新鮮的蔬菜和豆腐,這道菜不僅美味,而且也有豐富的營養價值原味炸雞&醬油炸雞這家餐廳的炸雞絕對是一絕。原味炸雞外皮酥脆,內部多汁鮮嫩,保持了雞肉的鮮美口感。醬油炸雞則帶有濃郁的醬油風味,每一口都讓人回味無窮。無論是原味還是醬油口味,炸雞都炸得金黃酥脆,絕對是下酒的絕佳選擇
今日黎到呢間裝修有格調既韓國餐廳

原味炸雞&醬油炸雞

교자상 GYOJASANG ╮韓國人嘅養生智慧春天,濕重。水芹菜,能清熱險濕是韓國人眼中嘅春天時蔬怕濃味嘅話未必覺得佢討喜因為佢好蔥芫茜一樣太有character 入饌要乎合大眾口味,係要啲創意講返 #GYOJASANG,一向覺得佢嘅皇牌係煎餅做到脆、軟、糯、香!春日menu #水芹菜煎餅可惜當日all sold-out退選雜錦煎餅,有海鮮及泡菜兩款海鮮topping 份量十足至於泡菜版本就比較平易近人,酸甜開胃久違了的menu 上又多了好幾款新前式 #炸青陽辣椒釀豬肉 & #韓式蒜頭清燉雞鍋前者,係辣椒釀豬肉再炸到金鬆酥我handle唔到,因為真係太辣不過敢寫包單一定係嗜辣豬隊友會大Like嘅finger food!至於蒜鍋,蒜量驚人完完全全係一個濃郁組合巨量蒜頭加上雞件用清燉方式一打開就係好crazy 撲鼻嘅蒜香另外生牛肉他他、醬油蟹、海膽紫菜包飯等等等等就係大家耳熟能詳嘅必點款,不用多介紹
교자상 GYOJASANG ╮

韓國人嘅養生智慧

春天,濕重。水芹菜,能清熱險濕

是韓國人眼中嘅春天時蔬

怕濃味嘅話未必覺得佢討喜

因為佢好蔥芫茜一樣太有character

入饌要乎合大眾口味,係要啲創意

講返 #GYOJASANG,一向覺得佢嘅皇牌係煎餅

做到脆、軟、糯、香!

春日menu #水芹菜煎餅

可惜當日all sold-out

退選雜錦煎餅,有海鮮及泡菜兩款

海鮮topping 份量十足

至於泡菜版本就比較平易近人,酸甜開胃

久違了的menu 上又多了好幾款新前式

#炸青陽辣椒釀豬肉 & #韓式蒜頭清燉雞鍋

前者,係辣椒釀豬肉再炸到金鬆酥

我handle唔到,因為真係太辣

至於蒜鍋,蒜量驚人

完完全全係一個濃郁組合

巨量蒜頭加上雞件用清燉方式

一打開就係好crazy 撲鼻嘅蒜香

𝙁𝙖𝙨𝙝𝙞𝙤𝙣 𝙒𝙖𝙡𝙠呢間韓國菜裝修得好靚。幾好𝑭𝒆𝒆𝒍之餘,有啲幾特別嘅菜式,味道都好唔錯!🔺元袓蒜頭辣燉雞鍋 $385呢鍋燉雞鍋份量十足,材料好豐富!一上枱就見到勁多蒜頭~雞鍋滾佐之後散發陣陣濃郁蒜香味~雞件非常多。其他配料年糕、菇類同薯仔越煮越入味!🔺炸青陽辣椒釀豬肉 $86炸青陽辣椒外皮金黃酥脆,入面就包住豬肉,食落口感外脆內嫩,帶少少辣味。口感整體算唔錯,仲配兩款醬汁~🔺海膽紫菜包飯 $390魚子醬、鮮甜海膽同生牛肉,配合埋紫菜包飯。係視覺同味覺嘅享受~本身唔係幾敢食生牛肉,但係成個配搭好夾。口感好豐富同埋鮮味十足! 🔺海鮮煎餅 $188份量好大,有好多唔同海鮮,蜆肉、帶子、魷魚等等,煎到好香口,外脆內嫩酥,第一次食到咁足料嘅煎餅。 🔺韓式豬手 $246豬手煮到又軟又入味,就咁食味道好濃郁,配埋生菜,蒜同包飯醬一齊食,咁就唔會膩啦~非常滿足。

🔺元袓蒜頭辣燉雞鍋 $385

🔺炸青陽辣椒釀豬肉 $86

🔺海膽紫菜包飯 $390

🔺海鮮煎餅 $188

🔺韓式豬手 $246
2024-05-03 0 views
呢間位於銅鑼灣既韓式餐廳,座位闊落,氣氛同裝修都令人感到舒服!叫咗幾道佢地既招牌菜😋海膽紫菜包飯|海膽新鮮無腥味加上好嫩的生牛肉,推介!炸青陽辣椒釀豬肉|青陽辣椒炸至金黃酥脆,內部填滿了鮮嫩的豬肉,唔錯元祖蒜頭辣燉雞鍋|湯底有淡淡既辣味,雞肉鮮嫩多汁海鮮煎餅|外皮酥脆,包含多種海鮮,絕對是海鮮愛好者的最愛韓式生牛肉|牛肉鮮嫩,搭配上特製的配料和紫菜,口感豐富韓式豬手|豬皮煙靭且肉嫩,搭配上韓式既調味料和蔬菜,值得一試👍🏻荔枝梳打和菠蘿梳打|兩款飲料都非常清涼和爽口,是一個完美的結尾❤️

海膽紫菜包飯|海膽新鮮無腥味加上好嫩的生牛肉,推介!

元祖蒜頭辣燉雞鍋|湯底有淡淡既辣味,雞肉鮮嫩多汁

海鮮煎餅|外皮酥脆,包含多種海鮮,絕對是海鮮愛好者的最愛

韓式生牛肉|牛肉鮮嫩,搭配上特製的配料和紫菜,口感豐富

2024-04-30
2024-05-03 17 views
高質高級韓國菜🇰🇷,就算星期一晚都Full House 😳 人氣不容忽視!環境都係走高級路線,食物價格港島區價格,但份量都合理。前菜有我鍾意食嘅魚板!韓式生牛肉 $215韓式生牛肉伴以蒽、蒜、松子等,撈匀後再配脆炸紫菜,加上凍口感,食落軟綿,牛味適中,超好食😋炸青陽辣椒釀豬肉 $86炸青陽辣椒釀豬肉做法特別!有啲似香港嘅煎釀三寶咁,最外層裹咗麵一層薄薄麵包糠,青陽辣椒微辣釀埋豬肉碎,開胃小食。海膽紫菜包飯 $380海膽紫菜包飯同為必點,雖然價格稍高,但係海膽之下係仲有生牛肉!2款都係貴價食材,海膽鮮甜再配生牛肉,雙重滑溜。八爪魚牛肋骨 $245八爪魚牛肋骨都有驚喜,店員即時幫你剪八爪魚腳,牛肋骨有成4大件,每件快都炆到入哂味,肉好容易就離骨,但又唔會炆老哂,依然保持到質感。元祖蒜頭辣燉雞鍋 $385元祖蒜頭辣燉雞鍋好大鍋,相信係有一隻雞嘅份量,雞件上枱煮12分鐘撈匀就食得,愛蒜之人必定鍾意,好重蒜香,反之唔太辣,但油份都相對較重,適合佐飯食,配料仲有菌類、年糕、薯仔,如果加個麵底入去夠哂邪惡👿Lime Soda $48 & See You $108Lime Soda 相對較抵飲,想幾大

環境都係走高級路線,食物價格港島區價格,但份量都合理。

前菜
前菜

有我鍾意食嘅魚板!

韓式生牛肉 $215

炸青陽辣椒釀豬肉 $86

海膽紫菜包飯 $380

八爪魚牛肋骨 $245

元祖蒜頭辣燉雞鍋 $385

Lime Soda $48 & See You $108
Lime Soda $48 & See You $108

Lime Soda 相對較抵飲,想幾大杯,See You 就係西柚為主調嘅Cocktails,都適合襯返濃味菜式。
元祖蒜頭辣燉雞鍋
之前到訪位於銅鑼灣名店坊既高檔韓式居酒屋교자상GYOJASANG完全被驚艷到,今次同老公決定去試吓唔同菜式,同樣冇令人失望!餐廳維持一貫浪漫神秘氛圍,偏暗燈光裝修好有高級感✨🔸韓式生牛肉牛肉質素高先做到一份好味既生牛肉,呢度牛肉新鮮而肉味濃郁,最鍾意將旁邊既酸瓜、洋蔥、松子等同牛肉拌勻,放上紫菜薄脆上面,每一口都食到不同食材味道🤤🔸炸青陽辣椒釀豬肉青陽辣椒味道清新唔搶味,入面釀滿豬肉碎,配上旁邊蛋黃醬及大醬,作為佐酒小菜就最適合喇!🔸海膽紫菜包飯紫菜包飯裡面包住醃蘿蔔、青瓜等配料,上面放滿生牛肉同新鮮海膽,不同食材味道同質感完美融合,味道一流之餘精緻賣相滿分♥️🤤🔸泡菜煎餅大大塊煎餅泡菜量夠哂多,所以唔會造成粉漿口感,好惹味🔸元祖蒜頭辣燉雞鍋今次點左Spring Special 既燉雞鍋🐔店員建議先一嚐湯底,味道濃郁帶溫和辣勁,加上強烈蒜蓉香氣,啱晒重口味人士!湯頭完全帶出雞肉鮮味,肉質嫩滑份量多,配合豆腐、香菇、年糕等配料,係一個窩心飽肚既主菜🥰

🔸韓式生牛肉

🔸炸青陽辣椒釀豬肉

🔸海膽紫菜包飯
🤤

🔸泡菜煎餅
大大塊煎餅泡菜量夠哂多,所以唔會造成粉漿口感,好惹味

🔸元祖蒜頭辣燉雞鍋