2024-11-25 0 views
今日我哋去咗紅磡一間相當受歡迎嘅餃子店,我選擇咗煎餃套餐,揀左辣雞肉芝士餃同韭菜豬肉餃,各有特色,味道絕對令人驚喜。首先,辣雞肉芝士餃,餃子皮煎得金黃香脆,咬開後流出濃郁嘅芝士,配合微辣嘅雞肉,真係令人欲罷不能。辣味唔算太重,剛好可以提升整體風味,而芝士嘅滑嫩更係為餃子增添咗層次感。韭菜豬肉餃則係另一番風味,韭菜嘅香氣同豬肉嘅鮮美完美結合,每一口都充滿咗自然嘅味道。餃子內餡新鮮,肉質鮮嫩,實在令人滿足。套餐中仲有自家製嘅辣菜脯,味道酸辣開胃,搭配餃子食,增加咗一種爽口感。再加埋自家製嘅羅漢果白茶,清新又唔膩,十分適合用來解膩。朋友則選咗湯餃套餐,揀左鮮蝦帶子餃同大蔥牛肉餃。鮮蝦帶子餃口感鮮滑,蝦肉同帶子嘅鮮味完全釋放,配上清湯飲落去,彷彿每一口都充滿海鮮嘅鮮甜。大蔥牛肉餃則係濃郁多汁,牛肉嘅香氣同大蔥嘅清香交融,令人食得相當滿足。最值得一提嘅係皮蛋醬拌麵,麵條彈牙,醬汁味道濃郁,帶有微微嘅鹹香,食落去好開胃,真係一絕。今日嘅用餐體驗非常愉快,無論係餃子定係其他配搭,都令我哋感受到食材嘅新鮮同店家對食物嘅用心。下次一定會再嚟光顧,推薦大家都可以試下!