2018-08-18
前陣子跟朋友去過旺角嘅北京人家,環境裝修好別緻。之前去灣仔合和中心買電器見到開咗分店就帶老公黎試!入口接待處喺商場既17樓,有花轎、兵馬俑、京劇面譜等擺設古典。侍應帶我哋上一層安排枱,有幾張檯下面好似旺角店咁有魚缸,有幾條魚,我倆坐既係4人大檯好闊落。先黎一份冷盤:老家心靈美淨睇名真係想像唔到係咩食材,服務員就介紹呢樣係外層青的,內裡紅心嘅白蘿蔔, 係北京特產。味道清清地,帶點蜜糖甜。鐵板羊肉羊肉喺小鐵板上面發出滋滋聲,非常熱辣辣。香噴噴既味道更加吸引隔離檯既目光。薄薄嘅羊肉,仲有京蔥、紫洋蔥、芝麻、辣椒、孜然既香,十分惹味。食北京菜點少得名物北京填鴨,我地2個點左半隻。擺喺扇形既碟,一半係皮,一半係皮連肉,配上大蔥絲,青瓜條,薄薄既薄餅皮包住一齊食,鴨皮燒得鬆脆,油脂好香,令人回味! 次次食親北京嘢都要點吓京式餡餅,好似叉子、蔥油餅咁~呢次就試吓大娘燒肉餅($108)一客2個,2塊酥餅夾住香蔥豬肉碎,酥餅烤得乾身香口,豬肉碎充滿住京香味道!番茄雞蛋手擀面,麵條手造既,厚薄平均, 配埋蕃茄湯,麵條口感QQ入味,加埋雞蛋味道更香更濃。最後點份高力豆沙作甜品,蛋白打得鬆軟有彈性,咬落去陣陣
之前去灣仔合和中心買電器見到開咗分店就帶老公黎試!
先黎一份冷盤:老家心靈美