2015-12-20 2439 views
今朝晨早上左山頂, 點零落番山. 係中環搵食. 食咩好呢? 朋友帶左我黎士丹利街呢堆大排檔搵食. 我係天橋望得多呢堆大排檔, 但係未試過係度食. 朋友話呢度有間粥鋪問我有冇興趣, 其實對於我黎講唔辣唔太熱氣就得.入左威記. 叫左個艇仔粥同埋咸肉粽. 呢度同阿姐落單, 不消幾秒, 食品就送到. 先講下個艇仔粥. 碗粥唔算好大, 但十分足料, 除左有牛肉外, 重有尤魚, 每一口都有料. 重熱辣辣, 呢d咁凍的天氣真係0岩晒.一碗粥當然唔夠我, 所以叫左隻咸肉粽. 隻粽都係熱辣辣. 好正, 食埋佢就啱啱夠. 但係食完晒成隻先發現...e .. d咸肉呢? 點解好似無料到咁0既? 呢個年代食飯都上四五十元, 呢餐食到飽飽先$32, 十分之低. 只要你唔怕坐位好迫兼阿姐係你後面撞黎撞去的話. 絕對係一個不錯的選擇.

艇仔粥
咸肉粽