2016-06-09 582 views
馬鞍山呢個美食荒漠, 選擇唔多, 出街食飯都係揀番D連鎖餐廳.今日就同屋企人黎左翡翠拉面小籠包度食飯過節.4大一小一行五人, 6點9就到左, 直入唔使等, 仲比左張大台我地添!首先係黎到翡翠拉面小籠包都必叫既小籠包. 一籠4粒叫左2籠. 小籠包SIZE 比較細, 湯汁都唔算多. 朋友話小籠包齋睇有無開天窗就已經知道龍與鳳. 呢個開左少少, 尚算合格.老人家一定要食飯, 就叫左呢個雪菜蝦仁炒飯. 炒飯都算炒得乾身, 但有好多油, 成碟飯蝦仁唔多而且有D咸.份量夠每人一小碗.奶油津白---- 奶油味唔重, 而且個汁好水. 我唔中意D 津白全部 cut 晒下半Part 無晒d葉.鮮肉鍋貼 --- 一碟4隻, 上台既時候係剛剛煎好. 好熱, 而且個皮都脆. 咬落去d肉汁噴晒出黎. 就好似小籠包既生煎版. 媽媽食完之後都叫好, 指定要encore 多一碟!比起鮮肉鍋貼, 生煎包就無甘出色, 雖然上台既時候都係剛剛煎好. 夠熱, 但包入面有d乾, 比肉汁噴出黎. 個人覺得鮮肉鍋貼好食d!松子桂魚--- order 野食時見到隔離台都有叫, 媽媽就話佢都想食!! 成條桂魚起晒骨炸, 無晒骨晒老人家食
今日就同屋企人黎左翡翠拉面小籠包度食飯過節.
松子桂魚--- order 野食時見到隔離台都有叫, 媽媽就話佢都想食!! 成條桂魚起晒骨炸, 無晒骨晒老人家食, 但炸得有d乾身, 外邊層粉都有d厚. 但因為甜酸汁實在太惹味, 開頭驚太大碟食唔晒, 但最後都清晒碟!!! 送飯真係一流~
蘿蔔絲酥餅 比起平時茶樓食到的大粒. 而且入而好足料, 條條蘿蔔絲分明. 上台時又係熱辣辣. 咬開一半要等成分鐘先食到
豆沙鍋餅 --- 有d失望就係翡翠拉面小籠包竟然無高力豆沙! 所以退而求其次只好叫豆沙鍋餅. 但呢個豆沙鍋餅就真係有d失望. 等左好耐, 而且找到黎時已經係變到暖暖地. 而且個皮非常厚, 一D 都唔脆.
馬鞍山想食上海野, 選擇唔多, 整睇呢講呢間都OK. 不得不提D侍應都好有禮貌!

2016-06-07
Type of Meal