2017-12-26
又一餐生日飯,今次黎到尖沙咀食素菜。當初知道要食齋果陣都有啲hesitate, 始終個人仲停留喺細個對素食既刻板印象 ==》無味啦、款式少啦、長輩先岩食啦,所以一開始只係抱著試下既心態黎食haha 甫一進門以為去錯地方,因為餐廳裝潢係行西式風格,以紫色同白色為主調,同傳統既齋舖差得遠了四個人叫兩個dinner set岩岩好前菜有三款,最想講既係呢個,首先因爲個人鍾意食薯仔啦,而蘆筍同藜麥既清新又可以中和食完薯仔既飽肚同罪惡感 (好似係)估唔到日式手卷可以喺素食餐單度搵到!苜蓿芽既清爽配上脆脆紫菜相當一絕兩種湯都用左名貴食材燉製🤩比較鍾意右邊既菠菜濃湯,因為裡面食得出粒粒桃膠架🤩🤩第一次食無肉既啫啫煲haha, 裡面當然係無雞架啦。牛肝菌同野菌配上醬汁相當匹配,唔用黎撈飯真係對唔住自己~邪惡既芝士😍加上薯蓉直頭係邪惡二人組😍😍怕辣既朋友可以要求走辣菇醬架最後係甜品環節!班蘭同椰汁味相當平衡,可惜得兩舊咁大把壽桃包味道正常要彈既係呢度有最低消費,每人最少二百蚊(雖然今餐我唔使俾),但難得喺度食到有創意又好味既素菜,下次叫埋屋企人黎試都好喎😙
四個人叫兩個dinner set岩岩好
最後係甜品環節!班蘭同椰汁味相當平衡,可惜得兩舊咁大把
壽桃包味道正常