2022-09-29
老友 “飛少” 日理萬機, 聽講十二月去火星出差, 離港前帶我食韓國菜 Bingo & Cook 見識見識. 一路食一路諗起十年前同 “飛少” 喺美國紐約 K-Town 一齊食韓國菜.🥢 餐廳室內結構正方, 出𨋢左邊喺廚房, 中間設多張 4-6人方枱, 右邊一排面壁自修室枱, 貼咗好多韓星相片做裝飾.🥰 餐廳非常繁忙, 服務員講韓文, 要用英文溝通, 殷勤招呼, 我就係鍾意呢個氣氛. 論食物, 今晚主角醬油蟹蒸花蟹非常出色, 海鮮蔥餅係我食過最好食嘅, 咁橘碳酸水真係誠意之作. 略嫌枱面細咗少少, 唔夠位放食物, “飛少” 反而鍾意 “放滿食物”, 哈! 🤗 我冇去過韓國, 今晚用餐愉快, 彷似去咗紐約曼克頓韓國城 K-Town, 值得推介!🍹 柑橘碳酸水. 夠甜, 夠凍, 好難唔好飲, 賣相吸引, 誠意之作.🍕 海鮮蔥餅. 香蔥味撲鼻, 餡料充足, 味道口感十個讚.🍗 無骨炸雞 (甜辣/醬油). 飛少掛住影相, 食嘅時候已經凍咗少少, 合格吧!🦀 醬油蟹. 煙霧效果嘅出場方式, 抵讚! 蟹肉鮮味, 唔太鹹, 蟹蓋上放咗雞蛋, 絕配蟹膏, 撈飯食就錦上添花.🦀 蒸花蟹, 肉質有少少雞蛋
🍕 海鮮蔥餅. 香蔥味撲鼻, 餡料充足, 味道口感十個讚.
🦀 蒸花蟹, 肉質有少少雞蛋嘅口感, 掂喎!