2015-07-16
去西班牙之前,當然要係香港食一餐正宗嘅西班牙菜,我大鄉里只係食過一次tapas,所以就同男朋友同一對朋友去couple dating!男朋友就搵左位於上環永樂街嘅Sabor,門面黑色,面積中型,應該可以坐到4張4人枱,感覺好private!大約7點半去到,好肚餓啦!!個待應姐姐好好,即刻介紹左今晚嘅menu ,今日有1個appetizer +7個courses 。第一個appetizer係蕃茄蒜蓉包蕃茄蒜蓉包 - 用蕃茄同埋橄欖油加海鹽好香脆但酸酸地,超開胃,個包仲暖!!好啦!!待應姐姐會就住我地個食野節奏而上菜。不過我推介以下這幾道,令我幾難忘!第一道: 酒超香 蜆好大隻 仲係用好重洋蔥味濃魚湯來煮個湯好濃 點飽一流,而且D湯好快俾包吸晒第二道: my favourite!!! 一定要encore!! Grilled cuttlefish with green Allioli foam我係咪不停咁食,雖然我唔食得墨魚,對皮膚唔好,但我唔理啦!好重生蒜,辣辣地,令人追住食,因為係意大利蕃茜蒜頭打出來嘅泡泡做”醬”,個texture好得意,睇落好重,但食落好輕、好滑!個綠色嘅”醬”係用氣
男朋友就搵左位於上環永樂街嘅Sabor,門面黑色,面積中型,應該可以坐到4張4人枱,感覺好private! 大約7點半去到,好肚餓啦!!個待應姐姐好好,即刻介紹左今晚嘅menu ,今日有1個appetizer +7個courses 。 第一個appetizer係蕃茄蒜蓉包
好香脆但酸酸地,超開胃,個包仲暖!!
好啦!!待應姐姐會就住我地個食野節奏而上菜。
不過我推介以下這幾道,令我幾難忘!
第一道:
個湯好濃 點飽一流,而且D湯好快俾包吸晒
第二道: my favourite!!! 一定要encore!! Grilled cuttlefish with green Allioli foam 我係咪不停咁食,雖然我唔食得墨魚,對皮膚唔好,但我唔理啦!
好重生蒜,辣辣地,令人追住食,因為係意大利蕃茜蒜頭打出來嘅泡泡做”醬”,個texture好得意,睇落好重,但食落好輕、好滑!個綠色嘅”醬”係用氣槍打出來,用彈牙嘅炒墨魚粒點黎食,停唔到口!
第三道: Slow-cooked pork belly珍寶帶子慢煮豬腩肉 我本身好鍾意食帶子,帶子煎得鬆香,半熟,入口好軟但配個脆皮豬腩肉,口感好大對比。睇落好似好膩,但配左個highlight嘅露荀,出奇地清新,又真係唔膩喎,完全唔覺得自己食緊肥豬肉!
第四道: Stewed ox-tail in sherry wine些呢酒燴牛尾松露鵝肝多士 呢個時候, CHEF 出來問我地D野岩唔岩食,咁當然要問下呢個牛尾點煮,一D都唔會”穌”,個松露鵝肝好香,又唔會好滯,因為個牛尾煮得乾身,唔好杰撻撻。CHEF 仲話係用只有西班牙先有得買嘅些呢酒煮,等我去搵下有無先!
最後,我個重點推介係Marble potato with serrano ham, cheese and egg!!! 佢個賣相就唔係精緻,但食落係超惹味,因為個蛋同個茄汁,加埋薯仔、白毛豬同芝士,有點似肉醬意粉,但係會追住食!!!!