2023-03-05
平時好少行嚟哩到食飯,哩間餐廳離我哋工作地點有d遠。但係平時聽客人講肻哩間餐廳,加上同事推薦,當日終於dick起心肝過嚟食鋪頭原址係以前一間叫美談嘅韓國餐廳 (以前都有介紹過),宜家就轉咗做哩間食川菜嘅餐廳。本來我以為川菜餐廳都會有股辣油味,入到嚟又無喎。咁我哋4個人諗住一人叫一個餸,我以為一個餸配一個飯,點知侍應同我哋講出面裝飯同埋出面拎小菜、飲品。跟手我同事同我講哩到啲飯、飲、小菜係任食架,我即時喜出望外,心諗咁我咪可以食到好飽,之後出到去我仲見到紅米飯,雖然都肥㗎啦,但係健康啲呀嘛。咁我哋就拎咗啲小菜同飲品,等啲餸煮好。聽個員工講啲小菜唔係是是但但,嗰個白色一條條係藕嘅...sorry我唔記得咗,但係唔係咁容易種㗎。啲餸無耐就上齊。令我最記得嘅係碟辣子雞,因為平時其他餐廳啲雞粒好細粒,但係哩到嘅起碼大細可以分到辣椒同雞粒,而且入面有啲炸咗唧黃豆,送飯特別惹味。另外,涼瓜肉碎煎蛋簡直就係下火之選,平衡返食辣嘅熱氣。最後,我哋走嗰陣食到好飽,哩個價錢食到咁多野,真係返工嘅小確幸