2024-10-24 541 views
上星期去東薈城逞逛街,晚上和朋友到纜車站附近的花椒八角食川菜,餐廳環境好舒服,鋪滿香港特色的相片,座位夠寬敞。四川煙燻樟茶鴨,是我很喜歡食的菜式,皮脆肉滑,鴨肉皮下油脂不多,有淡淡煙燻香味,與一般燒鴨的味道完全不同。金銀蛋浸香菜仔,白菜仔好新新鮮,入口爽甜,雖然是鹹蛋皮蛋浸煮,但不會太鹹,味道調得幾好。四川回鍋肉,相當惹味,有點辣,腩肉炸過再炒,比較乾身,不會覺得太油膩,有微微的脆感。鳳梨咕嚕蝦球,色彩豐富,蝦球好大隻,爽脆彈牙,甜酸度適中,不但蝦球好食,配菜都好好食。金銀蒜蒸扇貝,份量都算多,扇貝夠大隻,好鮮甜,粉絲更好食,入晒味,一定要試試。蒜泥白肉,蒜泥帶有天然的辛香,加上青瓜片,食起來有一種獨特的香味,完全不會感到白肉油膩。椰青冰冷鮮甜,十分解渴,食完一些帶辣的餸菜,來一個椰青,確是一流。如果7:30前埋單有6.8折,8:30埋單都可享8折,真係幾抵,like Facebook 更可免加一,超讚!

• 金銀蒜蒸扇貝
  • 煙燻樟茶鴨
2024-06-25 1491 views
曾到過四川旅行,吃過當地的正宗川菜,回港就再也未嚐那滋味。這次遊覽完昂坪360後,在附近一家知名的四川特色餐廳「花椒八角」,品嚐到的四道招牌川菜,我彷彿穿越回到在四川旅遊的美好時光。首先上桌的是經典的「秘製麻辣口水雞」($78)。外表金黃鮮嫩的雞肉片,散發出陣陣麻辣誘人的香氣,一入口便感受到舌尖上化開的麻麻辣辣,伴隨著濃郁的花椒和蒜香。雞肉肉質鮮嫩多汁,咀嚼之下迸發出豐富的口感層次,令人難忘。接下來是「酸辣秋葵」($52),翠綠欲滴的秋葵條,在高溫下迅速煸炒,保留了蔬菜的爽脆口感。秋葵條擺盤精美,淋灑其上的酸辣醬料,更是讓人胃口大開。酸中帶甜,辣中帶香,讓人忍不住一口接一口。餐桌上的重量級選手非「乾鍋黃鱔片」($238)莫屬。黑亮的鱔片在高溫下迅速煸炒,表面金黃酥脆。爆香的蒜泥、麻辣的紅椒,再加上四川獨有的花椒,中,在高溫下迸發出陣陣誘人的香氣,咬下去卻是鮮嫩多汁的內裡,與鱔魚片完美融合。麻辣交織,回甘悠長,令人食指大動。最後一道「四川煙燻樟茶鴨」($158)則展現了四川菜的另一面。鴨肉均勻滲透著樟茶的清香,嚼勁十足,回甘綿長,讓人陶醉其中。樟茶特有的清新香氣,與鴨肉的鮮美味道完美融合

最後一道「四川煙燻樟茶鴨」($158)則展現了四川菜的另一面。鴨肉均勻滲透著樟茶的清香,嚼勁十足,回甘綿長,讓人陶醉其中。樟茶特有的清新香氣,與鴨肉的鮮美味道完美融合,令人難忘。

吃川菜少不免辣味滿滿,配上一杯透心涼的芒果沙冰($40),為火熱夏日和麻辣川菜帶來一絲絲冰感!

完成昂坪之旅後,有幸品嚐到這些充滿回憶的四川菜肴,簡直讓味蕾得到了完美的滿足!

花椒八角 (東涌)
地址:東涌達東路花園地舖
  • 秘製麻辣口水雞
  • 乾鍋黃鱔片
  • 四川煙燻樟茶鴨
自從 AsiaWorld-Expo 成為香港其中一個主要表演場地之後,我呢個 #鏡粉 周不時都會走入 #東涌 搵食,行吓買下先至入場😉 呢晚 #Edan 聯到幾位歌手開show,咁興奮嘅時刻,又點少得 #小秘書 嚟助興🥳 喺出發之前,梗係要醫飽個肚先至有力嗌㗎嘛🤣🤣 聽講喺 #纜車站 附近開咗間「隱世川菜館」 #花椒八角,餐廳設計夠晒chill之餘,食物品質都唔錯,當然要試吓師傅嘅手勢啦😚我哋嚟到餐廳大概係下晝五點左右,仲趕得切食 #下午茶 時間😉 咪以為我哋嚟食 #西多士 咁簡單,原來佢哋嘅下午茶除咗有炒粉麵之外,居然過分到可以叫 #烤魚 或者 #酸菜魚 做主食,價錢都只係$208(已包含$30轉食鱸魚嘅附加費)仲要包埋碟 #口水雞🐥 以香港人嘅消費模式,實在難得一見😚 我哋揀咗 #川椒麻辣 做湯底,#雲耳、#大豆芽 同 #水晶粉 浸喺熱辣辣嘅湯鍋裏面,當然唔少得大大條 #鱸魚 做呢餐嘅主角啦😉 師傅將鱸魚炮製得皮脆肉嫩,再配埋個川椒麻辣湯入口,份外惹味🤤 而跟餐嘅口水雞品質一啲都唔馬虎,特製嘅醬汁掛喺雞件上面,加埋啲香蔥花生水一齊食,確實有另一班風味🤤 而另外再叫嘅下午茶餐 #乾

而另外再叫嘅下午茶餐 #乾炒牛河,碟頭嘅size跟晚餐無誤,而且鑊氣十足,牛肉入口仲保留住原有嘅肉汁,真係估唔到$48都有咁嘅質素🤤 而下午茶時段,佢哋嘅 #冰茶 同 #果汁 都係任飲嘅,啱晒我呢個水怪🤭🤭

#小秘書 最後仲要一讚佢哋嘅員工都非常有禮貌,即使我哋入到去撞正員工嘅食飯/休息時間,大家都冇因為咁樣漠視我哋,反而經理仲走出嚟為我哋安排,仲鬼咁熱情向我哋介紹食物… 好窩心呀!

📍 花椒八角 (東涌) 達東路花園地舖
2024-06-22
$141 (Other)
2024-12-08 0 views
餐廳環境清幽恬靜♥️座位空間寬敞舒適晚市菜式選擇有好多✨四川煙燻樟茶鴨製作步驟繁多嘅樟茶樹煙燻鴨蒸熟再炸😍皮脆肉嫩肉汁豐富🫶🏼有淡淡煙燻香味食完真係齒頰留香㗎😋✨秘製麻辣口水雞川菜經典菜式🥰雞皮爽口、雞肉嫩滑麻、香、辣🔥夠晒惹味✨七味豆腐炸到色澤金金黃黃🤤外脆內嫩👏🏼👏🏼配上味道七味粉仲有無敵炸蒜😆食到停唔到口✨熗炒萵荀絲四川熗炒帶出麻同鮮味清香萵荀絲👍🏼口感爽脆✨生磨杏汁燉白肺湯杏汁香濃💕湯汁清甜秋冬天氣飲就啱晒喇‼️可以補肺、滋潤、養顏🤩✨玉桂紅糖糍粑口感軟糯😋玉桂粉、紅糖清甜美味✨鮮檸特飲酸酸甜甜好清新開胃👍🏼食多少少都唔怕滯
餐廳環境清幽恬靜♥️座位空間寬敞舒適

食完真係齒頰留香㗎😋

✨秘製麻辣口水雞
川菜經典菜式🥰
雞皮爽口、雞肉嫩滑
麻、香、辣🔥夠晒惹味

✨七味豆腐

清香萵荀絲👍🏼口感爽脆

✨生磨杏汁燉白肺湯
杏汁香濃💕湯汁清甜
秋冬天氣飲就啱晒喇‼️
可以補肺、滋潤、養顏🤩

✨玉桂紅糖糍粑
口感軟糯😋
玉桂粉、紅糖清甜美味

✨鮮檸特飲
酸酸甜甜好清新開胃👍🏼
食多少少都唔怕滯

2024-12-05 131 views
朋友介紹東涌一間出色川菜館,今晚特來嚐嚐我最喜歡的麻辣川菜。餐廳在昂坪360東涌纜車站旁,獨立建築,門面廣闊,別具氣派。臨近聖誕,餐廳佈置了不少聖誕裝飾,充滿節日氣氛。內部裝修雅潔,座位寬敞舒適,牆上掛上香港經典電影的燈箱,令人回味七、八十年代的輝煌。環境清幽,很適合家庭歡聚或休閒晚膳。餐牌上有多款精美川粵菜可以選擇,我被內容豐富的川菜二人套餐所吸引。「四川煙燻樟茶鴨」二人套餐花椒三小碟:「蒜泥白肉」、「夫妻肺片」、「手拍黃瓜」,經典川味前菜,牛肚、牛𦟌爽口入味,麻辣惹味,黃瓜爽脆,蒜香白肉份外美味,是令人醒胃的前菜。滋補燉湯:「川弓天麻燉魚頭湯」,材料豐富,由魚頭、豬骨、瘦肉、多種中藥材淆製而成,味道濃郁。「生磨杏汁燉白肺湯」,真材實料,有豬肺、雞腳、瘦肉、白果,杏汁味濃,清甜潤肺。「乾鍋椰菜花豆乾」一大鍋紅彤彤的辣椒,用微火暖住,加上炒香豆乾及椰菜花,香辣味道,令人意想不到,正是我要的川菜味道。「煙燻樟茶鴨」主角出場,醬香撲鼻,外皮酥脆,鴨肉入味,口感非常好。「川味肉鬆炒飯」雞蛋肉鬆醬油炒飯,夠鑊氣,炒得香噴噴,少少辣,多滋味。精美甜品:「四川鮮果冰粉」,冰粉配上新鮮芒果粒,不太甜

「四川煙燻樟茶鴨」二人套餐
花椒三小碟:
滋補燉湯:
「乾鍋椰菜花豆乾」
「煙燻樟茶鴨」
主角出場,醬香撲鼻,外皮酥脆,鴨肉入味,口感非常好。
「川味肉鬆炒飯」
雞蛋肉鬆醬油炒飯,夠鑊氣,炒得香噴噴,少少辣,多滋味。
精美甜品:「四川鮮果冰粉」,冰粉配上新鮮芒果粒,不太甜,口感不錯。
飲品:「青檸蘇打」、「草莓沙冰」,草莓沙冰,上面是雪糕球,下面是濃濃的草莓沙冰,解辣一流。
這裏的餸菜質素高,烹調出色,讓我眼前一亮。而且只要顧客在社交平台給LIKE,可獲免加一優惠(套餐除外),顧客更可獲得印花,雜齊印花到旗下的餐廳惠顧,可獲贈送免費菜式。

花椒三小食

川弓天麻燉魚頭湯
生磨杏汁燉白肺湯
川味肉鬆炒飯
青檸蘇打、草莓沙冰
今日晏晝同兩個朋友第一次嚟試呢間纜車站下便嘅川菜佢哋有半自助套餐,同埋單點小菜我哋兩樣都試咗因為今日食素,所以全部嗌咗無肉小菜以素食菜品嚟講呢間餐廳都算多選擇!坐到大約一點都見佢哋基本full hose樓面侍應得三個,好忙啊但佢哋都盡心盡力,態度好好最後有個湯羹食唔晒打包侍應哥哥好主動幫我見佢放完入外賣盒 仲要喺出邊包咗幾層保鮮紙我食完拎住個外賣 再行咗幾個鐘街先返屋企一滴都冇漏出嚟!👍🏼小小舉動但好貼心特登上嚟寫返個好評😊
今日晏晝同兩個朋友第一次嚟試呢間纜車站下便嘅川菜
佢哋有半自助套餐,同埋單點小菜
我哋兩樣都試咗
因為今日食素,所以全部嗌咗無肉小菜
以素食菜品嚟講呢間餐廳都算多選擇!

坐到大約一點都見佢哋基本full hose
樓面侍應得三個,好忙啊
但佢哋都盡心盡力,態度好好

最後有個湯羹食唔晒打包

2024-12-01
Type of Meal
Lunch
2024-11-18 136 views
和朋友去東涌逛特賣場,順道在具川菜風味的花椒八角餐廳晚餐,體驗了其令人難忘的美食和服務。餐廳的環境十分雅致,一進門便能感受到一股溫馨的氣息。寬敞的空間和柔和的燈光,讓人倍感舒適。牆上掛著一些具有香港特色的照片,增添了幾分本地風情。店員們的服務也十分周到。他們面帶微笑,熱情地迎接每一位顧客。從點餐到上菜,每一個環節都顯得井然有序。說到食物,花椒八角餐廳的菜品真是讓人讚不絕口。首先,蒜蓉手拍青瓜是一道清爽的開胃菜。青瓜被拍打得恰到好處,保留了脆嫩的口感,蒜蓉的香氣更是提升了整道菜的風味。炸薯條外酥裡嫩,金黃的色澤讓人食欲大增。每一根薯條都裹滿了香脆的炸衣,咬上一口,滿口留香。椒鹽茶樹菇是一道香脆可口的下酒菜。茶樹菇經過椒鹽的腌制和炸制,變得香脆可口,每一口都能感受到茶樹菇獨特的香氣和椒鹽的鹹香。豬骨湯烤鱸魚是一道色香味俱佳的主菜。鱸魚經過烤制,外皮酥脆,內裡鮮嫩多汁。搭配濃郁的豬骨湯和新鮮的薯粉等蔬菜配菜,讓這道菜的味道更加豐富。鳳梨咕嚕魚柳是一道充滿果香的菜品。魚柳經過炸制後變得酥脆可口,搭配酸甜的鳳梨塊和濃郁的醬汁,讓人回味無窮。薑蔥霸王雞的雞肉鮮嫩多汁,搭配濃郁的薑蔥味,讓人食欲大增

薑蔥霸王雞的雞肉鮮嫩多汁,搭配濃郁的薑蔥味,讓人食欲大增。這道菜的分量也很足,雖然只點了半只,也足夠四人分享。

飲品方面,我選擇了蘋果汁和青檸梳打。蘋果汁口感清爽,甜度適中;青檸梳打則帶有清新的檸檬香氣,十分解渴。
甜品方面,我嚐試了擂沙芝麻湯丸和四川鮮果冰粉。擂沙芝麻湯丸的外皮軟糯可口,內餡香甜濃郁;四川鮮果冰粉則帶有濃郁的芒果果香和清新的口感,讓人回味無窮。

總的來說,花椒八角餐廳是一家值得一試的川菜餐廳。值得一提的是現在晚飯時段,由五點開始,只要在餐廳的社交平台打卡關注,結賬時就有九折,每滿100元有一個蓋印,一個月之內儲滿八個蓋印還可以小吃換領呢!
  • 咕嚕魚柳
2024-11-18 108 views
頭先一家大細喺東薈城行街街,行到肚餓,即刻搵下附近有咩好嘢食,搵到呢間裝修有味道嘅餐廳,試下先:環境:店外有個小廣場,可以打打咭,唔錯。店內裝修好有香港味道,有好多香港特色嘅照片,有明星,有活動,好有港味。👍👍👍另外,店舖地方夠大,坐得都舒服。服務:服務員好有禮勤快,控菜都做得唔錯,清潔都做得好足。👍食物:蒜蓉手拍青瓜,蒜蓉味香,青瓜好新鮮好爽。👍經典薯條,脆熱,好食大型連鎖店,幾好。椒鹽茶樹菇,呢個非常出色,茶樹菇唔會乾,配埋椒鹽突顯菇未,而且唔會油膩,再配上腰果,無得輸👍👍👍豬骨湯底烤鱸魚,湯底清而味濃,鱸魚烤到有輕炸嘅效果,不帶腥,魚肉夠實,又係一款傑作。👍👍👍薑蔥霸王雞,雞肉滑,有雞味,個汁亦校得好好👍👍鳳梨咕嚕魚柳,小朋友恩物,醬汁開胃又好味,魚肉爽實👍👍椒鹽鮮魷,個喼汁應該佢自己調校,我覺得ok, 我個仔就覺得好正。擂沙芝麻湯丸,芝麻味濃郁,小小甜,食完好滿足。👍👍四川鮮果冰粉,好清新,有芒果汁吊味,我囡囡好歡喜。👍蘋果汁,我無份飲青檸梳打,我無份飲總結:4個人食咁多嘢,再加少少飲品配菜,都係人頭300, 而且喺下午5點後,只要喺佢哋社交平台home page Like 下

環境:
店外有個小廣場,可以打打咭,唔錯。
另外,店舖地方夠大,坐得都舒服。

服務:
服務員好有禮勤快,控菜都做得唔錯,清潔都做得好足。👍

食物:
蒜蓉手拍青瓜,蒜蓉味香,青瓜好新鮮好爽。👍
經典薯條,脆熱,好食大型連鎖店,幾好。
薑蔥霸王雞,雞肉滑,有雞味,個汁亦校得好好👍👍
鳳梨咕嚕魚柳,小朋友恩物,醬汁開胃又好味,魚肉爽實👍👍
擂沙芝麻湯丸,芝麻味濃郁,小小甜,食完好滿足。👍👍
四川鮮果冰粉,好清新,有芒果汁吊味,我囡囡好歡喜。👍
蘋果汁,我無份飲
青檸梳打,我無份飲

總結:
4個人食咁多嘢,再加少少飲品配菜,都係人頭300, 而且喺下午5點後,只要喺佢哋社交平台home page Like 下,就打個9折,又慳百幾蚊😍😍仲有得儲印花,儲夠指定數量有小食送,講個秘密大家知,個經理好有人情味,另外請我哋食冰粉,下次再去先😘

2024-11-17
$300 (Dinner)
  • 豬骨湯烤鱸魚
  • 椒鹽茶樹菇
2024-10-28 202 views
去完昂坪360腳仔已經有啲攰,遠處看見呢間店,就同老公講,我唔行喇!喺呢度食飯啦!原以為只得川辣食物,睇咗餐牌,發現選擇都幾多,仲可以揀辣度。🔸四川煙燻樟茶鴨(半隻)半隻鴨份量很足,鴨有煙燻香味,鴨皮酥香,肉質有嚼勁,味道鹹香,最重要連肥膏都有油香,食埋佢真係好邪惡。🔸椒鹽法國鵪鶉髀鵪鶉髀很酥香,外面香脆,內裏肉嫩滑多汁,而且冇油膩感,食到微微的椒鹽香。🔸招牌蒜泥白肉薄切的白肉包著薄切的青瓜片,上面加了蒜泥蓉,配上辣汁,白肉肉質爽口,味道辣得黎有青瓜的清甜和蒜味。🔸萵筍絲(熗炒)萵筍可以揀清炒/熗炒/青椒。最後試咗熗炒。萵筍絲都幾爽,味道酸酸辣辣。🔸麻婆豆腐蝦球豆腐軟滑,蝦隻索汁,味道辣辣酸酸甜甜,咁惹味一定要跟個白飯。🔸生磨杏汁燉白肺湯白肺湯味道濃郁,杏汁味很濃,連豬肺都有杏汁香,難得👍🏻!豬肺質地軟身冇異味。我覺得四川煙燻樟茶鴨和椒鹽法國鵪鶉髀都值得一試,Like Facebook,埋單仲有9折,正呀👍🏻!

🔸四川煙燻樟茶鴨(半隻)
🔸椒鹽法國鵪鶉髀
🔸招牌蒜泥白肉
🔸萵筍絲(熗炒)
🔸麻婆豆腐蝦球
🔸生磨杏汁燉白肺湯

2024-10-24 231 views
星期日和家人去大佛,晚上就到纜車站附近食晚飯,花椒八角就在東涌纜車站旁,主要以川菜為主,餐館裝修幾有香港特色,環境舒適。招牌蒜泥白肉,可選不辣,蒜泥好香,白肉嫩滑爽口,夾著青瓜片,一點膩的感覺也沒有,蒜泥的微辛提升白肉的美味。蒜片牛肉粒,好香口惹味,牛肉粒不乾,肉質緊緻,加上炸香了的蒜片,食完一粒又一粒。椒鹽茶樹菇,比預期好味,茶樹菇好香脆,但又不會柴,配有炸腰果,脆脆的,令人停不了嘴,值得推介。鳳梨咕嚕蝦球,蝦球都幾大隻,而且彈牙爽口,加上菠蘿和彩椒,顏色吸引,甜酸度恰當,不會太甜,好開胃。金銀蒜蒸扇貝,好大隻,肉夠厚,有鮮味,粉絲夾雜著蒜蓉,好入味,相當不錯。四川煙燻樟茶鴨,外皮酥脆,肉質鮮嫩,有淡淡的煙燻香味,入口完全沒有油膩感,這道菜不是在一般餐能食到。埋單時還有驚喜,原來7:30前埋單可享全單6.8折,而我們是8:30前埋單,也可享8折,而且like 餐廳的社交平台 更可享免加一優惠,真係幾抵食。

• 蒜片牛肉粒
  • 椒鹽茶樹菇
  • 鳳梨咕嚕蝦球
  • 金銀蒜蒸扇貝
  • 四川煙燻醬茶鴨
  • 蒜泥白肉
2024-08-30 233 views
4隻扇貝有2隻係冇白色肉的,同經理講,佢補送鮮果涼粉,來到係冇鮮果,只有sauce,嬲到爆,冇下次,肉碎炒飯亦見唔到肉碎,怀疑佢將一隻扇貝分開做2隻,我諗因為碟扇貝儲印仔送,正價佢唔敢這樣做掛
2024-08-30
$83 (Dinner)
2024-08-16 345 views
七味豆腐:豆腐的滑嫩與香辣相結合,口感層次豐富。香料使得這道菜的味道非常獨特,既有香氣又有微微的辣味。豆腐吸收了調味料的風味,讓每一口都充滿驚喜。霸王辣子虎蝦:虎蝦肉質鮮嫩,搭配香辣的調味,讓人一口接一口,無法抗拒。這道菜的辣味十足,通常會使用大量的乾辣椒和香料,讓每一口都充滿刺激感,適合喜歡重口味的人。
七味豆腐:

霸王辣子虎蝦:
2024-08-15 452 views
成日嚟食~Lunch、下午茶好抵食又yummy😋午餐點主菜就有小食、飲品、糖水、飯/粥buffet下午茶除左有set仲有($178)大大條烤魚+口水雞+自助任飲!當打風球、雷暴警告時仲有9折架!🔸自助小食每日不同,今次有麻辣豬肚絲、涼拌青瓜木耳腐竹有白飯、紅米飯、粥飲品有2款果茶、豆款甜品係好好味嘅綠豆沙👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🔸酸菜魚(可揀辣度🌶️)聽經理講後廚換哂西川人班底難怪咁好食 夠酸、夠濃、夠麻香!魚超滑又大塊伴有不少芽菜、寬粉、萵筍、蓮藕好好味😋🔸麻辣香鍋好夠鑊氣!炒到好有焦香,麻辣醬好香濃惹味,蓮藕薯仔絲都炒得好脆,推介加豬腸,好好味。🔸椒鹽茶樹菇炸得好酥脆,配埋煙靭柔軟嘅茶樹菇,口感豐富,椒鹽口味送一流。🔸美極雞軟骨軟骨附近有雞肉雞皮,口感幾正!微微炸過,香口但又唔會乾,值得一試👍🏻

成日嚟食~
Lunch、下午茶好抵食又yummy😋
午餐點主菜就有小食、飲品、糖水、飯/粥buffet
下午茶除左有set
仲有($178)大大條烤魚+口水雞+自助任飲!
當打風球、雷暴警告時仲有9折架!

🔸自助小食
每日不同,今次有麻辣豬肚絲、涼拌青瓜木耳腐竹
有白飯、紅米飯、粥
飲品有2款果茶、豆款
甜品係好好味嘅綠豆沙
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

🔸酸菜魚(可揀辣度🌶️)
聽經理講後廚換哂西川人班底
難怪咁好食 夠酸、夠濃、夠麻香!
魚超滑又大塊
伴有不少芽菜、寬粉、萵筍、蓮藕
好好味😋

🔸麻辣香鍋

🔸椒鹽茶樹菇

🔸美極雞軟骨

1991 views
2024-07-30 375 views
今日入大澳一日遊,探一探中華白海豚,天色已入黑就系東涌附近食晚飯。上OP一搜,搵到呢間#花椒八角 ,系價格比東涌商場內確為親民,而且位於纜車站旁邊,離地鐵只有十分鐘步程左右。餐廳座位好闊落,亦佈置成充滿舊香港特色,而另一面更可望到纜車行駛,附近仲個公園食完飯後可行一陣。生磨香汁燉白肺湯 $98乳白色的湯,內裡有豬肺、雞腳、豬肉等,豬肺洗得好乾淨,入口鮮嫩軟淋,一啲異味都冇!椒鹽茶樹菇 $88呢個煮法較為少見,椒鹽調味適中,唔會太油太咸,可以叫杯生啤黎小酌一下。川味肉崧炒飯 $98(小辣)一大碟炒飯,超香!雖屬於小辣,但辣椒份量都唔算少,炒得好乾身又帶點油味,粒粒分明!魚湯浸時蔬 $88奶白色嘅魚湯,胡淑味幾濃郁,系口腔內幾爽口。而時蔬為娃娃菜,清甜潤喉。四川煙燻樟茶鴨(半隻)$156烤焗上枱,煙燻味甚香,口感微微焦脆,骨架更為有香脆,鴨肉脂肪較少,味道一流!總體而言,菜色水準一流。口味濃淡適中,位置又可遠離人羣、遊客,有隱世秘密餐廳嘅感覺。

生磨香汁燉白肺湯 $98
生磨香汁燉白肺湯

椒鹽茶樹菇 $88
椒鹽茶樹菇

川味肉崧炒飯 $98(小辣)
川味肉崧炒飯

魚湯浸時蔬 $88
魚湯浸時蔬

四川煙燻樟茶鴨(半隻)$156
四川煙燻樟茶鴨

曾經有素友响 IG 同我傾開,問東涌有咩素食選擇,果刻真係答唔到,不過而家有喇,就係位於東涌達東路花園嘅「花椒八角」。🌶️💠公園之中如果有嘢食賣,一般都係小食亭賣吓燒賣,魚蛋,汽水咁,估佢唔到有間餐廳,仲要係川菜館,竟然仲有素食餐牌?😱心諗個餐牌如果有四五款素食揀都唔錯喇啩?望一望,前菜,小食,招牌川菜,湯羹,豆腐,蔬菜,麵飯,甜品,總共六十款素食選擇,我電話個 mon 太細爭啲裝唔哂個餐牌添,係時候要換手機。🤣菜式如果有需要走蛋,蔥,蒜,韭菜,或者有任何特別要求都可以同職員提出。辣度都可以揀喎,大中小辣,甚至走辣都得,即係連 BB 辣都食唔到嘅素友都可以同嗜辣嘅朋友一齊食飯。😋🤝🏻作為專做川菜嘅餐廳,佢哋菜式嘅辣同麻當然做得好出色,就算我本身唔係好食得辣,都覺得辣得好過癮。🤤🤤餐廳雖然唔响東薈城入面,但其實地鐵行過去係唔難(如果一個路痴同你講一個地方唔難搵,就真係好易搵 😂)。我要強調呢點係因為,試過响東薈城繁忙時間搵食就知道係幾困難,稍為平啲同好食啲嘅餐廳都要等位,何況仲要搵有素食嘅餐廳?所以去開東涌玩或者 shopping 嘅素友都值得過嚟呢度試一試。👍🏻

水煮雜菜雜菇

川辣茄子

家常豆腐

熗炒手撕包菜

2024-07-21
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner