2012-12-31
中午一個人唔知食乜好,行過見人唔多,加上「大利清湯腩」名氣大,所以入去睇下。一坐底,見到牛腩飯唔包野飲都要$50,覺得好貴,但係見到食客們都相當「士正」,於是即管一試。叫左最傳統清湯腩,好快有得食:一碟飯、一碗牛腩,一碗湯。牛腩咬落好好味,好香好焾、好juicy、沒有渣,一碗牛腩,不是只是面頭兩舊靚,而是舊舊都靚,筋同肉分配均勻,入味。湯層次都幾豐富,但就略咸,飲唔得多。一碟飯食得乾乾淨淨,再加五蚊叫杯凍豆漿。初初覺得50蚊貴,係同一般30幾蚊嘅牛腩飯比較,但係呢度,淨係牛腩嘅腩位同份量,再加上廚師手藝,就覺得其實好值:平平地食個牛扒都六七十蚊,全部都靚既牛腩位點只值單少?
叫左最傳統清湯腩,好快有得食:一碟飯、一碗牛腩,一碗湯。
湯層次都幾豐富,但就略咸,飲唔得多。
一碟飯食得乾乾淨淨,再加五蚊叫杯凍豆漿。
Other Info. :
同老闆娘講:希望你地繼續做,因為未食過咁好食嘅牛腩。老闆娘話:呢度係總店,老闆親自主理。
原來係咁。