2022-07-08
近排出差銅鑼灣, 女友小熊今日亦都係銅鑼灣收工, 於是約埋一齊係銅鑼灣食晚飯.中午係華嫂食咗個唔多滿意嘅叉燒, 心有不甘, 係要食到個滿意嘅叉燒先滿足, 於是去咗登龍街大壹燒鵝.點咗叉燒同燒肉係例牌之外, 當然去到大壹燒鵝就緊係點燒鵝啦!叉燒用上五花腩, 有肥有肉有燶邊夠甜夠味, 我對叉燒嘅要求, 哩碟叉燒全部條件齊哂, 叉燒入口鬆軟, 連我大愛嘅蔥蓉都唔需要點, 已經夠入味, 燶邊叉燒更加係神來之筆, 依家個個嗌注重健康, 什麼什麼燶叉燒話無益有害, 攪到燶叉好似生人勿近, 唔係間間燒味店有供應, 食到的話好似中獎, 所以, 食完舊燶叉即刻滿足翻中午嘅失落感.我唔中意食燒肉, 一來燒肉底好咸, 二來燒肉肉質太實變得口感又硬又柴, 最後如果皮唔夠脆必定死罪, 由於劣品燒肉實在太多為免失望索性唔點, 但大壹燒鵝嘅燒肉將以上嘅缺點完全消失, 味道唔係大咸而適中, 外皮脆口而肉質鬆軟, 咁先至係一件好味嘅燒肉囉!燒鵝相信係啱啱燒制完成, 因為燒鵝仍暖, 第一次食暖嘅燒鵝, 原來好味好多, 同攤到凍哂係燒鵝完全兩回事, 鵝肉唔韌唔實超嫩滑亦十分 juicy, 皮脆,亦都唔需要點甜梅醬都好入味好
燒鵝相信係啱啱燒制完成, 因為燒鵝仍暖, 第一次食暖嘅燒鵝, 原來好味好多, 同攤到凍哂係燒鵝完全兩回事, 鵝肉唔韌唔實超嫩滑亦十分 juicy, 皮脆,亦都唔需要點甜梅醬都好入味好好食, 兩百幾蚊半隻絕對超值, 性價比高!
下次買燒鵝返屋企做外賣, 有選擇目標了!
係唔係呀小熊?
喂! 小熊.... 我隻燒鵝脾呢?