2024-01-17
噹噹噹!今次踏入咗一間華麗嘅中菜館,個名唔使提,你哋睇我心情都知啦。先講講個環境,一入去就覺得自己變咗富豪咁,裝潢得嚟富貴又唔失雅緻,仲有張卡畀我媽咪,真係貼心到不得了!依家講返個正經嘢—食物!🥢🍤🥟 我一坐低就攞起個餐牌,咁多樣式嘅點心真係令人眼花撩亂,特別係啲蝦餃,真係做到又韌又彈,食落去蝦味爆棚,而且偏偏裡面仲隱藏咗啲微微辣味嘅青芥末,係絕配呀!翠綠餃皮之下鮮滑蝦仁,誘味到不得了,唔講你都知幾好食啦!講真,我對頭爐叉燒腸好有期望,因為叉燒講嘅就係蜜汁香甜嘅魔力,咬落去皮滑肉嫩,冇得輸!再點咗個炭火燒四季豆,佢嘅鑊氣真係一流,咯嘴咯舌。但係星星之火可以燎原嘅係香辣雞球——辣到你心尖尖,咬一口嘅爽滑之餘冇忘記為我哋嘅味蕾帶點刺激。最後,焦糖薑汁乳凍就真係畫龍點睛。個薑汁夠哂辣,配上順滑嘅乳凍,咁嘅配搭得嚟暖胃得嚟又開胃,真係絕!食完咁多,肚仔好滿足,心情都格外靚。食呢間嘅菜,真係一趟舌尖上的旅行,繼續保持呢份好味道啦!👍🏼🍽️