2023-01-10 1736 views
今日收工去左尖沙咀The ONE古今二食晚餐。古今二係一間日式居酒屋,主打特色創意卷物,之前黎試過午餐,價錢都經濟實惠。主餐牌有前菜沙律,刺身,壽司,多款特色卷物,燒物,串燒,鍋物,天婦羅,小食炸物,飯麵類,清酒同飲品。今晚好肚餓,叫左一款卷物,兩款串燒同一款沙律。日式麻醬豆腐沙律 $88 另加一日式麻醬豆腐沙律大大兜,首先面頭有四五磚豆腐,灑上黑白芝麻粒,仲驚喜地加左三文魚籽同蟹籽,加埋足夠胡麻醬,食落又香又滑,味道好好完全唔寡。下底就係爽口開胃海藻,一大兜新鮮爽口沙律雜菜同車厘茄,全部都加有足夠胡麻醬,好夠味。琦玉網燒牛舌 $78 另加一琦玉網燒牛舌一客4件,熱辣辣上枱,咬落去完全唔韌,口感彈牙,味道夠鹹,伴有椰菜絲沙律可解膩同減鹹度。另外仲有酸汁可平衡鹹味。野菜天婦羅 $78 另加一野菜天婦羅好大份,熱辣辣炸起,炸皮薄脆。紫薯3件一口一件,又甜又腍。冬菇1件好香菇味。金菇超大件,食到我成面都係,非常脆口。茄子兩件就正常。伴有白蘿蔔蓉。天婦羅汁另外上。火山 $128 另加一呢個火山放喺一隻放有火石嘅木板上面,外圍滿佈火石,服務員上枱後就點火,然後呢道火山就變咗真正既火山,坐我附近既
主餐牌有前菜沙律,刺身壽司,多款特色卷物,燒物,串燒,鍋物,天婦羅,小食炸物,飯麵類,清酒同飲品。

今晚好肚餓,叫左一款卷物,兩款串燒同一款沙律。

日式麻醬豆腐沙律 $88 另加一

琦玉網燒牛舌 $78 另加一

野菜天婦羅 $78 另加一

火山 $128 另加一
火山

呢個火山放喺一隻放有火石嘅木板上面,外圍滿佈火石,服務員上枱後就點火,然後呢道火山就變咗真正既火山,坐我附近既食客全部都望過黎,非常吸引眼球,打卡一流。
火山

火山一客8件,係加左黑白芝麻粒嘅飯卷包住紫菜再夾住蟹柳,青瓜絲同牛油果,飯卷上面係大量蟹柳絲同帶子絲,加左唔少醬汁。最頂再加少少蟹籽。伴有日式芥末,不過我覺得夠味啦。
呢餐食到我好飽,除咗肚皮,眼球同相機都一樣飽足。
2023-01-10
$409 (Dinner)