2009-08-09 11 views
天鵝又返轉頭, 今天悶熱得很, 今早要拿取毅行物品, 行條勁短既晨運路 - 寶雲道, 首先補充體力, 老公又陪我找美食, 今早去試舊粥舖! 數一數, 全店只有三十項食品提供, 我們二人叫了蘿蔔糕 (走色)  2, $7….前後叫了兩次, 全因它的做法正合我們心意, 大大條蘿蔔絲, 粉唔多, 蘿蔔香味又甘甜, 不過, 亞嬸頭一次掛住傾計, 唔專心, 差少少落咗豉油, 好在叫住佢, 夠哂味, 再落豉油就得個"鹹"字!炸兩, $7, 這個有點失望, 凍冰冰, 又無麻醬, 皮雖薄, 但油炸鬼只有一點點脆身, 早知叫齋腸! 碎牛粥, $11, 在老公碗內夾了一少舊碎牛, 唔錯, 有點牛肉味!白粥, $6, 不是我想像中般綿!非常非常舊式的粥舖, 為了簡簡單單的蘿蔔糕也會再來的!

白粥, $6, 不是我想像中般綿!

非常非常舊式的粥舖, 為了簡簡單單的蘿蔔糕也會再來的!
$19 (Breakfast)