2019-12-02
好幾次喺銅鑼灣行完街等小巴嘅時候朋友都對我碎碎唸呢間印尼餐廳唔錯,基於對印尼菜印象麻麻一直拒絕佢,今晚半推半就俾佢成功拉咗我入去。餐廳地方唔大,大概有十台左右,六點幾已經差唔多坐爆,當中除咗有印尼人,亦有唔少香港人捧場,睇一睇menu上嘅相片同旁邊食客食緊嘅菜式,似乎唔錯,我都放心返啲。朋友叫咗珍多冰,椰汁味幾香濃,大大杯,真材實料。好奇之下我揀咗牛油果沙冰,雖然價錢唔平,但當我望住侍應拎住兩隻牛油果入廚房之後,我就覺得性價比都唔低🥰入口感覺非常順滑,牛油果味道濃郁,加上朱古力醬簡直係畫龍點睛,估唔到咁襯!除咗係飲品,我覺得更加似係一道甜品❤️菜式改名簡單粗暴直接,炸虎蝦飯份量相當大,有三隻大虎蝦、伴碟番茄同青瓜片、秋葵、炸茄子同底部有嘅類似炸豆腐嘅嘢,侍應介紹白飯可以轉黃姜飯或者椰汁飯,我第一次食唔敢越級挑戰,所以揀咗白飯。虎蝦又大隻又新鮮,外皮炸得非常酥脆,肉質彈牙,有驚喜!朋友好推薦呢度嘅炸魚,我非常卻步,因為成日行過印尼鋪總係有一堆炸魚放喺門口,感覺極唔新鮮。試完之後終於明白點解印尼人咁鍾意食炸魚,佢哋嘅魚並唔係只炸表面,而係屬於deep fry,食落係十級香脆,而且一啲都唔乾,
朋友叫咗珍多冰,椰汁味幾香濃,大大杯,真材實料。
虎蝦又大隻又新鮮,外皮炸得非常酥脆,肉質彈牙,有驚喜!
朋友好推薦呢度嘅炸魚,我非常卻步,因為成日行過印尼鋪總係有一堆炸魚放喺門口,感覺極唔新鮮。試完之後終於明白點解印尼人咁鍾意食炸魚,佢哋嘅魚並唔係只炸表面,而係屬於deep fry,食落係十級香脆,而且一啲都唔乾,魚應該醃過,唔需要點醬已經好惹味。
花膠湯粉皮湯底係雞湯,質地帶少少黏稠,令人感覺幾香濃,加上爽滑嘅粉皮,又係另一種滋味,另外不得不提大大件嘅花膠,份量都幾多,性價比極高!
呢餐飯真係打破我對印尼菜嘅印象!完全係「嘩」一聲,優質嘅印尼菜,絕對同泰國菜同越南菜有得比!