2017-01-17 1388 views
記得之前聖誕同朋友逛街,不經不覺又行到黎淘大商場這邊,覺得有啲肚餓, 便周圍揾食先。其實附近也有很多食肆,但好多都要排隊等位。我們在戲院附近行一行,抬頭一望就見到藍色很亮的招牌。於是我們便朝著這個方向走,到左餐廳門口,餐廳裝潢得很美,我們便進內。望完餐牌後,ㄧ都發覺好多選擇, 有抱泡鍋飯,手拉麵,炸雞,年糕,三文治,餡餅,蛋餅,小食,沙律,All Day Breakfast, Holiday set,兒童餐,午餐和特色飲品。最後我們點了兩個午餐一齊食。鹽酥豬扒湯麵 $74原來鹽酥豬扒會分碟另上, 不會放在湯麺上浸腍。鹽酥豬扒中規中矩, 不大不细地切成數件。鹽酥豬扒外脆內軟, 肉質夠腍又有肉汁, 味道適中不覺肥膩。至於湯麵唔似一般麵條, 係用上手拉麵, 有煙靭的囗感。什菜野菌鹵肉薯粒粉 $72侍應送上來時見賣相不是很吸引, 但見有很什菜瓜類, 菇菌類, 很健康的一道菜。 味道比較清淡啲, 不會過於濃味。薯粒粉比較煙煙靭靭有口感。這兩個餐包一杯飲品, 我們點了熱檸茶, 茶香濃郁, 檸檬夠清新, 浸耐左亦不覺苦澀。
鹽酥豬扒湯麵 $74
什菜野菌鹵肉薯粒粉 $72