2018-08-14
因為家人喺時代廣場返工,所以揀左鍾廚食生日飯。之前同公司同事黎飲茶都唔錯,所以試下晚飯如何。呢度有4人餐同8人餐,個菜單都唔錯,唔算貴,銅鑼灣黎講價錢幾合理,而且呢度免茶芥免加一。由於本人唔好魚翅,所以決定散叫。是日晚餐: 鐵板叉燒,燒雞,龍蝦伊面,冬瓜盅,冰鎮咕嚕肉,黃金蝦,腰果牛柳粒,清蒸老虎班,西蘭花炒帶子同埋壽包。龍蝦伊面: 以呢個價錢,有啲失望,因為龍蝦唔新鮮,同埋師傅好懶唔斬件,只係開邊,似比2個人食甘。冰鎮咕嚕肉: 招牌菜,外脆內軟,粒粒都係肉,無骨無乜肥膏,必叫之選,正。黃金蝦: 啲蝦新鮮爽口彈牙,豉油炒得好香,好味。腰果牛柳粒: 不俗,只係有幾粒有啲筋,多數都好林,味道幾好。西蘭花炒帶子: 帶子都幾大隻,炒得好出色,西蘭花有咬口,帶子岩岩熟,正。老虎班: 由於當晚無大條嘅,職員都主動同我地講聲先去蒸,都幾負責任,服務唔錯。最後甜品,壽包。包身軟熟,大小剛剛好,蓮蓉好味控制得好好,所以清晒。總括: 小炒水準不俗,只係晚飯有限時,有少少美中不足。但可以接受,下次會再幫襯。
黃金蝦: 啲蝦新鮮爽口彈牙,豉油炒得好香,好味。
鐵板叉燒
冰鎮咕嚕肉