2024-12-21
👩❤️💋👨兩公婆相伴近10年喇,老公Book左呢間位於灣仔嘅高質西餐廳,同我一齊食Fine Dining慶祝下💗🫶我地點左6️⃣個Course嘅Tasting Menu $598pp💗Prelude: Hand-sliced Jamon Iberico da Bellota - Aged 48+ Months 🧡48個月手切風乾伊比利亞黑毛豬火腿配法包 伊比利亞黑毛豬火腿鹹香味十足,肉質結實,而且油潤多汁,我最愛係佢油脂微溶,入口就Feel到油潤質感,滋潤了成個口腔,緊接人女係火腿嘅鹹香、甘香和脂香三者互相交融,餘韻帶著伊比利亞豬肉獨有嘅堅果及橡果香,令人胃口大開💗Beluga Caviar and Beluga Noble Russian Vodka Beluga +$198🧡大白鱘魚子醬配 Beluga 白鯨 (貴族) 伏特加 非常有驚喜,墨綠色帶有金黃光澤嘅Beluga 大白鱘魚子醬被稱為「海洋珍珠」,粒粒晶瑩飽滿,味道濃郁具海洋氣味,配上一口順滑而香味優雅豐富 的 Beluga 白鯨 (貴族) 伏特加,魚籽嘅鮮味頓時被釋放和提升,充分喚醒令每個味蕾,綻放出豐富而濃厚嘅鮮味,並
🧡48個月手切風乾伊比利亞黑毛豬火腿配法包
🧡大白鱘魚子醬配 Beluga 白鯨 (貴族) 伏特加
非常有驚喜,墨綠色帶有金黃光澤嘅Beluga 大白鱘魚子醬被稱為「海洋珍珠」,粒粒晶瑩飽滿,味道濃郁具海洋氣味,配上一口順滑而香味優雅豐富 的 Beluga 白鯨 (貴族) 伏特加,魚籽嘅鮮味頓時被釋放和提升,充分喚醒令每個味蕾,綻放出豐富而濃厚嘅鮮味,並帶著如絲般細滑嘅油脂和甘甜味道,美妙嘅味蕾體驗如同一場盛宴,讓人流連忘返,值得推薦啊😍😍😍😍
💗Seasonal Greens
沙律蒙豬非常之新鮮爽脆,配上香橙粒、果仁、和車厘茄,不單色彩豐富,而家好清新醒胃
💗Burrata and Arugula
🧡布拉塔芝士沙律
布拉塔芝士乳香味濃郁、口感細膩幼滑,配上微微帶甘嘅火箭菜及酸甜蕃茄,面層再淋上甜香醋,簡直僽完美配搭
💗Shrimp and Lobster Bisque
🧡法式龍蝦海鮮濃湯
賣相好靚,大大隻香煎大蝦伴碗邊,龍蝦湯味道非常之濃郁豐富,口感濃厚順滑,飲得出係結合大量甲殻類海鮮嘅精華,帶有微微的干邑白蘭地酒香,為龍蝦湯再增添一層濃厚嘅風味和層次
💗Acqua Pazza
🧡意式瘋狂水煮魚
原來瘋狂水煮魚中嘅「瘋狂」一字來自義大利文 Acqua Pazza 「發狂之水」,意思係指「Fish in crazy water」,肥美肉厚嘅冬星班,肉質鮮甜嫩滑,加上大量肥美飽滿嘅花甲伴碟,配上自家熬煮嘅香濃魚湯和香料,係一道口感豐富、味道清爽嘅意式風情料理,愛食海鮮嘅人一定鐘意,非常之出色
💗Beef Wellington
🧡威靈頓牛柳 (聖誕期間限定菜式)
金黃色嘅格仔紋酥皮,花紋細緻,質地酥脆鬆化,包裏着誘人鮮嫩粉紅嘅牛柳,廚師果然厲害,牛柳肉質仍保持嫩滑多汁,搭配清香的蘑菇茸,菌香濃郁,最後淋上肉汁,濃香惹味,真係舌尖上嘅享受啊,令人齒頰留香,絕對係必食之選
💗Little Bit of Crab
🧡鵝肝漢堡
大大塊鵝肝煎到外脆內軟,鵝肝油香滿滿,帶有微微焦香,味道非常濃郁、細膩,真係大滿足啊
💗甜品
開心果聖誕樹(聖誕節期間限定)
黑芝麻豆腐撻