2022-05-28
約咗人喺觀塘交收,由於時間尚早,決定先去鱷魚恤中心嘆個早茶,揀咗位於 6 樓嘅「玉桃軒酒家」。我哋大約 11am 到達,平日好少會咁早過嚟呢度飲茶,原來星期六、日及公眾假期都有醒神優惠點心供應,不過就要 12n 點前結帳離座,即刻入單。鮮蝦菠菜餃 ($29.8):餃皮晶瑩通透,可以清楚見到內裡翠綠嘅菠菜同新鮮嘅蝦肉,菠菜清甜多汁,蝦肉爽口彈牙,食落好有口感。蒜茸鮮蝦春卷 ($32.8):春卷炸得好香口,入面有大大粒爽滑嘅鮮蝦,而且上檯時仲係熱辣辣,咬下脆口不油,一碟四條,點喼汁吃,美味!藥膳雞腳 ($28.8):雞腳大大隻,用藥材湯浸住,內有杞子同桂圓,好足料,食落軟腍又夠入味,入口仲散發住濃濃嘅藥材香。蜆芥炸鯪魚球 ($26.8):鯪魚球炸到脹卜卜,入口外脆內軟,魚肉香脆彈牙,一點也不腥,配搭鹹香嘅蜆芥醬,風味十足。燒味雙拼飯 ($58):燒味揀咗腩仔同叉燒,腩仔肥瘦適中,肉質細嫩,脆皮得嚟又唔會太肥。叉燒半肥瘦,肉質好鬆化,蜜味亦啱啱好,最正就係仲有少少燶邊,咬落去好甘香,用嚟送飯一流。薑汁千層糕 ($26.8):千層糕煙韌有嚼勁,入口帶陣陣薑辛,開胃解膩,用嚟做飯後甜品就最適合不
薑汁千層糕 ($26.8):千層糕煙韌有嚼勁,入口帶陣陣薑辛,開胃解膩,用嚟做飯後 甜品就最適合不過。