2022-11-02 178 views
當我知道呢間以蠔為主打嘅拉麵/沾麵鋪即將要嚟香港開店嘅時候,已經講左十萬九千次要去試‼️而終於等到佢開張2個月之後,又喺我生日飯嘅時候終於試到🤣喺呢個炎熱嘅香港夏天🔥(已經幾個月前)仲願意喺門口排成半粒鐘先入到去食只可以話大家(當然包括我)都對呢碗麵十分期待😋店家都好好,提供濕紙巾比客人抹下汗🥵但其實由中環站行上嚟都熱到暈低,唔好話排埋隊,胃口都冇左一半😂但可惜真係失望之極,枉我出左咁多力水汗水😭我食完仲肚痾🤢平時食十幾廿隻都唔會痾😓成間野得3款麵,可以坐bar台當睇人整手工意粉咁整呢個麵💁🏻‍♀️我淨係唔想再流汗所以拿拿聲有位就入,坐左其他枱😹❌牡蠣沾麵($178)沾麵湯汁用大量豚肉同蠔打碎而成所以入面係冇完整叉燒,只有一隻完整蠔🥸因為已經打碎哂😂湯汁比較濃同咸,話哂用左咁多材料,味道好複雜😂但係我覺得唔係好有蠔鮮 反而係腥🙁麵底用左長方形闊身嘅平打麵,香港比較少見,號稱更掛湯🤔份量唔少,口感都幾滑溜,其實都唔錯的😉可惜個汁太咸,加上唔係討好嘅蠔味仲要只得一隻蠔做餸🥲性價比低之餘味道亦令人失望😮‍💨✔️牡蠣白湯拉麵($158)我只係試左少少,味道比沾麵清淡dd🤏湯底都係用蠔肉、豚肉同雞肉熬
已經講左十萬九千次要去試‼️
而終於等到佢開張2個月之後,又喺我生日飯嘅時候終於試到🤣

喺呢個炎熱嘅香港夏天🔥(已經幾個月前)
仲願意喺門口排成半粒鐘先入到去食
只可以話大家(當然包括我)都對呢碗麵十分期待😋
店家都好好,提供濕紙巾比客人抹下汗🥵

我淨係唔想再流汗所以拿拿聲有位就入,坐左其他枱😹

❌牡蠣沾麵($178)

沾麵湯汁用大量豚肉同蠔打碎而成
所以入面係冇完整叉燒,只有一隻完整蠔🥸

因為已經打碎哂😂
湯汁比較濃同咸,話哂用左咁多材料,味道好複雜😂
但係我覺得唔係好有蠔鮮 反而係腥🙁
麵底用左長方形闊身嘅平打麵,香港比較少見,號稱更掛湯🤔

份量唔少,口感都幾滑溜,其實都唔錯的😉
可惜個汁太咸,加上唔係討好嘅蠔味
仲要只得一隻蠔做餸🥲
性價比低之餘味道亦令人失望😮‍💨

✔️牡蠣白湯拉麵($158)

我只係試左少少,味道比沾麵清淡dd🤏
湯底都係用蠔肉、豚肉同雞肉熬煮而成
所以都係濃綢質感
餸菜都係有一隻蠔,再加一片叉燒同少少荀
如果一定要二揀一我諗會揀返拉麵🤔
清少少冇沾麵咁咸,不過呢個價錢我諗住會多隻蛋🥲

兩碗麵其實都唔可以話好難食,
但係成也蠔敗也蠔
我覺得2隻蠔都稱唔上鮮甜☹️
仲要湯底冇蠔嘅鮮味👎👎
話哂大阪難波嘅過江龍,收成接近200蚊一碗麵,真係好進取下😅
不過見佢地啲鋪頭咁長人龍應該生意唔成問題😂
可惜返去第二日仲肚痛痾左幾次,鋼鐵肚都搞唔掂😔