2021-12-31
銅鑼灣真係太多野食, 朋友想食泰國菜, 於是就試下呢一間。呢間餐廳門口有一個好大嘅特色位,就係有一個火車嘅擺設,而且成間餐廳嘅裝修格局都有配合到火車嘅風格,例如佢啲吊燈都係齒輪嘅款式,有趣!餐廳內嘅位置都幾多,而且都坐得闊,我哋兩個人可以安排坐到一個四人嘅座位,舒服!我同朋友睇咗個Menu好耐,因為佢個菜式選擇都非常之多!完全都唔知食咩好!跟住望到隔離枱有一個非常之巨大嘅咖喱汁嘅東西,覺得十分之吸引,問咗原來係咖喱法包軟殼蟹,於是都心郁郁叫咗一個試吓!跟住再叫咗一個沙律+飛天通菜+幾串串燒, 當然唔少得食泰國嘢一定要嗌嘅椰青啦!我哋未叫嘢食之前佢已經好貼心咁樣俾咗兩杯暖水我哋,而且非常之有禮貌講咗句叫我哋小心熱,呢樣嘢做得真係好好,有禮貌既晚飯係會令人食得開心好多!首先嚟嘅係椰青,十分之巨大,見到勁開心!椰青水好清甜,而且椰青肉都夠軟身,因為有啲椰青肉係可以好硬,呢個夠軟身可以刮到啲肉嚟食, 我清晒, 哈哈!飛天通菜成碟野都好靚,佢放咗一朵蘭花做裝飾,令到成碟菜嘅顏色好靚,食得好開胃。通菜好爽,而且味道適中,辣度適中,好啱我食!跟住再嚟咗一串雞腎同埋兩串雞全翼,雞全翼嘅size好巨型,
跟住再嚟咗一串雞腎同埋兩串雞全翼,雞全翼嘅size好巨型,我哋一人食一隻,真係好滿足!佢個皮燒得真係好脆,味道都好夠,食得真係好開心!
雞腎個量都真係幾多,有成7,8舊,我同朋友兩個人食都可以食到唔少,而且重點雞腎夠淋,呢樣真係難得,最驚食到啲好硬身嘅雞腎!
跟住嚟咗個重頭戲,就係軟殼蟹咖喱包,真係超級超級超級巨型!好抵食,呢個要趁熱食,個軟殼蟹非常之新鮮夠熱夠脆,好好食! 個咖喱係好香,但係唔辣嘅,而且配合埋個包,成個口感真係好豐富,真係好好食!呢個一定要叫!
柚子沙律,呢個我係覺得好有驚喜!因為我好少食到類似呢個口感嘅柚子沙律,首先柚子好清甜嘅,唔苦! 大蝦好爽好新鮮。重點佢落咗啲花生碎,我覺得好好食,係好脆口嘅花生碎, 好新鮮炸出嚟嘅花生碎, 而且佢個汁再加少少酸汁再有甜甜地嘅口味,呢個味道我真係好喜歡食!呢個又係一定要叫!
其實我見到坐附近到有一個live Band 嘅位置,好有特色,不過可惜今日就冇人喺度啦。
整體來講,呢間野嘅味道係好好食,而且佢個量係超大,其實我哋今日嗌多咗,淨係嗰個咖喱包我哋已經食唔晒; 跟住服務都好好,佢哋個個都好有禮貌,叫你小心唔該等等。而且都坐得夠舒服!
呢間野一定會再嚟幫襯,滿足!