2021-12-20 1524 views
喺Rosewood住咗一晚,包早餐。我哋9:30左右落到去,喺餐廳嘅門口排咗一陣隊,幾分鐘,就被安排了入去。題外話,見到有兩位住客着咗拖鞋落去,比一位女接待員溫柔地告訴他們需要玩密頭鞋,才可以符合餐廳的衣着規定。經過餐廳嘅路係一間買朱古力嘅位置,黑白嘅格仔磚色調十分之鮮明,而且周圍都有淡淡的貴族從聖誕樹香味。入到去, 餐廳嘅面積真係好大。侍應帶我哋行到最入嘅一個位置二人枱。設計帶點懷舊味道的西式餐廳。佢係半自助餐嘅形式。有一個早餐Menu,俾你揀主菜,小食,再配飲品。然後出面就可以有自助食物俾你任拎。主菜我揀咗豉油王炒麵,再加蘿蔔糕。朋友就揀咗Egg Benedict配有一條黑椒腸、薯角、同埋幾粒蕃茄。雞蛋配有一條黑椒腸、薯哥、同埋幾粒蕃茄。Egg Benedict個外型幾討好,顏色繽紛。雞蛋都做到流心嘅效果,而且配合一層ham再加包食,鹹鹹地,口感好, 味道好!豉油王炒麵夠新鮮,因為佢都係比較熱嘅,芽菜炒得夠爽, 但係整體就油咗少少!個蘿蔔糕味道就好嘅,但係就幾凍下,食嗰陣時,佢啲邊邊有啲硬。跟住出去攞嘢食,主要非熱食為主,例如有沙律, 三文魚沙律,有好多款嘅麵包,水果都有幾款; 熱
喺Rosewood住咗一晚,包早餐。

設計帶點懷舊味道的西式餐廳。

跟住出去攞嘢食,主要非熱食為主,例如有沙律, 三文魚沙律,有好多款嘅麵包,水果都有幾款; 熱食就有少量,有五款嘅蒸點,當中有燒賣蝦餃。
攞咗一粒燒賣同一個蝦餃,呢兩個幾難食下,好鬆散,燒賣同蝦餃都有少少散開嘅感覺。所以都冇再試其他3樣點心;

水果唔錯,食咗菠蘿同埋蜜瓜,都幾甜,新鮮。沙律菜都有試過少少,都夠新鮮。

整體味道平均黎講算OK,但係覺得以五星級酒店來講,個水準其實可以再高啲。
2021-12-20
Type of Meal