2022-09-18 58 views
自出嚟做嘢之後,不時都會接觸下酒🍸竟然比我搵到喺南豐紗廠入面,有間試酒室以體驗式形式可以教人品嚐Gin👍重點係呢支味道咁豐富嘅白蘭樹下係由香港去生產!我覺得淨係呢樣嘢都好值得去支持一下🥰🥳反正嚟咗,梗係一次過參加兩個workshops啦🤭白蘭樹下品酒worksop呢個部份調酒師介紹左白蘭樹下係用咗成13款材料給合而成,所以佢聞落去嘅香味已經好豐富😍而其實人嘅嗅覺係佔咗成8成!呢度擺放左三杯嘅Gin,當中一杯係白蘭樹下,另外兩杯係坊間嘅Gin,一聞已經覺得個分別好大😨白蘭樹下相對地個香味好豐富,而其他聞落去比較似酒精同埋好欣賞佢都用咗好多華人既材料,例如係陳皮、龍井、當歸、檀香等等🫣之後,調酒師再教我哋用白蘭樹下整Gin Tonic😍so fresh😍尤其是係夏天熱辣辣,飲完好清爽解渴👍之後再試埋「淡墨」咖啡甜酒,出面我哋飲到好多時都好甜,但係呢度用左代糖同埋份量相對地比較少,再mix aging rum😍都不錯Cocktail workshop調酒師教咗我哋一啲基本嘅調酒技巧、用冰大小嘅重要性同埋好多唔同細微嘅小技巧😎等我嚐做bar tender既滋味🤭第一杯Garan,用左白蘭樹下+

反正嚟咗,梗係一次過參加兩個workshops啦🤭

白蘭樹下品酒worksop

Cocktail workshop

第一杯Garan,用左白蘭樹下+green tea+Dry Sherry+Peach liqueur,整出黎成杯好fresh,但係都難掩Gin嗰啲香氣👍

第二杯我好impressed,Noire Star!用左淡墨+lime juice+新鮮楊桃汁,佢完全將原先濃口既淡墨變到好fresh,咖啡味、朱古力味、楊桃味喺口到不停咁交替👍👍成件事勁易入口😍

原先我對Gin唔係太多認識,但係想完呢兩個course之後,我發覺佢可以調到唔同款式嘅酒,仲要出嚟嘅效果唔錯,所以自己都買咗支酒🤭🤭

香港真係好難得有事試酒室,希望往後更加多人支持同埋認識到佢❤️🥰😆