2024-01-05 158 views
嘩喂!今次我去到間專賣氈酒嘅店試飲,真係一場味覺嘅盛宴!🥳 一入到場,先係眼前一亮,裝潢得好有氣氛,啱晒想搵個地方靜靜地品嚐美酒嘅你。店家招待我嚐咗那枝「白蘭樹下」,話俾你知,宜家我對白蘭花嘅香味再唔會陌生!配上咗一啲好有中式風味嘅陳皮同當歸,呢杯酒嘅口感層次分明,一啲都唔攰口。再試多幾口,竟然可以嗅到淡淡嘅龍井香氣,飲落去真係滋味十足!試飲到後半,我地嘗試咗「淡墨」同「但願無事常相見」呢兩款。如果你鍾意咖啡,「淡墨」一定正中你心口—咖啡味濃郁得嚟又不過火,香滑得滯。至於「但願無事常相見」,如果你鐘意啲甜嘅酒精飲品,咁呢款加咗Mocha嘅氈酒你一定要試吓,甜度啱哂,個人真係超級中意😍!整體來講,今次嘅試飲體驗真係令人難忘。店員好熱情,解釋得仔細,仲幫我搭配咗好幾款唔同嘅Tonic Water同Garnishes,每種搭配都帶給我全新嘅感受。下次仲要帶埋班朋友一齊嚟,分享下呢份美味!🍸🌟

南豐紗廠可謂香港活化工廈嘅代表之一,由紡織業到文創,處處都充滿香港特色🇭🇰 今日終於試到專造琴酒(Gin) 嘅「丹丘蒸餾所」。參與咗一節45分鐘嘅工作坊,主要圍繞香港本地品牌嘅「白蘭樹下」琴酒內部以清新木系裝修為主,滿滿嘅文青感。中午人流不多,就只有我同友人二人。位置上有一份唔同形容詞嘅「貓紙」,方便理解同表達。原來「丹丘」一字係取材於唐代詩人李白嘅酒伴元丹丘,寓意同朋友品酒享樂?忘幽嘅意境,白牆上嘅掛畫及木製長凳上確實營造出古代感。調酒師先介紹白蘭樹下品牌嘅由來、製作過程同方法、與其他gin嘅分別。Gin以杜松子為主,相比坊間嘅其他品牌,白蘭樹下除咗白蘭花,仲加入咗各種港式元素,如中式當歸、15年陳皮、龍井、檀香等等。味道突出而難忘,充滿層次,酒精淡而清,難怪咁好買。工作坊嘅流程如下:背景介紹👉🏼白蘭樹下由來👉🏼材料簡介👉🏼盲測試飲👉🏼點評👉🏼調製白蘭樹下嘅gin & tonic👉🏼嗅覺上嘅配搭與影響👉🏼自由配搭garnish 調酒師解釋嗅覺如何影響我地嘅味覺,配搭枱面上嘅檸檬皮,西柚皮及燒過的迷迭香,感覺一下gin的味道與酒精濃度上嘅變化,實在有趣✨ 推介鍾意飲酒嘅各位一試!

工作坊嘅流程如下:

2023-04-03 198 views
當天我有幸參加了一個Gin workshop,品嚐了由13種材料製作而成的白蘭樹下和Vodka。其中,白蘭樹下是我最喜歡的一款烈酒,它融合了多種香料和草本植物的味道,包括杜松子、大埔林村白蘭花、15年陳皮、獅豐龍井、當歸和檀香等。每一種材料都經過精心挑選和配比,使得白蘭樹下的味道非常複雜,可以感受到不同的味道層次。這款烈酒的口感非常柔和,令人感到非常舒適,是一款非常容易飲用的烈酒。在工作坊中,我還品嚐了Gin,它的味道非常清新,有著濃郁的松樹味和柑橘味。整個工作坊非常有趣,讓我更深入了解了烈酒的製作方法和材料。如果您是一個烈酒愛好者,我會強烈推薦您參加這樣的工作坊,體驗不同酒的風味和口感,一定會讓您有一個難忘的經驗!

2023-03-18 130 views
💛週末好去處💛襯住週末有時間,同男朋友一齊參加咗個好特別嘅工作坊😍可以認識更多氈酒嘅知識,仲了解多咗白蘭樹下呢個品牌🌳✅Gin Tasting Workshop $128 45分鐘調酒師向我地介紹氈酒起源同歷史,同埋白蘭樹下品牌嘅誕生,之後就開始教我地點品酒🍷用視覺、嗅覺、味覺係三杯酒入面搵翻白蘭樹下😌白蘭樹下嘅味道比起其他酒層次豐富,而且帶香濃嘅橙香味,即使未試過都好易搵得出😎之後調酒師仲另外俾咗杯調配好嘅氈酒我地,示範點樣用氣味改變酒嘅層次😲原來嗅覺影響人嘅80%感覺,難怪感冒個陣食咩都無味🫢成個過程都好愉快,而且係小班教學,唔單止可以試到靚酒,最重要係互動性好強,基本上有咩想知調酒師都解答到👍🏻📍丹利丘蒸留所試酒室 (南豐紗廠) (荃灣)荃灣白田壩街45號南豐紗廠3樓301號舖
💛週末好去處💛

✅Gin Tasting Workshop $128
45分鐘

📍丹利丘蒸留所試酒室 (南豐紗廠) (荃灣)
荃灣白田壩街45號南豐紗廠3樓301號舖
2023-03-11 99 views
Wine tasting workshop 就聽得多,原來仲有Gin Tasting workshop ($128/45mins),調酒師會細心講解品嚐嘅步驟,一開始會有三款烈酒試,分別係由唔同嘅材料製成,其中一款係自家製白蘭樹下Gin酒,喺荷蘭嘅酒廠做蒸餾。白蘭樹下用上13款材料製成,加入咗香港嘅特色,用咗香港嘅白蘭花,代表到天壇大佛嘅檀香,15年陳皮,藥材當歸,最頂級嘅施峰龍井茶葉,味道分咗前中後勁,味道複雜有特色。最後調酒師會用白蘭樹下調製一杯Gin Tonic俾大家飲,可以用檸檬皮、橙皮、或者迷迭香為Gin Tonic增添口感。另外仲有一種coffee Liquor 用咗白蘭樹下做base調製,入口比較甜,好啱女仔飲或者用來做甜品。

2023-03-06 472 views
丹丘是經常與李白出遊玩樂的酒伴,亦是傳說中神仙所居之地,創辦人想希望此處可成為以酒會友的樂地。試酒室採用木與石屎為主,並用「蒸餾所」字眼為名,少有那充滿日系氣息的酒室,心寧頓然也覺平靜,發覺帶著平穩的心情品酒,更可細嘗氈酒。小班教學形式,一堂共6人45分鐘,每人均有學習工具。首先從氈酒歷史說起,從而解構製作氈酒所需材料的特性,以本地品牌所製的「白蘭樹下」為例,以杜松子為基底後,用上巨有香港與中式特色的白蘭花、15年陳皮、龍井、當歸、檀香等不同香味、重量、密度的材料,拼湊出獨一無二的氈酒。認識氈酒元素後便開始品酒環節,從3瓶酒中找出濃度最高、氣味最強勁及餘韻最持久的代表,原來濃度最高掛杯能力高,而氣味探索則採用輕柔方式吸入,以免高濃度酒精引致流鼻血。知識及品評學習後,便可品嘗Tonic加入「白蘭樹下」的味道,更讓我們來個嗅覺實驗,嘗試加入檸檬皮,西柚皮及迷迭香,令嗅覺影響味覺。最後更讓我們品嘗本地品牌另外2款氈酒,創辦人受早前香港事件啟發,憧憬可從黑、白兩色中走出灰色,從而創造出「淡墨」,他是一支帶有咖啡的氈酒,最後來一個女孩較喜歡的「但願無事常相見」,是加入Mocha的氈酒,質感較杰身

最後更讓我們品嘗本地品牌另外2款氈酒,創辦人受早前香港事件啟發,憧憬可從黑、白兩色中走出灰色,從而創造出「淡墨」,他是一支帶有咖啡的氈酒,最後來一個女孩較喜歡的「但願無事常相見」,是加入Mocha的氈酒,質感較杰身,也可加入甜品當中。3款氈酒也非常吸引,課堂後購買更可享有折扣優惠,朋友與我買了枝回家慢慢享受~
意想不到氈酒課堂令我獲益良多,平時偶爾到酒吧飲兩杯的我如今去氈酒加深了解,導師有善又樂意回答大家疑問,45分鐘超曬時,下次再到訪購買!
2023-02-11
$150 (Lunch)
2023-03-05 33 views
南豐紗廠出名多活動,今次週末就去咗個Cocktail workshop,係位於3樓嘅丹丘蒸餾所試酒室。個workshop係用小班教學,一台有四個人。教我哋整Cocktail嗰位係喺日本跟師傅學習嘅Bartender,總共會學整兩杯cocktail。第一杯係用英式shaker 整既Wrecking Rose,會用到白蘭樹下做base。導師先教我地shaking technique同點用個mixer 先唔會漏,又教我地發力位,仲會逐個指導同糾正手勢,好專業。我地同場仲學埋點用個stir,原來唔係想像中搞搞下咁容易!中間涉及好多學問!第二杯就係用Tin shaker 亦即係美式調酒器去整既Faye with Azuki,導師有講解幾時用邊種調酒器,例如用美式調酒器就會多啲foam等等。個人認為Tin shaker 難學過英式,同埋原來整一杯雞尾酒都要用好多力,唔係想像中咁輕鬆😂今次仲發現白蘭樹下亦有出liqueur,導師教咗我哋liqueur同埋烈酒有咩分別,亦講左好多酒既歷史同發展、酒廠既資料同其他酒類既小知識。唔講唔知Gin本身係藥用,係藥劑師調出來俾軍人用,仲有好多不同整酒法,無諗過個

今次仲發現白蘭樹下亦有出liqueur,導師教咗我哋liqueur同埋烈酒有咩分別,亦講左好多酒既歷史同發展、酒廠既資料同其他酒類既小知識。唔講唔知Gin本身係藥用,係藥劑師調出來俾軍人用,仲有好多不同整酒法,無諗過個workshop 係咁pro!

上完workshop仲可以用優惠價買佢既酒,我地都買左支收藏用既酒牌連木盒支持一下本地製作。

平時出去飲杯特色cocktail 都要百幾蚊,而家三百多就可以學整+試飲兩杯Cocktail,仲要係用Made in Hong Kong嘅白蘭樹下去整,又有得玩又有得飲又有野學,大力推薦大家去上堂!

2023-03-05 33 views
週末預約咗呢度一個45分鐘嘅氈酒工作坊。可以認識更加多氈酒嘅知識同埋飲法。如何分辨出唔同味道嘅氈酒,從風味到產地都可以好有唔同。當然佢哋地主力會介紹佢哋品牌嘅酒,仲可以有機會試到原味同埋調酒幾款唔同變化嘅酒「白蘭樹下」以白蘭花、檀香、當歸、龍井、同埋十五年陳皮釀製成氈酒。本地產嘅材料,發揮出香港嘅獨有味道,係一支屬於香港嘅酒。而且曾獲得多項國際奬項。香氣嘅複雜會好容易同其他品牌分辨到。「淡墨」另一支佢哋嘅產品,係全球首支無糖咖啡甜酒,以「白蘭樹下」氈酒作基底酒液,再雙重冷淬取方式淬取一款來自埃塞俄比亞的咖啡豆,並以Natvia代替白砂糖,減低對健康帶來負擔。馥郁咖啡與氈酒香味融和「淡墨」甫入口是咖啡的花果香味,伴隨的是「白蘭樹下」氈酒的白蘭花、檀香等味道,慢慢品味又再一次滲出咖啡的回甘。

「白蘭樹下」

「淡墨」
香港🇭🇰拍拖有咩好去處?某個周末,我帶小妹去左南豐紗廠「丹丘蒸留所」上左個🍶品酒工作坊~😏平時飲一杯雞尾酒都要百幾蚊,而家同樣都只係百幾蚊,就可以上⼀個品酒工作坊,可以品嘗🇭🇰香港獨有風味的氈酒『白蘭樹下』@perfumetreesgin_hk,而其中更包含一杯由調酒師以白蘭樹下沖調出來的Gin Tonic,有得飲,又有得玩,抵啦!😎工作坊以小班教學形式進行,在45分鐘的工作坊內,調酒師Fei san先簡介氈酒的主要製作材料和過程,以及『白蘭樹下』歷史,簡介過後,便正式進入品酒環節~Fei san 先講解基本品酒步驟(目測、聞酒、飲用),然後我們便需要在三種不同風格的烈酒中,找出哪一杯是白蘭樹下。🤭🇭🇰香港獨有風味本土食材為主調:🔸大埔林村的白蘭花🔹西環老店「同昌海味」的十五年陳皮🔸替代傳統琴酒原料歐白芷的中國當歸🔹開業逾50年「茗香茶莊」的獅峰龍井🔸來自百年老號「永利檀香莊」的檀香再配合杜松子、甘草、檸檬皮等材料釀成氈酒「白蘭樹下」。⭐️目測時,如果酒液越掛杯,其酒精濃度較高、甜度亦則低。而三款烈酒嘅掛杯相約,可見其酒精濃度是差不多。開估啦!我地成功估中!🤪三款烈酒分別為Vodka、L
香港🇭🇰拍拖有咩好去處?

平時飲一杯雞尾酒都要百幾蚊,
而家同樣都只係百幾蚊,就可以上⼀個品酒工作坊,
有得飲,又有得玩,抵啦!😎

工作坊以小班教學形式進行,
在45分鐘的工作坊內,
簡介過後,便正式進入品酒環節~

🇭🇰香港獨有風味本土食材為主調:
🔸大埔林村的白蘭花
🔹西環老店「同昌海味」的十五年陳皮
🔸替代傳統琴酒原料歐白芷的中國當歸
🔹開業逾50年「茗香茶莊」的獅峰龍井
🔸來自百年老號「永利檀香莊」的檀香
再配合杜松子、甘草、檸檬皮等材料釀成氈酒「白蘭樹下」。

⭐️目測時,如果酒液越掛杯,其酒精濃度較高、甜度亦則低。
而三款烈酒嘅掛杯相約,可見其酒精濃度是差不多。
開估啦!我地成功估中!🤪
三款烈酒分別為Vodka、London Dry Gin及『白蘭樹下』!

最後,Fei san 以『白蘭樹下』為我們各沖調一杯經典雞尾酒——Gin Tonic,
我們還可以自行將橙皮、西柚皮、迷迭香等三種裝飾(Garnish)加入,並品嘗其香氣的分別和變化。
是次工作坊便以一杯香氣滿溢的🇭🇰港式風Gin Tonic作結。😎

Gin Tonic

*完成品酒工作坊的話即場購買『白蘭樹下』(500mL)可即減$150,
所以身為酒鬼嘅我們,都各自滿載而歸。🤣

題外話,
『白蘭樹下』樽身是由本地異體書法家「賣字」@sellwordss 設計,極具特色,飲完『白蘭樹下』,仲可以留返嚟珍藏!😂

白蘭樹下

而『淡墨』是以『白蘭樹下』作基酒,與咖啡豆釀製出來的咖啡酒。以『淡墨』來命名,以表達這兩年在香港發生的種種所沉澱下來的情緒。
淡墨

除咗品酒工作坊,仲有其他Cocktail Workshop。
淡墨
2023-02-12 285 views
丹丘蒸留所試酒室今日嚟咗南豐紗廠行完狗狗市集之後,見到有間試酒室,即場報名學人品酒,報咗一個係Gin Tasting,45分鐘$128。我平時飲開都係紅酒/白酒/啤酒/梅酒等,最勁一次都係膽粗粗試過茅台,今日試飲Gin酒都係第一次,參加品酒亦都係第一次,而且呢度都幾方便輪椅人士嚟,地方好闊落,大約有1000平方呎,導師又講得好詳細,仲講到超哂時添!🤣今日計埋我只有四位同學,可以話叫做小班教育,人少少會集中d,問問題時間又會多咗d機會。「丹丘」係出自詩人-李白,意思係指酒,創辦人係想以酒會友,享受美酒,順便推廣香港自家研發嘅Gin酒,導師話Gin酒主要係杜松子為主嘅berry,有藥性,以前d人係醫病,另外都有芫荽、肉桂等...導師教我哋品酒三動作,先觀察、掛杯,嗅完先再飲。「浪」完d酒如果酒流落去係嘅話,酒精濃度代表越高,糖份就越少。佢哋自家研發「白蘭樹下」嘅gin酒係加入咗大埔林村嘅白蘭花、15年陳皮、獅豐龍井茶、 當歸同檀香。 另一款係「淡墨」(咖啡味酒),味道香甜順滑,我自己覺得比較甜,導師話已經用咗代糖,如果要跟歐盟標準就要有10%糖份,我就建議咖啡味如果出多少少更好飲!之後導師
丹丘蒸留所試酒室

之後導師比三杯好似水嘅酒比我哋估邊杯先係「白蘭樹下」,其實一嗅就知道,得「白蘭樹下」先有花香味,我哋全部估中哂!

最後導師再每人一杯Gin Tonic,另附上三款配料,包括:橙皮、西柚皮同Rosemary,Rosemary要經過導師燒,引香氣!我最鍾意就係加咗Rosemary,比較更加清新咗!

臨走仲同佢哋買咗2枝「白蘭樹下」,每枝可以平$150,平均每枝都係$578,原價每枝要$728,真係抵好多,香港人Gin酒點都要支持下!🙌🙌

個人口味總評分:9/10

@perfumetreesgin_hk

地址:荃灣白田壩街45號南豐紗廠3樓301號舖

#丹丘蒸留所試酒室 #南豐紗廠 #香港美酒 #香港gin酒 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
  • 白蘭樹下
「丹丘蒸留所」中的「丹丘」一指唐朝人元丹丘,是「詩仙」李白在《將進酒》「岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停」提到的「丹丘生」,是李白一生摯友及酒伴,更羨慕他如神仙一樣逍遙出世。其次「丹丘」古義亦指得道仙人居處的山陵。因此「丹丘蒸留所」希望能夠為酒途上的同路人提供一個「身心安處」。 一如世界各地造酒廠的試飲室,「丹丘蒸留所」將每天定時舉辦品酒工作坊,一方面領略品牌的「酒道」,同時「遊乎塵垢之外」。參與「丹丘蒸留所」品酒工作坊可以細嘗他們旗下的香港Gin酒品牌「白蘭樹下」。🔸白蘭樹下品酒工作坊 Gin Tasting(45mins / $150 位)工作坊主要分咗三個Step進行Step1: 簡介Gin酒同白蘭樹下歷史頭10分鐘,調酒師會先介紹Gin酒嘅主要成份,例如有杜松子作主要材料才可以稱Gin酒。亦會簡單介紹「白蘭樹下」嘅成分同故事,酒中提煉咗白蘭花清新獨特嘅花香,配搭同樣芳香嘅印度檀香木,再加入15年遠年陳皮,龍井及當歸,從而製作出呢一支屬於香港嘅Gin酒。Step2: 試酒環節調酒師首先會親身示範一下點樣試酒,首先用單邊鼻聞一下,再整杯帶過輕輕聞。然後會俾少少時間客人自行分別吓枱上三

工作坊主要分咗三個Step進行
Step1: 簡介Gin酒同白蘭樹下歷史

Step2: 試酒環節
調酒師首先會親身示範一下點樣試酒,首先用單邊鼻聞一下,再整杯帶過輕輕聞。然後會俾少少時間客人自行分別吓枱上三杯Gin酒,邊一杯先係白蘭樹下。過程當中客人可以動手做筆記,及與調酒師互動。

Step3: 品嘗經典鷄尾酒
最後調酒師會為客人沖一杯加入咗白蘭樹下製作嘅ocktail — Gin & Tonic。都會有一個互動環節,枱上分別有檸檬皮、柚子皮、火炙過嘅Rosemary,調酒師會領導客人,分別用以上三種方法,去品嚐Gin & Tonic,十分有趣。

最後調酒師會提供另一款「淡墨」(咖啡酒) 俾客人試飲,味道香甜順滑,適合用來配甜品。酒精嘅濃度亦都比本身白蘭樹下低,冇飲開酒嘅朋友都接受到。

完咗工作坊會變翻正常酒吧,之後都可以黎chill下。

人均消費:~$150
整體味道:7/10
性價比:7/10
#丹丘蒸留所試酒室
📍荃灣白田壩街45號南豐紗廠3樓301號舖
丹丘蒸留所試酒室 (南豐紗廠) (荃灣)📍荃灣白田壩街45號南豐紗廠3樓301號舖-🏗️香港城市發展變得好快,舊時啲🏭工廠好多都已被活化成為作不同嘅文化推廣或藝術用途。🛣️南豐紗廠曾經見證香港製造業最蓬勃嘅年代🌅,亦係當年最高產量嘅紗廠之一。-🏰活化後嘅紗廠有好多值得體驗嘅活動,可以體驗獨特的生活風格🏖️、手工餐飲🍽️,同埋自造者文化🧫。而今次我地就參加左丹丘蒸留所試酒室啲Cocktail Workshop 同 「白蘭樹下」嘅試酒活動🍷-🍸之所以取名「丹丘」係因為店主想建立一個地方,可以效仿唐代詩人李白同佢酒伴元丹丘一樣,可以有個地方忘卻煩憂,享受美酒。🍾-🥂丹丘蒸留所嘅試酒會同Cocktail Workshop,除左可以了解Gin 嘅製造方法之外,亦可以了解到佢地製造名物「白蘭樹下」背後意思,甚至可以令客人體驗一下Gin 酒多變嘅調配方法❣️ 而當日我地就調配左人生第一杯cocktail 🤭-🌳白蘭樹下品酒工作坊係一個45 分鍾嘅小班教學,當日計埋我只有4位同學仔👩‍🎓。導師Fei 👨‍🏫加入左好多互動元素,教我地點樣可以運用目測👀、聞酒👃、飲用👅去了解酒嘅特性。以觀察 「掛杯」程度去分別甜度
丹丘蒸留所試酒室 (南豐紗廠) (荃灣)
📍荃灣白田壩街45號南豐紗廠3樓301號舖
而當日我地就調配左人生第一杯cocktail 🤭

🌳白蘭樹下品酒工作坊係一個45 分鍾嘅小班教學,當日計埋我只有4位同學仔👩‍🎓。導師Fei 👨‍🏫加入左好多互動元素,教我地點樣可以運用目測👀、聞酒👃、飲用👅去了解酒嘅特性。以觀察 「掛杯」程度去分別甜度 同酒精濃度,又教我地可以用不同嘅Garnish 🍊去影響嗅覺,從而可以提味。

✨一開始介紹完基本功之後就考我哋係3 杯酒中揀出白蘭樹下。 其實都好容易,因為白蘭樹下選用林村種植嘅白蘭花及多種草本植物例如檀香、陳皮、當歸及獅峰龍井茶,所以味道本身就好香好豐富!🎋
白蘭樹下Gin  Tonic

🍹接住落嚟我地仲參加左90 分鍾嘅雞尾酒工作坊,當日計埋我有8 位同學仔。比起品酒工作坊,互動性同參與性更加高!成個工作坊可以體驗調配兩杯Cocktail,第一杯會用到3 Pieces Shaker , 第二杯會用到 Stir方法。
導師Fei 教我地點基本手勢,同埋搖晃嘅方法,又有recipe 跟住份量,所以唔洗擔心做唔到😆。
Peach  Tree
Coffee Rob  Roy

💟一向對於Gin零認識嘅我,過往最多都只係飲過 Gin Tonic, 好Dry 又冇層次嘅印象好深,所以一直冇乜好感。
⭐️經過今次嘅工作坊之後,了解多左Gin 酒不同嘅調配方法💫,以及認識咗白蘭樹下🌳,更加領會到一支有創意有意思嘅Gin 🔅,當中嘅味道可以有幾芬香獨特💐。最後… 仲買左枝番屋企🤓,睇黎都要添置番啲架餐,學下品味生活🤭
2023-01-08
白蘭樹下Gin  Tonic
Peach  Tree
Coffee Rob  Roy
今個周末做啲特別野去咗品酒🥂。參加了位於文青勝地南豐紗廠3/F「丹丘蒸餾所」嘅工作坊,一嘗佢哋自家研發極具香港特色嘅琴酒「白蘭樹下」。啲支並唔係普通嘅gin,而係加入咗如白蘭花、當歸、龍井、檀香等等富有香港特色嘅材料入釀,有各種香味層次豐富,飲完從此愛上Gin🥃我哋參加咗兩個workshop,一個係Gin Tasting(45mins,$128),另一個係Cocktail making(90mins,$398)。本身對品酒冇乜研究,對Gin更加係零認識,今次真係一個非常寶貴嘅體驗,對品酒加深了認識,更自製了人生第一杯Cocktail🍸,當然係勁好飲啦😆😆😆品酒工作坊 Gin Tasting導師首先會介紹佢哋品牌嘅由來,佢哋「白蘭樹下」嘅製作方法和特色,然後會俾3杯酒你做blind test,嘗試學習品嘗Gin嘅味道和認識「白蘭樹下」,最後仲會整杯用「白蘭樹下」做嘅Gin Tonic,超好飲!上完啲堂頓時覺得自己成為品酒師了😆😆雞尾酒工作坊 Cocktail Making啲個workshop仲過癮,等你有機會去學習如何去調配一杯cocktail,學習一啲基本學問和技巧,又好玩,又有嘢學,
品酒工作坊 Gin Tasting
上完啲堂頓時覺得自己成為品酒師了😆😆

雞尾酒工作坊 Cocktail Making
啲個workshop仲過癮,等你有機會去學習如何去調配一杯cocktail,學習一啲基本學問和技巧,又好玩,又有嘢學,仲有得飲添! 上完之後包你對調酒產生興趣😎
丹丘蒸留所
星期四至六下午 1 時至下午 4 時
Omakase Cocktail -
星期四至六下午 5 時至晚上 10 時
查詢電話:3460 2239
品酒工作坊網上預約:https://www.perfumetreesgin.com/book-online
2023-01-08
Type of Meal
Tea
與摰友的聚會中,一瓶充滿香港特色的氈酒絕對不能落下。香港氈酒品牌「白蘭樹下」以白蘭花、陳皮、檀香芳香等充滿香港特色的材料入釀,岩晒一邊品嘗酒中細節,一邊細說分享日常生活,實在是解壓忘憂的美好時刻。而他們在荃灣南豐紗廠開設了一間佔地 1,000 平方呎的試飲室暨 Cafe Bar「丹丘蒸留所」,早前有幸參加了他們的氈酒品酒工作坊,調酒師會教授以目測、聞酒、飲用等方式,試出酒的前中後調,未試過的朋友可以一嘗香港的特色醉人酒香!除此次外,也會使用橙皮、西柚皮、迷迭香等三種Garnish加入Gin & Tonic,非常特別!另外,最近丹丘蒸留所也搖身一變成為何藩先生的相展,以「夢醒之間」為題,展出8幅何藩先生作品,包括《香港威尼斯》,每張相片都是何藩先生擅於運⽤光影的傑作,其作品用的背光效果或結合煙霧與光線來營造戲劇感和氛圍非常值得學習,同時好好記錄香港昔日的⼤街小巷!
與摰友的聚會中,一瓶充滿香港特色的氈酒絕對不能落下。

2022-12-26
  • 白蘭樹下
2023-01-04 25 views
2023年新開始,今次👦🏻👧🏻就去咗丹丘蒸留所嘅Cocktail Workshop嘗試整人生嘅第一杯Cocktail☝️!呢到除咗有Cocktail Workshop,仲有Gin Tasting Workshop同Tasting Room(之前👧🏻同朋友都有去過Tasting Room飲酒💯)可以坐低慢慢品嚐調酒師精心炮製嘅Cocktail!認識丹丘蒸留所嘅原因就一定係佢地嘅Signature Gin - 白蘭樹下。Gin離不開都係杜松子及不同藥材,但呢枝一睇就知係香港品牌製造嘅琴酒就加入新鮮白蘭花🌸、檀香🪵、陳皮、龍井茶、當歸,材料同香港都非常獨特。其後佢地亦推出咗枝無糖咖啡甜酒☕️ - 淡墨,用上埃塞俄比亞的咖啡豆再以雙重冷淬取方式,令咖啡豆的花果香味得以完全保留。今次嘅Cocktail Workshop製作咗兩種Cocktail,有用上佢地呢兩款皇牌!Workshop大概係1.5小時,Workshop嘅第一部份Bartender👨🏻‍⚖️有先介紹丹丘蒸留所呢個品牌,再講解製作Cocktail🍸用到嘅器皿同工具🧰、Shaking同Stiring嘅正確(+有型嘅)姿勢(👨🏻‍⚖️好細心嘅慢慢

Workshop大概係1.5小時,Workshop嘅第一部份Bartender👨🏻‍⚖️有先介紹丹丘蒸留所呢個品牌,再講解製作Cocktail🍸用到嘅器皿同工具🧰、Shaking同Stiring嘅正確(+有型嘅)姿勢(👨🏻‍⚖️好細心嘅慢慢調整👦🏻👧🏻嘅姿勢,先用空杯其後用冰練習,熟練後先真正調酒!)、示範調酒、如何倒酒同裝飾。👧🏻問咗好多問題而👨🏻‍⚖️都好耐心慢慢講解同分享佢嘅知識👍🏻,今次真係長知識!

🌟Peach Tree
講到明Peach Tree就知係有桃嘅成份!呢杯Cocktail用上白蘭樹下Gin、菠蘿汁🍍、檸檬汁🍋、Mate Tea Liquear、Peach Liquear🍑。雖然佢地就提供曬酒譜,但大家都可以Fine Tune下個recipe, eg👧🏻就鍾意重桃味就加多少少Peach Liquear🤏,👦🏻就冇加菠蘿汁!呢杯Cocktail味道夠曬Fruity + Refreshing!味道層次幾豐富。

🌟Coffee Rob Boy
Coffee Rob Boy嘅材料就有淡墨Coffee Liquear☕️ 、Sweet Vermouth、Scotch Whisky🥃、Orange Bitters (酒精界味精🤣)。Stir好呢杯Cocktail後再扭一扭塊橙皮🍊,灑上橙皮油喺Cocktail。先呷一啖係清新嘅橙香,然後係Whisky 質感醇和嘅酒香,After Taste就係咖啡果香味。

Cocktail尾聲Bartender👨🏻‍⚖️仲比咗👦🏻👧🏻試限量版嘅淡墨 - 威士忌桶陳淡墨無糖咖啡甜酒。在威士忌酒桶中陳化後味道更香醇,更沉實。

總括嚟講今次呢個Cocktail Workshop真係令👦🏻👧🏻大開眼界,可以親手製作Cocktail好有滿足感。調一杯好酒大有學問,絕對需要多年歷練才見得人。以後學識落Cocktail Bar要好好欣賞Bartenders英姿同佢地嘅作品!