2023-08-13 46 views
近排成日都想食漢堡包,咁啱有一個朋友係漢堡包迷,就話佢極力推介觀塘呢間,會話質素不但好高,原主創辦嘅理念令到佢好感動。佢同我講話餐廳名背後嘅原因,其實inspiration來自長洲搶包山,不過由平安包轉成漢堡包,因為細個嘅時候每次食漢堡包都會好開心,但以前細個得嗰幾間大型牌子嘅漢堡包店出名,所以長大咗就想做一啲有香港特色同風味嘅漢堡包店,玩具話,呢間餐廳嘅漢堡包加入咗好多香港文化元素!我今次叫左個"山"手工和牛漢堡(港式醬汁) $98配埋紫菜薯條。個和牛漢堡煎得非常之好,仲要鎖住好多肉汁,連個包都好講究,外面脆,但係個包入邊keep住軟熟,最後加埋個微辣港式醬汁超好味。另外薯條超級酥脆,勁好食。正當我以為我朋友都會叫漢堡嘅時候,佢竟然要咗佢嘅鮮蟹肉牛油果意粉配粟米忌廉湯及沙律 $118。後來我朋友解釋話呢到其實唔單止漢堡好食,連麵都好出色,所以叫埋俾我一齊分享。牛油果意粉超級creamy,沙律醬亦都唔好清新,個湯好濃郁同埋好香粟米味。