2023-09-18 178 views
如果連駱駝漆中心的工廈食肆也被肅清, 受益的也許是那些連鎖劣食, 作為第二個中央商業區的觀塘及九龍東, 連像樣的美食也沒有, 那還配得上中央商業區這名字嗎. 工廈食肆除了提供更便宜午市的選擇, 也提供世界各國更多元化的菜式, 像是出色的手工漢堡包, 除了The Cool Cosuins外, 保家山也是在哪裏印象深刻的一家.這裡的漢堡包以醬汁為命名方法, 像是我吃的”葵”, 不是來自葵涌, 而是有山葵醬汁, 山葵辛辣配以微微酸味, 中和和牛漢堡扒的油膩. 手打和牛漢堡扒油香和肉汁豐富, 沒有筋口感腍軟而中間有空氣感, 不會死實, 麵包水準就一般, 有點死實, 吸汁力一般. 薯條外皮香脆挺實, 有現在少見的皮肉分離, 雞翼沒有雪味, 水準正常, 整體不錯, 吃得飽也滿足.The hamburger of Burger Saan is named after the sauce it uses. For example, the "Kui" burger I had does not come from Kwai Chung; instead, it has wasabi sauce. Th

The hamburger of Burger Saan is named after the sauce it uses. For example, the "Kui" burger I had does not come from Kwai Chung; instead, it has wasabi sauce. The spicy and slightly sour taste of wasabi complements the greasiness of the Wagyu beef patty. The handmade Wagyu beef patty is fragrant with oil and rich in juices. It is tender without being too chewy and has a light, airy texture in the middle, avoiding a dense texture. The bread is average, slightly dense, and has moderate juice absorption. The fries have a crispy and firm outer layer, with a separation between the skin and the flesh that is not commonly seen nowadays. The chicken wings lack the taste of freezing, but they are of average quality. Overall, it is good and satisfying, providing a feeling of fullness.

2023-08-15 97 views
長洲有搶包山,觀塘有Burger 山 (保家山)非常特別嘅概念係香港人嘅味道啊!🤟🏻🔸Burger Set(Burger+薯條+汽水)▫️ 「葵」手工和牛漢堡(山葵醬汁) ($98)👉🏻個包外脆內軟有牛油香😋牛肉好厚身,表層煎到超級焦脆,牛味重同埋好Juicy!醬汁係Wasabi 味沙律醬,味道啱啱好唔會太攻鼻,配料仲有蕃茄洋蔥同生菜🍅🧅🥬⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️紫菜薯條(套餐+ $4)👉🏻薯條炸到金黃色,酥脆得來又唔會太油,紫菜粉非常均勻咁散落喺每一條薯條薯條表面,唔使點茄汁已經好夠味🤤⭐️⭐️⭐️⭐️🔸Pasta Set(Pasta +汽水)▫️意式卡邦尼意粉($68)👉🏻意粉表面鋪滿芝士碎,超級邪惡😈意粉軟硬適中,配料有蘑菇煙肉同洋蔥,整體好Creamy,份量亦都好多!⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️忌廉粟米湯(套餐+$12)👉🏻粟米湯超級濃味同Creamy,而且啖啖都食到香甜栗米,好友驚喜🥰⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️——————評分:8/10.平圴消費:~$100
長洲有搶包山,觀塘有Burger 山 (保家山)
非常特別嘅概念
係香港人嘅味道啊!🤟🏻

🔸Burger Set
(Burger+薯條+汽水)

▫️ 「葵」手工和牛漢堡(山葵醬汁) ($98)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️紫菜薯條(套餐+ $4)

⭐️⭐️⭐️⭐️

🔸Pasta Set
(Pasta +汽水)

▫️意式卡邦尼意粉($68)

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️忌廉粟米湯(套餐+$12)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

——————
評分:8/10
平圴消費:~$100
2023-08-14 62 views
觀塘 保家山今日去觀塘食咗一間手工漢堡,門口寫住burger山,入到去收銀就會見到座用漢堡包代替平安包做嘅長洲搶包山,好得意。老闆話佢細細個食漢堡包都會好開心,但係來來去去都係得啲大牌子,佢希望創造有香港特色嘅漢堡包,所以就創立左burger山。「山」手工和牛漢堡(港式醬汁)$98既然話舖頭係有香港特色,我就叫咗個港式醬汁和牛漢堡,個包超級厚,港式醬汁係有微酸,比起一般嘅漢堡醬汁特別,牛肉亦都相當之重嘅牛肉味,咬落去相當Juicy,高質過連鎖漢堡好多倍。紫菜薯條+$4呢度嘅薯條係即炸極之香脆,而且仲有相當多嘅紫菜碎,紫菜味非常之突出。卡邦尼培根蛋麵 配沙律及餐湯 $98雖然係間漢堡包店,但係呢度嘅意粉都做得好出色,個卡邦尼醬汁相當之重芝士味,而且每條麵都好掛汁。配埋柚子汁嘅沙律。另外餐湯係粟米湯,粟米嘅香味相當之濃郁。無糖蜜桃茶 +$8食漢堡包可以唔飲汽水,無糖蜜桃茶有淡淡的蜜桃香味,食完漢堡包飲非常之解膩。
觀塘 保家山

「山」手工和牛漢堡(港式醬汁)$98

紫菜薯條+$4

卡邦尼培根蛋麵 配沙律及餐湯 $98

無糖蜜桃茶 +$8
  • “山”手工和牛漢堡
  • 紫菜薯條
2023-08-13 46 views
近排成日都想食漢堡包,咁啱有一個朋友係漢堡包迷,就話佢極力推介觀塘呢間,會話質素不但好高,原主創辦嘅理念令到佢好感動。佢同我講話餐廳名背後嘅原因,其實inspiration來自長洲搶包山,不過由平安包轉成漢堡包,因為細個嘅時候每次食漢堡包都會好開心,但以前細個得嗰幾間大型牌子嘅漢堡包店出名,所以長大咗就想做一啲有香港特色同風味嘅漢堡包店,玩具話,呢間餐廳嘅漢堡包加入咗好多香港文化元素!我今次叫左個"山"手工和牛漢堡(港式醬汁) $98配埋紫菜薯條。個和牛漢堡煎得非常之好,仲要鎖住好多肉汁,連個包都好講究,外面脆,但係個包入邊keep住軟熟,最後加埋個微辣港式醬汁超好味。另外薯條超級酥脆,勁好食。正當我以為我朋友都會叫漢堡嘅時候,佢竟然要咗佢嘅鮮蟹肉牛油果意粉配粟米忌廉湯及沙律 $118。後來我朋友解釋話呢到其實唔單止漢堡好食,連麵都好出色,所以叫埋俾我一齊分享。牛油果意粉超級creamy,沙律醬亦都唔好清新,個湯好濃郁同埋好香粟米味。

2023-08-13 40 views
近年越來越多香港人喜愛吃漢堡包,令許多特色漢堡包店亦應運而生。小時候的我亦很喜歡到麥當勞吃漢堡包,長大後吃厭了集團式的出品,便開始四出搜尋好吃又具特色的漢堡包店。而觀塘的保家山便是其中一間具有個人特色,食物水準高的漢堡包店。初時聽到店名,第一時間便想起長洲的搶包山。經查證後才發現店名理念真是源自搶包山,只是平安包變成了漢堡包。創辦人希望創造香港獨有的漢堡包味道,加入香港文化元素而創立了保家山。先講返食物質素,今次我和朋友選了葵和牛漢堡套餐及卡邦尼意粉套餐。葵手工和牛漢堡肉汁juicy,包底烘得香脆,配合蕃茄,洋蔥,生菜及山葵醬汁,美味可口,不是坊間一般集團式的貨色。跟餐的紫菜薯條炸得香脆可口,混入了紫菜的薯條比起一般普通薯條更為惹味。卡邦尼意粉份量十足,白汁及煙肉充滿整盒意粉,令意粉口感creamy,想不到跟餐的粟米湯味道亦不俗,湯內充滿粟米粒粒,令湯甜甜有咬口。假如你是漢堡包fans,便應該到此店一嚐特色漢堡。
觀塘駱駝漆大廈食肆林立,裡面有很多臥虎藏龍的餐廳,保家山是其中一間。甫進餐廳門口就看到一座由漢堡包砌成的「漢堡山」擺設,原來餐廳名字理念源自長洲搶包山,將平安包轉變成漢堡包。創辦人自小喜歡吃漢堡包,但兒時只有幾間大型連鎖漢堡包店,因此希望加入富有香港特色的元素,創造屬於香港人獨有的漢堡包味道。而店內裝潢採用水泥牆設計配木系傢俬,走簡約工業風格,環境寬敞舒適。❥ꔛ「傳統」手工和牛漢堡🍔 ($98)漢堡的麵包都有烘過,軟硬度適中。採用澳洲和牛及安格斯牛自家手打的漢堡扒味濃肉厚,肉汁豐富,與特製的「傳統」醬汁非常搭配。❥ꔛ辣汁「嫩雞」漢堡🍗 ($96)雞肉燒得很香,名副其實非常嫩滑多汁,微辣的醬汁辣辣相當開胃,配上酸瓜和生菜更加惹味。❥ꔛ牛油薯條 (+$4)、紫菜薯條🍟 (+$4)保家山的炸薯條是出色之作,薯條炸得酥脆可口卻不油膩,放久也不會變軟腍,依然香脆。薯條有牛油、紫菜和麻辣三種口味選擇,隨餐只需加$4,不想吃薯條亦可選揀健康沙律,不用額外加錢。個人十分欣賞小店的堅持和用心經營,而且食物相當有質素,價錢合理,下次有機會一定會再來支持。𓋪.◦◎𓏭𓋪.◦◎𓏭𓋪.◦◎𓏭𓋪.◦◎𓏭𓋪.◦◎𓏭𖠿

❥ꔛ「傳統」手工和牛漢堡🍔 ($98)

❥ꔛ辣汁「嫩雞」漢堡🍗 ($96)

❥ꔛ牛油薯條 (+$4)、紫菜薯條🍟 (+$4)

𓋪.◦◎𓏭𓋪.◦◎𓏭𓋪.◦◎𓏭𓋪.◦◎𓏭𓋪.◦◎𓏭

環境 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
價錢 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡
回頭率 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡

𓋪.◦◎𓏭𓋪.◦◎𓏭𓋪.◦◎𓏭𓋪.◦◎𓏭𓋪.◦◎𓏭

#burgersaan #保家山 #觀塘美食 #觀塘 #觀塘工廈 #駱駝漆 #手工漢堡 #美食推薦 #香港美食 #香港打卡 #打卡 #香港好去處 #食好西 #吃貨 #foodie #foodiehk #hkfoodie #hkfood #hkrestaurant #hkcafe #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkgirl #hongkongfood #hongkongfoodie
那天星期三晚,媽咪約了朋友食飯;於是,我便約好友食飯!原先,我想去葵芳新都會廣場室外平台影相,但是,當晚可能落雨,加上他開會後揸車出觀塘都趕得切,所以,他帶我到位於觀塘駱駝漆大廈的漢堡包店  <保家山>!由於,店方營業時間至晚上 8:30,他建議我在上環搭 641 巴士到觀塘法院站落車行過去!對上一次,他幫襯已經是一年前嘞!幸好!我們一上到去5樓,店子仍然有開,疫情至今,依然屹立不倒,可見其實力所在! 我也有口福呢!店內算大,空間感足夠,簡約裝潢及餐桌椅,還有特色的擺設!見到餐牌,相信漢堡扒選用和牛+安格斯牛肉,  這一大賣點已經吸引嘞!落單付款後,隨即給予一個電子裝置,等待閃亮,便可取食物嘞!我的選擇:港式醬汁 "山" 手工和牛漢堡 $98烘過的包身呈金黃色,外層質感香脆,包質香軟,漢堡扒好 Juicy;港式醬汁酸咪咪,可減低膩滯感,配合得恰到好處!凍無糖蜜桃茶 +$6入口冰涼解渴又解膩!薯條配紫菜粉 +$4新鮮炸起熱辣辣,好香脆,又不會拿到手指都好油!急不及待要食薯條先啦!早前睇關注組電視節目講開薯條,有藝員主持認為加入紫菜粉的薯條好食,所以,我覺得應該口味不會輸,
那天星期三晚,媽咪約了朋友食飯;於是,我便約好友食飯!

我也有口福呢!

店內算大,空間感足夠,簡約裝潢及餐桌椅,還有特色的擺設!
見到餐牌,相信漢堡扒選用和牛+安格斯牛肉,
  這一大賣點已經吸引嘞!
落單付款後,隨即給予一個電子裝置,等待閃亮,便可取食物嘞!
我的選擇:港式醬汁 "山" 手工和牛漢堡 $98
港式醬汁酸咪咪,可減低膩滯感,配合得恰到好處!
港式醬汁 "山" 手工和牛漢堡
凍無糖蜜桃茶 +$6
入口冰涼解渴又解膩!
凍無糖蜜桃茶
薯條配紫菜粉 +$4

早前睇關注組電視節目講開薯條,有藝員主持認為加入紫菜粉的薯條好食,所以,我覺得應該口味不會輸,加上,朋友都是點同款口味!

紫菜粉與薯條真的很夾,
 就算不蘸上茄汁都已經足以提升味道!我們食到津津有味!
薯條配紫菜粉
他的選擇:山葵醬汁  "葵" 手工和牛漢堡 $98
山葵醬汁味道容易接受,未至於令人有那種好厲害的攻鼻感!
山葵醬汁 "葵" 手工和牛漢堡
雪碧 (跟餐不用加錢)
店內有洗手間,還設有洗手液,非常方便!
2023-02-08
$108 (Dinner)
港式醬汁 "山" 手工和牛漢堡
凍無糖蜜桃茶
薯條配紫菜粉
山葵醬汁 "葵" 手工和牛漢堡
又去觀塘工廈搵食,搵到黎呢間手工和牛漢堡🍔店~保家山 Burger Saan~,呢度坐得舒服,好啱附近打工仔或者行街行到餓既我食。點解餐廳叫保家山,原來理念係由長洲搶包山 ,平安包轉成漢堡包,希望大家食左呢度既漢堡平平安安。細個好鐘意食漢堡包,但嗰時黎黎去去都係得嗰幾間,而家食 到咁正嘅漢堡包真開心。創辦人希望創造香港獨有的漢堡包味道,加入香港文化元素而創立burger山。呢度有多款手工漢堡,入面夾住既材料好豐富,又新鮮,有和牛扒🐂、蕃茄🍅、紫洋葱🧅同生菜🥬。呢度漢堡扒用上高質的澳洲和牛,廚師將厚厚既和牛煎到剛剛好,粉嫩色,牛味極香濃,超JUICY,一咬爆汁。我地叫左“葵” 同 "山"手工和牛漢堡,即分別配上港式同山葵醬汁。港式汁好特色,用左好多款港式醬汁調配出黎,而我就好鐘意山葵醬汁,少少辛辣味,但唔會搶喉,可以中和牛既油膩感🤤。呢度薯條超脆口,試左紫菜同麻辣口味,呢款麻辣口味真係第一次食,麻麻香香,好惹味。無糖蜜桃🍑茶,好香蜜桃味,無糖又徤康👍。

無糖蜜桃🍑茶,好香蜜桃味,無糖又徤康👍。

!!
2023-07-17 43 views
觀塘美食攻略2023,樓上鋪美食攻略2023觀塘多美食就肯定,但要突圍, 一定有D本事既今日黎到呢間超人氣既手工漢堡店和意粉專門店保家山  名字理念由長洲搶包山 平安包轉成漢堡包 創辦人希望創造香港獨有的漢堡包味道 加入香港文化元素而創立burger山藍芝士手工漢堡厚而肉質嫩滑有肉味既手工漢堡,加上番茄,生菜,洋蔥,特別既藍芝士汁同芝士麵包鬆軟,口感突出,整體非常夾食材都係用上最新鮮既,好有誠意煎帶子意飯平時午飯食更加抵今日湯係粟米湯,口感順滑,啖啖如品嚐粟米,純粹既甜味另外帶子煎香,脆帶焦口感帶子鮮嫩,刺身級XXL意飯用上新鮮番茄,食起上黎唔似用茄汁開出黎既汁,好清新,酸中帶甜飯粒索曬湯汁,口感一流,味道豐評分8/10消費$200樓上鋪仲有好多小店可以行街Burger saan #保家山#保家山 #駱駝漆 #觀塘 #手工漢堡
觀塘美食攻略2023,樓上鋪美食攻略2023
觀塘多美食就肯定,但要突圍, 一定有D本事既
今日黎到呢間超人氣既手工漢堡店和意粉專門店
保家山

藍芝士手工漢堡
麵包鬆軟,口感突出,整體非常夾
食材都係用上最新鮮既,好有誠意

煎帶子意飯
平時午飯食更加抵
今日湯係粟米湯,口感順滑,啖啖如品嚐粟米,純粹既甜味
另外帶子煎香,脆帶焦口感
帶子鮮嫩,刺身級XXL
飯粒索曬湯汁,口感一流,味道豐

評分8/10
消費$200
樓上鋪仲有好多小店可以行街

Burger saan #保家山
#保家山 #駱駝漆 #觀塘 #手工漢堡
2023-07-14 37 views
觀塘駱駝漆入邊有好多餐廳,見到呢間漢堡都幾吸引 平時食大型連鎖店就食得多 其實都想試試一啲小店😆淨係餐都有9款唔同漢堡選擇 真係心大心細🫣老闆佢好用心介紹menu上嘅漢堡比我地👍🏻每個burger都係用心去設計 加入咗香港文化元素 獨有嘅漢堡包味道🙌🏻醬汁係自己調配出嚟👍🏻亦都講到「保家山」理念原來係來至長洲搶包山,將平安包轉成漢堡包🍔✔️叫咗2個餐,餐跟薯條/沙律同汽水 人均一百蚊左右 漢堡即叫即做 熱辣辣上抬★*"`'*-.,_,.-*'`"*-.,_☆,.-*`'`*-.,_,.-*`'`*★🔸葵 手工和口漢堡包烘過聞到有牛油香 山葵醬汁 味道微辣偏甜 都幾開胃 配上厚厚嘅和牛漢堡 牛味濃亦爆多汁 配搭洋蔥蕃茄生菜 夠哂fresh❤️🔸辣汁嫩雞漢堡真係冇講錯🙌🏻個雞係真係好嫩同juicy 係慢煮雞胸 燒得好香 唔錯喎🔸麻辣薯條 +$4見到有麻辣味咗特別即刻叫咗黎食 中西合璧😆真係有驚喜🫣佢嘅薯條上面係灑上香鍋配料 好似食緊川菜咁 小小辣而且帶有麻香味 薯條脆口 唔會炸到好油 但脆卜卜 如果鐘意食麻辣要試試😍🔸芝士薯條 +$12呢個我完全估唔到 原來係用藍芝士醬😝藍芝士醬味道會比較重奶

淨係餐都有9款唔同漢堡選擇 真係心大心細🫣

藍芝士醬味道會比較重奶味同鹹香味

🔸無糖蜜桃茶 +$8
🔸津路烏龍茶 +$8

2023-07-11 32 views
今日二訪保家山好鐘意呢度和牛漢堡 同炸薯條餐廳主打香港特色漢堡包裝修設計好簡單 坐位闊落今次帶仔仔嚟食 都讚不絕口一人叫一個餐份量夠多 好飽肚 大滿足「葵」手工和牛漢堡(山葵醬汁) 配薯條+ 無糖可樂 $98漢堡包夠鬆軟 山葵味手工和牛漢堡 和牛好Juicy重牛味兩邊煎到好香口 配上厚蕃茄 生菜 洋蔥等 味道配搭一流薯條炸到外脆內軟 好惹味😋 仲有埋樽裝可樂 「藍」手工和牛漢堡(藍芝士醬汁) 配紫菜薯條+$4 +忌廉soda $108手工和牛漢堡 厚厚和牛漢堡真材實料 配上藍芝士醬汁 厚蕃茄 生菜 配搭超正紫菜薯條 香脆可口 食到停吾到口整體來說,環境闊落,手工和牛漢堡味道出色 值得推介
今日二訪保家山
好鐘意呢度和牛漢堡 同炸薯條

餐廳主打香港特色漢堡包
裝修設計好簡單 坐位闊落
今次帶仔仔嚟食 都讚不絕口

一人叫一個餐
份量夠多 好飽肚 大滿足

「葵」手工和牛漢堡(山葵醬汁)
配薯條+ 無糖可樂 $98

漢堡包夠鬆軟 山葵味手工和牛漢堡 和牛好Juicy重牛味
兩邊煎到好香口 配上厚蕃茄 生菜 洋蔥等 味道配搭一流
薯條炸到外脆內軟 好惹味😋 仲有埋樽裝可樂

「藍」手工和牛漢堡(藍芝士醬汁)
配紫菜薯條+$4 +忌廉soda $108

紫菜薯條 香脆可口 食到停吾到口

整體來說,環境闊落,手工和牛漢堡味道出色 值得推介

2023-07-09
$100 (Dinner)
2023-07-11 758 views
🌟觀塘駱駝漆大廈寶店🌟最得意係門口有個好似「搶包山」咁嘅「漢堡山」擺設。聽講店主真係好鍾意食burger🐵 都希望大家都可以食到香港特色嘅漢堡,唔洗只係食連鎖店!🍔🍔自家手打的漢堡扒超吸引,採用澳洲和牛&安格斯牛,肉汁好豐富。🍔自家調配醬汁,「山」港式醬汁,特別使用香港廚房必備嘅蠔油,以及墨西哥辣椒等等作調味,出奇的夾😻「葵」山葵醬汁,一啲都唔攻鼻,如風輕柔嘅山葵做成醬汁,非常過癮。🍟佢哋嘅薯條都好正,有麻辣同埋紫菜口味,非常酥脆好好食🤤🤤令人驚喜不已!特別推介麻辣薯條,超過癮^_^💼如果你係觀塘打工仔女,佢哋都有午餐嘅Menu,只係$68起,高質午餐食得過!例如星期五開心啲,想獎勵下自己,就嚟呢到啦!≡≡≡≡ 🍽️餐單參考🍽️≡≡≡≡「山」手工和牛漢堡🍔-港式醬汁$98「葵」手工和手漢堡🍔-山葵醬汁$98🍟麻辣薯條🍟$4 🍟紫菜薯條🍟$4🥤汽水🥤Free≡≡≡≡ 💰價格參考💰≡≡≡≡人均 $102▼・ᴥ・▼
🌟觀塘駱駝漆大廈寶店

🌟最得意係門口有個好似「搶包山」咁嘅「漢堡山」擺設。

例如星期五開心啲,想獎勵下自己,就嚟呢到啦!

≡≡≡≡ 🍽️餐單參考🍽️≡≡≡≡

人均 $102

▼・ᴥ・▼
  • 麻辣薯條
2023-07-09 31 views
今日喺駱駝漆行完街,就順便喺附近食野經過見到保家山, 裝廳環境係水泥風, 主打香港特色手工和牛漢堡,我就入去叫咗兩個套餐🤣包括葵手工和牛漢堡漢堡本身都幾大份, 漢堡包身鬆軟, 包埋生菜,蕃茄,洋蔥等配料, 非常新鮮👍醬汁用咗山葵, 有啲芥末香味, 帶出左和牛香味和牛漢堡非常厚切, 外面煎香左, 入邊仲係好粉嫩, 鎖住咗啲肉汁🤣仲加配薯條配芝士, 芝士醬用咗藍芝士, 好氣芝味, 薯條亦都炸得好脆身另外, 都叫左傳統手工和牛漢堡配左傳統醬汁, 爆唒汁🤣紫菜薯條面頭全部怖滿紫菜粉, 分布平均👍幾香口惹味
今日喺駱駝漆行完街,就順便喺附近食野

包括葵手工和牛漢堡

醬汁用咗山葵, 有啲芥末香味, 帶出左和牛香味

另外, 都叫左傳統手工和牛漢堡
配左傳統醬汁, 爆唒汁🤣
紫菜薯條面頭全部怖滿紫菜粉, 分布平均👍幾香口惹味
2023-07-04 36 views
保家山 (觀塘)💛••••••••••••••••••••••••••••••✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )♥️餐點:•山 手工和牛漢堡 配 紫菜薯條 $98+4•羊 蔥香紐西蘭羊肉漢堡 配 牛油薯條 $98+4•跟餐汽水••••••••••••••••••••••••••••••♥️食評:最近鐘意有特別風格/諗法嘅餐廳,今次嚟咗觀塘工廈食漢堡包,最特別係呢間餐廳嘅名,原來都有段故事,保家山以長洲搶包山做背景,將包山嘅平安包變晒做漢堡包,希望創造香港獨有嘅漢堡包,餐廳門口都放咗用漢堡包砌成嘅包山模型,好得意。食物方面都唔錯喎,今次試咗兩款漢堡,包別係山 手工和牛漢堡同羊 蔥香紐西蘭羊肉漢堡,牛堡材料夠新鮮,醬汁味道幾襯牛肉,包都有明顯牛油香,烘過同保留到嘅麵包軟熟。羊肉漢堡個人都幾鐘意,主要喜歡佢嘅調味,加上羊肉味夠重又唔會太過羶,每啖都爆好多肉汁。薯條雖然要加錢,但都有誠意,可以揀紫菜、牛油同麻辣味,已做好調味,份量都好多,唔想食薯條可揀健康沙律。最後值得一提嘅係餐廳提供玻璃樽嘅汽水!汽水都係玻璃樽嘅最好飲呢!餐廳除咗漢堡,都有意粉、意大利飯等選擇,大
保家山 (觀塘)💛
♥️餐點:
•山 手工和牛漢堡 配 紫菜薯條 $98+4
•羊 蔥香紐西蘭羊肉漢堡 配 牛油薯條 $98+4
•跟餐汽水
♥️食評:
餐廳除咗漢堡,都有意粉、意大利飯等選擇,大家都可以去試吓😄
••••∩ ∩••••••••••••••∩ ∩•••••••••••••
✄( •ω• )♡( •8• )✄( •ω• )♡( •8• )✄
保家山 (觀塘)
觀塘開源道60號駱駝漆大廈第3座5樓O室

#cony去觀塘 #cony食burger #hkfoodie #保家山 #觀塘 #漢堡
2023-06-27 33 views
觀塘工業區,車多、人多、餐廳都好,即使用Google Maps,好多時候都好易行錯路去工業大廈搵食😂今次去左駱駝漆,呢度不嬲出名等lift等好耐😂人流好多,但lift既數目好少,而且一定層層停而今次停左係呢間餐廳,餐廳室內設計好簡單,有高枱低枱選擇,但最吸睛既就係佢嗰部復古既可樂雪櫃,細細部好可愛😍。”山” 手工和牛漢堡 (港式醬汁) + 健康沙律 + 可樂 ($98)漢堡包既麵包都有烘一烘,而當中既和牛都幾厚身,比較嫩口,仲好juicy添😍港式醬汁- 係有10種香港特色醬料混合而成,甜甜地、酸酸地、又鹹鹹地,食起尼感覺好特別,整體漢堡包都好多汁,食到成手都係汁😂沙律,正常發揮可樂,係以前復古嗰種開瓶可樂😍好夠氣。”葵” 手工和牛漢堡 (山葵醬汁) + 紫菜薯條 + 無糖蜜桃茶 ($98+$4+$6)漢堡包既麵包都有烘一烘,而當中既和牛都幾厚身,比較嫩口,仲好juicy添😍山葵醬汁- 食落少少辣,但係整體都幾清新,一樣都會食到成手係汁😂紫菜薯條,本身都已經幾大條,而且好脆口,混合埋紫菜,好香身,差啲想食多個無糖蜜桃茶,因為冇糖,而茶味比較淡啲,整體都幾好飲食完都幾飽肚,而且用呢好抵既價

今次去左駱駝漆,呢度不嬲出名等lift等好耐😂
人流好多,但lift既數目好少,而且一定層層停

沙律,正常發揮
可樂,係以前復古嗰種開瓶可樂😍好夠氣

無糖蜜桃茶,因為冇糖,而茶味比較淡啲,整體都幾好飲

食完都幾飽肚,而且用呢好抵既價錢食和牛,不得了😝

回頭指數: ⭐️⭐️⭐️
食物質素: 🌮🌮🌮
服務質素: ☺️☺️☺️
消費指數: 💰💰(人均消費$98+)
環境質素: ☘️☘️🍀

* 保家山 (觀塘)
觀塘開源道60號駱駝漆大廈第3座5樓O室

同類餐廳 #cocofood_西餐 #cocofood_burger
同區餐廳 #cocofood觀塘
如果你鍾意我既分享,按右上角🔔,就可以睇到我所有既update🙈

2023-01-20
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$98 (Lunch)