2024-11-01
坐落喺銅鑼灣的OOULI,係一間高級韓式餐廳,前排有機會嚟到呢間餐廳食午餐,一入黎就覺得呢度環境好靚,侍應嘅服務好好,餐牌上既餐點好有韓國傳統特色,絕對係體驗韓國傳統美食嘅好地方。我同朋友食左佢地既lunch set,係到同大家分享下。前菜 Deul Kkae - Juk傳統嘅韓國餐會有好多同飯有關既食物,作為前菜,呢一個傳統韓國粥用咗韓國特色蔬菜、韓牛同新鮮蜆肉,加上自家大米煲足15個鐘,好入味好好食。餐湯 Jili - Tang海鮮清湯配上烤釜山鮑魚,湯底鮮甜,白蘿蔔熬到岩岩好,配埋鮑魚一齊食,正!主菜 Jan Chi我點既係烤韓國頂級1++韓牛,牛味好重,肉質嫩滑,味道一流。朋友就叫左36小時慢煮嘅濟州黑毛豬五花,入口即化,濃郁得嚟唔油膩,用紫蘇葉包住嚟食更有風味。飯 JinSu - Sung Chen釜山自家農田珍珠米飯,聽講係老闆為咗畀香港人食到最正宗嘅韓國米,特登新鮮空運到港,食落好軟熟,好有飯香味。另外仲有一碗48小時熬製嘅鰻魚湯,飲落去鮮鮮甜甜,用黎泡飯食一流,再加上五款時令釜山伴菜,味道非常豐富。最後亦都會有一個韓式嘅小點心同埋一杯餐飲,作為呢一餐飯嘅收尾非常完美
前菜 Deul Kkae - Juk
餐湯 Jili - Tang