2021-07-15
好耐之前💭帶個住港島既朋友係元朗食過🥢佢食完之後同我講點解佢屋企附近冇😩好羨慕🥺大西北既我,喂🙋🏻♀️朋友,依家你唔洗過海食啦🎉📣📣灣仔有分店呀🎊~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪ 炸魚蛋 燒賣雙拼 ($22) 好大碗🤗勁抵食🤑成1️⃣2️⃣粒▫️炸燒賣 其實比起🐟魚肉燒賣,我更鍾意食🍄🐷冬菇豬肉燒賣,雖然炸左🔥,但冬菇味都仲係好出,好香🤎同蒸♨️既比各有各好食😝如果怕炸會熱氣,就揀蒸啦🤪👆🏻即叫即炸,外層炸到脆卜卜💥熱辣辣🔥表面椒鹽落得均勻🧂唔會一D鹹一D唔鹹👇🏻▫️炸魚蛋🐟魚蛋夠彈牙,唔係一ᏢᎪᎢ粉個種😌.▪ 碗仔翅 ($20) 🍲好足料👏🏻冬菇 • 木耳 • 翅 • 肉,舀落🥄啖啖都食到料😍唔會🙅🏻♀️水了了,拎上手時熱辣辣🔥本身味道都好夠,再加埋胡椒粉 • 麻油 • 紅醋♥️味道更豐富🥰加左醋🤏🏻少少酸仲開胃😌(💁🏻♀️有冇人同我一樣,鍾意♥️加紅醋🙌🏻).▪ 沙嗲 / 咖喱五寶 ($35)有2️⃣款汁可以揀 💁🏻♀️ 沙嗲汁 / 咖喱汁。我就揀左沙嗲🤎 味道唔會好辣,但好香花生味🥜五寶有:魷魚🦑 • 牛柏葉🐂 • 豬皮🐖 • 白魚蛋⚪️ • 白蘿蔔🤍每款
佢食完之後同我講點解佢屋企附近冇😩
好羨慕🥺大西北既我,
喂🙋🏻♀️朋友,依家你唔洗過海食啦🎉
📣📣灣仔有分店呀🎊
▪ 炸魚蛋 燒賣雙拼 ($22)
好大碗🤗勁抵食🤑成1️⃣2️⃣粒
▫️炸燒賣
其實比起🐟魚肉燒賣,我更鍾意食🍄🐷冬菇豬肉燒賣,
雖然炸左🔥,但冬菇味都仲係好出,好香🤎
同蒸♨️既比各有各好食😝
如果怕炸會熱氣,就揀蒸啦🤪
👆🏻即叫即炸,外層炸到脆卜卜💥熱辣辣🔥
表面椒鹽落得均勻🧂唔會一D鹹一D唔鹹👇🏻
▫️炸魚蛋🐟
魚蛋夠彈牙,唔係一ᏢᎪᎢ粉個種😌
▪ 碗仔翅 ($20) 🍲
好足料👏🏻
冬菇 • 木耳 • 翅 • 肉,舀落🥄啖啖都食到料😍
唔會🙅🏻♀️水了了,拎上手時熱辣辣🔥
本身味道都好夠,再加埋胡椒粉 • 麻油 • 紅醋♥️
味道更豐富🥰加左醋🤏🏻少少酸仲開胃😌
(💁🏻♀️有冇人同我一樣,鍾意♥️加紅醋🙌🏻)
▪ 沙嗲 / 咖喱五寶 ($35)
有2️⃣款汁可以揀 💁🏻♀️ 沙嗲汁 / 咖喱汁。
我就揀左沙嗲🤎 味道唔會好辣,但好香花生味🥜
每款既份量都好平均🤭 唔會得豬皮 & 白蘿蔔多👍🏻
▫️魷魚🦑 : 有咬口,唔會韌👄
▫️牛柏葉🐂 : 爽口,掛晒汁😍
▫️豬皮🐖 : 唔見有豬毛。又係補充骨膠原既時候🧏🏻♀️
▫️白魚蛋⚪️ : 彈彈彈牙🤓
▫️白蘿蔔🤍 : 夠甜,無渣,煮得夠淋入味😋
因為我太鍾意食辣🌶,住叫店員加左少少{秘製}辣椒油俾我😏
辣味好香,加左辣仲正左呀💯
💁🏻♀️店舖有得單買樽裝皇后辣椒油 ($48 / 樽)
🔺灣仔分店獨有🤩
- Set餐 (🍳早餐 $25 - $28 ) • (☀️全日餐 $28)
- 有同附近💛黃店合作🤝有額外優惠💛
🔺店員好NᏆᏟᎬ有禮貌🥰會推介野食👏🏻