2024-11-18
有一日中午我嚟咗呢一度,叫咗一碟鵝腸飯,系全碟都係鵝腸,麻甩得嚟我覺得好治癒。跟住見到個餐牌,夜晚啲嘢全部半價,而且非常公道,隔幾日就搵咗另外一個同事一齊嚟食,一個字,全部都係啖啖肉,性價比超高。🍖先由拍黃瓜開始講啦。長條形,厚切,容易食之餘,大面積接觸到醋,清新間隔住酸酸尾尾,實而不華嘅開胃菜依依。🍖酸菜魚,其他餐廳嘅酸菜魚我都經常食,都覺得非常好味,到食咗呢個,我有少少覺得翻唔到轉頭。佢地竟然用大斑魚,即係龍躉。正如俗語所講,Once you go斑, you can't go 低一班! 龍躉嘅肉一啲都唔老,有充實嘅感覺,又係厚切,而且帶魚皮,食到骨膠原嘅韌性。聽店員講,系用勁大條嗰啲深海龍躉自己起肉,聽落都覺得矜貴。配搭調味適中嘅酸菜同辣口味,食完唔會覺得好似其他嘅酸菜魚,成口味精嘅感覺。🍖我哋嚟到嘅時候咁啱見到佢啲蟹到貨,一個男店員攞起一隻,條繩鬆鬆哋,隻蟹踢腳用力好猛,咁新鮮生猛,我哋又即刻叫咗一隻,用避風塘方法做。隻蟹上台霸氣十足,君臨天下咁。兩隻大鉗藏唔住,好震撼,好易剝開而且完好無缺,新鮮飽滿。係炸蒜粒下面其他脚都好好肉,而且黏上更多蒜味,配埋超多膏既蟹殼,一流!🍖仲有
🍖仲有個脆皮牛,係好正既功夫菜,牛肉唔知係慢煮定焗左先,入面做得好林,但係紋理好清晰,而且係見到肉汁係肉縫流出,留意係見到,唔係食到咁簡單。仲有薄薄一層炸漿係出面,我想改佢個名做流心脆牛肉。
呢晚系星期三,大家知道香港人宜家都唔會出街食飯,呢度排隊嘅人超多,座無虛席,可想而知佢哋的確系有自己嘅一套吸引力法則。聽講半價項目每月更新,下個月又黎先!