2016-03-05
天氣凍凍地最好就係食火鍋, 但係又唔想咁悶, 所以朋友就介紹去九龍城食麻辣雞煲及麻辣烤魚. 我們一大班人就去一試, 對於鍾意食辣的我真係期待. 一入到餐廳就聞到好香既麻香, 餐廳環境有傳統茶餐廳風味, 有好多人正在食緊熱辣辣的雞煲不過冇位, 點知原來仲有一層同埋有房, 真係岩哂一大班人聚會。 我地一行有7 人叫菜方面可以試唔同既野, 首先點左佢地其中兩個出名既麻辣雞煲(可選全雞或半雞)及酸菜烤魚, 其中烤魚可以點鯇魚, 鉗魚, 泰鰂魚, 仲有龍躉揀真係多選擇. 因為鉗魚唔多骨又經濟實惠, 所以就叫左一條。除左點左雞煲及烤魚外, 我地都試下服務員既熱誠推介前菜有尖椒皮蛋和炒水晶粉,同埋叫左椒鹽墨魚嘴 尖椒皮蛋同平時食既有D唔同, 皮蛋心係金黃色, 入口唔會好流加埋辣油好開胃 炒水晶粉, 水晶粉好煙韌有口感 椒鹽墨魚嘴連同花生炒得好香口, 真係送啤酒 雞煲終於上台, 服務員會親自幫手搞埋雞煲一開煲蓋芳香撲鼻既麻辣湧埋黎, 煲裡面香菜、洋蔥、蒜頭,雞肉質幾滑的,醬汁又濃又惹味帶鮮甜,每一口雞都有醬汁包著每塊雞件, Good !! 酸菜烤魚鉗魚配有大量酸菜牙菜同野生椒,
炒水晶粉, 水晶粉好煙韌有口感
椒鹽墨魚嘴連同花生炒得好香口, 真係送啤酒
酸菜烤魚鉗魚配有大量酸菜牙菜同野生椒, 仲有豆腐皮, 夾開條魚真係好少骨岩哂怕多魚骨既人,魚肉嫩滑配以 酸辣味道好夾開胃。 點左一隻烤生豪, 真係好大隻又多汁又鮮 最後點左兩個火煱配料 金錢牛展和三寶丸 牛肉好新鮮食落口牛味好重正! 手打三寶丸一定要試, 蝦丸𥚃面有原隻蝦, 有驚喜!
今次試完真係唔好睇外表內涵有料唔試唔知, 由頭都尾餐廳晚夥計都好熱情服務好, 比起大餐廳都唔會差, 所以一定會有下次呀!