2019-04-03
表妹話帶我去旺角見越南仔, 我以為是她新男朋友, 到步........原來是食店. !餐廳內座位不太多, 人氣頂盛 !有大電視播放飲食節目, 介紹此店的美食.牆上貼有食物照片, 及網友評語.看見牆上的 蛋殼藝術畫 - 好懷念曾去越南的日子 !餐牌彩圖食品款多, 可以慢慢揀.先點 椰青水, (罐裝) 價錢比起真正一個椰青更平, 味道入口無大分別. 好實際!表妹鍾意玻璃瓶有手挽, 選了凍香茅薑茶, 越南食店一定要叫檬粉. 古法鍋蛋烤牛肉生菜包撈檬, 好合我們心意.因為分兩個食法: 生菜包 及 撈檬. 送來大大碟. 有四片生菜, 烤牛肉碎, 青瓜, 蘿蔔絲, 蛋. 檬粉, 好豐富.把食材齊齊和檬粉撈起, 加入酸酸甜甜魚露, 勁正.檬粉幼滑, 夠彈牙,牛肉 烤香加流心蛋, 更順滑, 又帶些甜味, 包生菜 一流.手撕雞檬紙卷 : 一客四件, 每人兩塊. 用越南米紙包裹著滿滿的材料, 有雞絲, 檬粉及生菜, 米紙皮煙韌, 頂上鋪滿手撕雞, 雞肉嫩滑有雞味, 調味好. 配香蔥, 再加些魚露 , 入口帶點甜酸味. 開胃! 蒜香牛油脆雞翼, 金蒜脆雞翼, 各兩隻.
餐廳內座位不太多, 人氣頂盛 !
有大電視播放飲食節目, 介紹此店的美食. 牆上貼有食物照片, 及網友評語. 看見牆上的 蛋殼藝術畫 - 好懷念曾去越南的日子 ! 餐牌彩圖食品款多, 可以慢慢揀.
表妹鍾意玻璃瓶有手挽, 選了凍香茅薑茶,
因為分兩個食法: 生菜包 及 撈檬.
把食材齊齊和檬粉撈起, 加入酸酸甜甜魚露, 勁正. 檬粉幼滑, 夠彈牙,牛肉 烤香加流心蛋, 更順滑, 又帶些甜味, 包生菜 一流.
手撕雞檬紙卷 : 一客四件, 每人兩塊.
蒜香牛油脆雞翼, 金蒜脆雞翼, 各兩隻.
熱辣辣上枱. 蒜香飄溢. 分別牛油及香酥味濃, 外皮炸粉略厚, 雞肉滑, 味道正!
會安炸春捲,
一客兩條, 備生菜包, 有醃酸 紅/白蘿蔔絲,
春捲炸得香脆, 不太油膩,餡料多, 有木耳, 蘿蔔絲, 肉絲,
用生菜包住食, 好滋味. 食物款式多選擇, 新風味, 食材新鮮, 份量足. 這位越男仔, 真不錯.
越男仔重話: 一日一啤酒, 醫生 快快走.