2025-01-08 106 views
早幾日喺上水行街,無意中發現咗間低調嘅小店——一鳴屋台料理,一推門入去就俾嗰陣濃濃嘅日式氣氛吸引住。睇到個菜單,嗰啲菜名即刻令我肚餓,梗係要試晒幾樣啦!首先上場嘅係鰻魚玉子燒,嗰啲蛋燒煎到靚靚金黃色,外層滑溜,內層仲夾住香噴噴嘅鰻魚,咬落去鹹甜啱啱好,配埋啲淡淡嘅醬汁,入口即溶,好似喺口腔度跳舞咁!主菜當然要試佢哋招牌豬骨濃湯配自家製黑蒜油拉麵。嗰碗湯一上檯就香到不得了,濃稠又帶豬骨膠質嘅口感,加埋自家製嘅黑蒜油,真係畫龍點睛,味道層次好豐富。麵條彈牙又掛湯,食得出係用心煮過嘅。另外嗌咗油甘魚腩刺身,魚腩厚切,入口有種天然嘅油脂香,好新鮮,食到停唔到口!最後仲點咗雜果檸檬薄荷梳打作結尾,酸酸甜甜,飲完真係清新醒胃,完美收尾!呢間店真係隱世之選,無論係食物質素定係整體氛圍都令人滿意,絕對值得專程嚟試下!