2025-01-28
最近天氣轉凍,比較想食一啲熱喇喇嘅湯麵,呢間食冒菜幾吸引。係可以自己揀餸嘅湯麵,我揀咗吉祥套餐(揀六款食材)我揀咗魚腐、潮汕手錘牛肉丸、墨魚丸、滑牛肉、貴州丁家脆哨、貢菜,我加咗秘製醬汁第一次食,我唔食得太辣,所以揀咗生椰蕃茄湯,面底配土豆粉,好少地方有土豆粉食。真係熱喇喇煮好,個錫紙兜都好保暖,湯底有椰汁嘅奶香,飲落去質感好柔滑,加上蕃茄湯帶啲酸甜幾開胃。牛丸同埋墨魚丸好彈牙,入面仲好juicy ,魚腐好大粒,入面都係好嫩滑嘅魚膠,好好食! 滑牛肉真係夠滑,一啲都唔韌,而且冇筋貢菜夠爽口,脆哨就好似炸豬油渣咁,一粒粒倒落去啲湯度食,一路吸哂湯汁清華,一半脆一半軟食,口感好豐富。好鐘意個土豆粉好滑,好煙靭,但係唔會好似薯粉咁樣咁難咬斷,好味! 而且會好滯!而我朋友叫左秘製香辣,聞到都好香,超級惹味。另外值得一提嘅就係秘製醬汁!佢又好香嘅蒜味,啲餸點返呢個醬汁好似食緊打邊爐咁惹味,而且唔係辣㗎,好啱我食!嗌咗個小食~秘製藤椒魚皮,係麻辣,好入味,正!而且啲魚皮好爽脆!都幾大兜吓山楂蘋果洛神花酸梅青檸烏龍茶酸酸甜甜好清新~解返碗麵嘅濃味/油膩感,茶味夠濃。整體黎講,無論係餸、麵、湯都好特別
滑牛肉真係夠滑,一啲都唔韌,而且冇筋
而我朋友叫左秘製香辣,聞到都好香,超級惹味。
山楂蘋果洛神花
酸梅青檸烏龍茶
酸酸甜甜好清新~解返碗麵嘅濃味/油膩感,茶味夠濃。
整體黎講,無論係餸、麵、湯都好特別,係會回頭再食既餐廳。