2025-02-03 470 views
紅磡超受歡迎冒菜由佢地以前外賣店食到宜家有埋堂食雖然成日食佢地外賣但堂食又真係無試過今次終須初嚐堂食嘅冒喜吉祥套餐魚腐 l 竹輪卷 l 蟹柳 l 鵪鶉蛋 l 豆腐串 l 芋絲吉祥套餐可以自選6款餸推薦佢地嘅魚腐 外層好蓬鬆而且吸湯力強豆腐串同樣好吸力又充滿豆香配上升級版秘製香辣湯 香辣惹味辣味充滿層次但又唔會太嗆 吉祥套餐潮汕手搥牛肉丸 l 墨魚丸 l 滑牛肉 l 豆皮 l 䈑筍 l 貢菜同樣係6款自選項目 揀左好多佢地嘅招牌餸手搥牛肉丸好爽彈而且充滿肉汁墨魚丸內帶有炸蒜 味道鮮甜又帶淡淡蒜香貢菜平時好少食到 入口好爽脆配上黃金酸菜湯 味道帶麻而且酸酸鹹鹹好開胃惹味配上Q韌豆士粉好滿足秘製沾醬另加秘製沾醬充滿蒜香令味道更惹味酸梅青檸鳥龍茶食左咁多又麻又辣嘅冒菜仲好就係飯返杯酸甜解辣嘅酸梅茶自家製桂花蜜鳥梅冰粉除左酸梅青檸鳥龍茶外最後仲有甜品桂花蜜鳥梅冰粉冰粉好滑溜但又好彈牙食完又解辣又解麻
紅磡超受歡迎冒菜

• 酸梅青檸烏龍茶
  • 自家製桂花蜜鳥梅冰粉
  • 魚腐
2025-02-02 324 views
行過紅磡冒喜見到係一間冒菜餐廳,從來未試過冒菜,所以一試。原來冒菜是一種來自中國四川省的傳統美食。它的名字源於「冒」這個字,意思是「煮」或「燙」。冒菜的製作方法類似於火鍋,但更簡單。通常,食客可以選擇自己喜歡的各種食材,如肉類、蔬菜、豆製品等,然後將這些食材放入一個大鍋中,用特製的湯底煮熟。首先,涼拌酸辣土豆絲作為開胃菜,酸辣適中,土豆絲脆爽可口,讓人食欲大開。另外我地各叫左一個吉祥套餐 (好似車仔麵咁自選湯底、配菜同麵)第一個是黃金酸菜湯(帶麻)搭配潮汕牛丸、胡椒豬肚、牛黃喉、黑毛肚、鴨血和貢菜蕃薯粉,湯底濃郁,食材新鮮,麻味恰到好處。(個人覺得帶辣)另一個吉祥套餐中的生椰蕃茄湯也非常特別,貴州丁家脆哨、魚腐、墨魚丸、滑牛肉、黑毛肚、冰豆腐和蕃薯粉的搭配讓湯底更加豐富,口感層次分明。沾醬口味獨特,為食材增添不同的風味。最後,飲品方面,洛神花山楂蘋果茶和酸梅青檸茶都非常清爽。
行過紅磡冒喜見到係一間冒菜餐廳,從來未試過冒菜,所以一試。

首先,
第一個是
另一個吉祥套餐中的
最後,飲品方面,
洛神花山楂蘋果茶和
酸梅青檸茶都非常清爽。
2025-01-25
Lunch
  • 吉祥套餐
-冒喜-📍紅磡.鍾意食冒菜,因為有好多唔同嘅選擇,哩間冒喜仲有10款特色嘅湯底選擇。就連佢哋嘅特製辣醬都非常有心思,多種配料拌在一起,味道非常豐富。.吉祥套餐 ($56)湯底選擇咗生椰蕃茄湯,濃厚的蕃茄味帶有椰子的清甜,估唔到2隻味咁夾,非常喜歡哩個湯底。.可以自選6款配料,我點左牛黄喉、滑牛肉、潮汕手搥牛肉丸、冰豆腐、貢菜、萵荀。.估唔到冒菜都有特別的牛部位,牛黄喉好爽口。另外必點的係潮汕手搥牛肉丸,咬落好香濃牛肉鮮味,滿滿肉汁,非常好食。.自家製桂花蜜烏梅冰粉好獨特嘅烏梅冰粉配上貓咪肉球造型的果凍,酸酸甜甜非常開胃,加埋清香的桂花蜜,好適合配上偏濃味嘅冒菜。.山楂蘋果洛神花酸酸甜甜非常開胃清爽嘅飲品。.
-冒喜-
📍紅磡

吉祥套餐 ($56)
自家製桂花蜜烏梅冰粉
山楂蘋果洛神花
酸酸甜甜非常開胃清爽嘅飲品。
2025-01-28 169 views
最近天氣轉凍,比較想食一啲熱喇喇嘅湯麵,呢間食冒菜幾吸引。係可以自己揀餸嘅湯麵,我揀咗吉祥套餐(揀六款食材)我揀咗魚腐、潮汕手錘牛肉丸、墨魚丸、滑牛肉、貴州丁家脆哨、貢菜,我加咗秘製醬汁第一次食,我唔食得太辣,所以揀咗生椰蕃茄湯,面底配土豆粉,好少地方有土豆粉食。真係熱喇喇煮好,個錫紙兜都好保暖,湯底有椰汁嘅奶香,飲落去質感好柔滑,加上蕃茄湯帶啲酸甜幾開胃。牛丸同埋墨魚丸好彈牙,入面仲好juicy ,魚腐好大粒,入面都係好嫩滑嘅魚膠,好好食! 滑牛肉真係夠滑,一啲都唔韌,而且冇筋貢菜夠爽口,脆哨就好似炸豬油渣咁,一粒粒倒落去啲湯度食,一路吸哂湯汁清華,一半脆一半軟食,口感好豐富。好鐘意個土豆粉好滑,好煙靭,但係唔會好似薯粉咁樣咁難咬斷,好味! 而且會好滯!而我朋友叫左秘製香辣,聞到都好香,超級惹味。另外值得一提嘅就係秘製醬汁!佢又好香嘅蒜味,啲餸點返呢個醬汁好似食緊打邊爐咁惹味,而且唔係辣㗎,好啱我食!嗌咗個小食~秘製藤椒魚皮,係麻辣,好入味,正!而且啲魚皮好爽脆!都幾大兜吓山楂蘋果洛神花酸梅青檸烏龍茶酸酸甜甜好清新~解返碗麵嘅濃味/油膩感,茶味夠濃。整體黎講,無論係餸、麵、湯都好特別
最近天氣轉凍,比較想食一啲熱喇喇嘅湯麵,呢間食冒菜幾吸引。

滑牛肉真係夠滑,一啲都唔韌,而且冇筋

而我朋友叫左秘製香辣,聞到都好香,超級惹味。

嗌咗個小食~秘製藤椒魚皮
,係麻辣,好入味,正!而且啲魚皮好爽脆!都幾大兜吓

山楂蘋果洛神花
酸梅青檸烏龍茶
酸酸甜甜好清新~解返碗麵嘅濃味/油膩感,茶味夠濃。

整體黎講,無論係餸、麵、湯都好特別,係會回頭再食既餐廳。

2025-01-22 342 views
今日阿媽同朋友飯聚,於是我帶埋細妹去樓下既冒喜,平時多次經過見到幾有人氣已經想試我地要左兩個吉祥套餐($56)可以揀六個餸,有五款主食可以揀一,飯粉面米線都得,湯底可以揀辣/唔辣,加加埋埋都有成十款架我要左最愛既生椰番茄湯底(+$5)酸酸甜甜,仲有濃濃既椰子香味,湯底十分出色,任揀既餸菜要左鴨血,金茹,娃娃菜等細妹要左黃金酸辣湯,酸爽清新,特別開胃,但食落都幾麻飲品係店舖自家製所以唔可以較調甜度,我地試咗洛神花山楂蘋果同酸梅青檸烏龍茶兩款,酸甜清新,超解膩本身仲想試埋特色甜品冰粉,可惜店員話已經賣曬😭唯有下次

細妹要左黃金酸辣湯,酸爽清新,特別開胃,但食落都幾麻

本身仲想試埋特色甜品冰粉,可惜店員話已經賣曬😭唯有下次

2024-11-25
2025-01-20 178 views
冒喜係紅磡的粉麵好選擇下午茶餐好抵食多款不同配料選擇🥢吉祥套餐 – 黃金酸菜湯- 蟹籽蟹粉丸、蟹柳、胡椒豬肚、油麥菜、滑雞片、湯底有大量酸菜,帶有酸菜獨特的酸味,搭配著濃郁的湯汁,味道濃厚而清爽- 公仔麵份量好多,爽口彈牙,每樣配料的份量都好大方- 豬肚吸收胡椒香氣和味道,有濃厚的胡椒味,豬肚口感嫩滑🥢吉祥套餐 – 生椰蕃茄湯- 滑雞片、魚腐、貢菜、潮汕手搥牛肉丸、滑牛肉、冰豆腐椰奶的香濃和蕃茄的鮮甜交織,帶來獨特的口感和風味,滋味清淡,同時帶有一絲椰香和蕃茄的酸甜- 牛肉丸有彈牙的口感和獨特的質地,有淡淡的香料和香氣,令牛肉丸更加美味,口感豐富多汁,肉質鮮嫩細軟,入口即化- 滑牛肉口感滑嫩、鮮美,肉質柔軟- 貢菜味道清淡而爽口,帶有一絲絲的甜味和微苦味🥢麻辣土豆絲經過麻辣調味,鮮香辣味濃郁,帶有一絲絲辣澀,同時又有土豆本身嘅香甜🥢洛神花山楂蘋果茶洛神花同山楂蘋果嘅酸甜交融,清新怡人,消滯解渴🥢酸梅青檸烏龍茶口感清新,酸梅同青檸嘅酸甜味道同烏龍茶香氣相融合,茶味淡香
冒喜係紅磡的粉麵好選擇
下午茶餐好抵食
多款不同配料選擇
🥢吉祥套餐 – 黃金酸菜湯
- 蟹籽蟹粉丸、蟹柳、胡椒豬肚、油麥菜、滑雞片、
- 公仔麵份量好多,爽口彈牙,每樣配料的份量都好大方
- 豬肚吸收胡椒香氣和味道,有濃厚的胡椒味,豬肚口感嫩滑
🥢吉祥套餐 – 生椰蕃茄湯
- 滑雞片、魚腐、貢菜、潮汕手搥牛肉丸、滑牛肉、冰豆腐
- 滑牛肉口感滑嫩、鮮美,肉質柔軟
- 貢菜味道清淡而爽口,帶有一絲絲的甜味和微苦味
🥢麻辣土豆絲
🥢洛神花山楂蘋果茶
洛神花同山楂蘋果嘅酸甜交融,清新怡人,消滯解渴
🥢酸梅青檸烏龍茶
口感清新,酸梅同青檸嘅酸甜味道同烏龍茶香氣相融合,茶味淡香
2025-01-05
突然想食粉,我就去咗依間冒喜佢哋嘅嘢食好豐富,有辣有唔辣我同朋友就叫咗一份六餸嘅吉祥套餐佢嘅餸菜非常之豐富,豬牛雞都有或者菜都有當中我最鍾意佢蒜香墨魚丸,蒜香十足,而且又彈牙湯底方面,我特別推薦佢嘅生椰蕃茄湯,椰香味好重,好香,酸酸甜甜。如果想食少少麻嘅話又不妨試吓黃金酸菜湯,酸酸麻麻好好味。佢嘅粉同埋個湯底都好夾,可以好入味。小食方面,我推薦佢嘅麻辣魚皮嗰啲魚皮非常之爽脆,令人食完一啖又一啖最後梗係要食一份甜品啦,自家製烏梅冰粉,酸酸甜甜,甜到恰當。
突然想食粉,我就去咗依間冒喜
佢哋嘅嘢食好豐富,有辣有唔辣
我同朋友就叫咗一份六餸嘅吉祥套餐
佢嘅餸菜非常之豐富,豬牛雞都有或者菜都有
當中我最鍾意佢蒜香墨魚丸,蒜香十足,而且又彈牙
佢嘅粉同埋個湯底都好夾,可以好入味。
2025-01-13 185 views
冒菜是一種成都小吃🥢製作方法是將預備好的蔬菜和肉🥩放入辣味底料湯汁中燙熟後食用🥘有麻辣和香辣🌶️這間以成都小食冒菜為主角👨‍🍳有四十款配料加七款湯底🍲必點招牌「吉祥套餐」x2+六款餸及湯底重慶麻辣湯:蟹籽蟹粉丸、午餐肉、蟹柳、滑牛肉、胡椒豬肚、鴨血湯底非常惹味,辣味甘香,麵條吸盡辣汁,非常入味🤩配料新鮮,豬肚彈牙,蟹籽丸爆汁,牛肉口感嫩滑😋生椰蕃茄湯:魚腐、潮汕牛肉丸、墨魚丸、滑雞片、美國肥牛、豬大腸蕃茄湯十分鮮甜,牛丸墨魚丸夠爽口,肥牛豬腸夠咬口😙小食方面麻辣蓮藕切成薄片🔪吃落開胃,美味爽脆😃魚皮冰爽脆彈,辣度剛剛好🤗
冒菜是一種成都小吃🥢
製作方法是將預備好的蔬菜和肉🥩
放入辣味底料湯汁中燙熟後食用🥘
有麻辣和香辣🌶️

這間以成都小食冒菜為主角👨‍🍳
有四十款配料加七款湯底🍲

必點招牌「吉祥套餐」x2
+六款餸及湯底

重慶麻辣湯:蟹籽蟹粉丸、午餐肉、蟹柳、
滑牛肉、胡椒豬肚、鴨血

湯底非常惹味,辣味甘香,
麵條吸盡辣汁,非常入味🤩
配料新鮮,豬肚彈牙,
蟹籽丸爆汁,牛肉口感嫩滑😋

生椰蕃茄湯:魚腐、潮汕牛肉丸、
墨魚丸、滑雞片、美國肥牛、豬大腸
蕃茄湯十分鮮甜,牛丸墨魚丸夠爽口,
肥牛豬腸夠咬口😙

小食方面
麻辣蓮藕切成薄片🔪
吃落開胃,美味爽脆😃
魚皮冰爽脆彈,辣度剛剛好🤗
  • 吉祥套餐
  • 洛神花山楂蘋果
  • 酸梅青檸烏龍茶
2025-01-08 222 views
在紅磡篤完波 想搵地方食個晏晝 見到呢間比較重口味 於是入嚟試吓吉祥套餐內可自選6款餸, 特別點評幾款餸~貴州丁家脆哨貴州特色豬油渣, 口感脆脆的, 而且帶點辣味, 很惹味牛黃喉牛的心血管, 口感非常爽脆, 內臟來說, 確實比較特別, 而且不會異味~魚腐個人認為是必點的, 能夠吸收湯底精華, 吃下去辣味十足, 非常開胃~潮汕手搥牛肉丸牛肉丸挺juicy彈牙, 吃得出是新鮮手打, 牛肉味濃郁潮汕蒜香墨魚丸微微的蒜香味, 也不會蓋過墨魚的鮮味~ 口感挺彈牙的!生椰蕃茄湯有淡淡濃郁的椰子香, 配搭著蕃茄湯一起吃, 在冬天喝一口尤其暖胃!每條米線都掛上湯底的精華, 很滿足呢~秘製藤椒魚皮特色必選小食, 想不到魚皮脆脆的口感, 而且拌上辣椒油一起吃, 味道非常香口!自家製桂花蜜烏梅冰粉前面吃得挺重口味, 有點辣的話, 冰粉柔軟滑溜, 吃這個甜品絕對是透心涼!!洛神花山楂蘋果洛神花酸酸地, 有解膩作用~配上甜甜的山楂蘋果, 喝下去很舒服~酸梅青檸烏龍茶烏龍茶茶膽味濃郁, 再帶點青檸的酸味, 可以中和一下肥膩感~另外有一款是餐廳自家製的沾醬~個人認為幾特別, 而且唔係特別辣, 如果有叫白飯的朋友,

吉祥套餐內可自選6款餸, 特別點評幾款餸~

貴州丁家脆哨
貴州特色豬油渣, 口感脆脆的, 而且帶點辣味, 很惹味

牛黃喉

魚腐

潮汕手搥牛肉丸
牛肉丸挺juicy彈牙, 吃得出是新鮮手打, 牛肉味濃郁

潮汕蒜香墨魚丸

微微的蒜香味, 也不會蓋過墨魚的鮮味~ 口感挺彈牙的!

生椰蕃茄湯
每條米線都掛上湯底的精華, 很滿足呢~

秘製藤椒魚皮

自家製桂花蜜烏梅冰粉

洛神花山楂蘋果
洛神花酸酸地, 有解膩作用~
配上甜甜的山楂蘋果, 喝下去很舒服~

酸梅青檸烏龍茶

另外有一款是餐廳自家製的沾醬~
個人認為幾特別, 而且唔係特別辣, 如果有叫白飯的朋友, 覺得可以撈埋一齊食!
2025-01-04
Dinner
2025-01-01 177 views
之前聽朋友講,冒喜呢間店都幾好食,怕辣嘅都可以有唔同嘅湯底同埋配料選擇,值得試吓,所以我哋呢一日嚟到午餐😊之前未食過呢一類,所以先睇吓ig嘅介紹IG @maoheyhk我哋點左自選吉祥套餐兩份 +小食薯仔絲涼拌同埋烏梅冰粉套餐也加左秘製沾醬,味道都唔錯生椰蕃茄湯幾香濃,有椰香黃金酸菜湯有一點點麻辣,開胃食落去會有少少刺激,好惹味我哋點㗎呢兩個湯底都好推薦!不過我哋唔係好食得勁辣,可能食得辣嘅會有更合適更驚喜嘅選擇我哋比較喜歡嘅食材有~蓮藕:切薄片,咬口好好魚腐:魚肉豆腐吸收湯味,口感軟綿綿,味道不錯潮汕手搥牛肉丸:牛味幾香,彈牙蒜香墨魚丸:墨魚味都幾出滑牛肉,雞肉片:有好多片,配合湯底好味貢菜,油麥菜,枝竹:好掛湯,都唔得好配合洛神花山楂蘋果 都幾酸甜開胃酸梅青檸烏龍茶 呢個配搭都幾清新,有烏龍茶香小食薯仔絲好惹味,食完好想試吓返屋企自己整😊 甜品冰粉都幾好,食完酸辣湯底可以中和一下總括嚟講,呢個都係一個唔錯嘅選擇,比較少地方有呢一類特別菜式,湯底都好用心😊呢一餐價錢:老公嘅吉祥套餐6餸 56元(潮汕手搥牛肉丸,潮汕蒜香墨魚丸,滑雞片,滑牛肉(+3),金菇,蓮藕片,秘製沾醬(+3)
之前未食過呢一類,所以先睇吓ig嘅介紹
IG @maoheyhk

我哋點左自選吉祥套餐兩份 +小食薯仔絲涼拌同埋烏梅冰粉
套餐也加左秘製沾醬,味道都唔錯

生椰蕃茄湯幾香濃,有椰香

黃金酸菜湯有一點點麻辣,開胃
食落去會有少少刺激,好惹味

我哋比較喜歡嘅食材有~
蓮藕:切薄片,咬口好好
魚腐:魚肉豆腐吸收湯味,口感軟綿綿,味道不錯
潮汕手搥牛肉丸:牛味幾香,彈牙
蒜香墨魚丸:墨魚味都幾出
滑牛肉,雞肉片:有好多片,配合湯底好味
貢菜,油麥菜,枝竹:好掛湯,都唔得好配合

洛神花山楂蘋果 都幾酸甜開胃
酸梅青檸烏龍茶 呢個配搭都幾清新,有烏龍茶香

小食薯仔絲好惹味,食完好想試吓返屋企自己整😊
甜品冰粉都幾好,食完酸辣湯底可以中和一下

呢一餐價錢:
老公嘅吉祥套餐6餸 56元(潮汕手搥牛肉丸,潮汕蒜香墨魚丸,滑雞片,滑牛肉(+3),金菇,蓮藕片,秘製沾醬(+3),土豆粉(+5),生椰蕃茄湯(+5))= $72

我嘅吉祥套餐6餸 56元(魚腐,芝士腸,炸支竹,油麥菜,貢菜,白蘿蔔片,秘製沾醬(+3),番薯粉(+5),黃金酸菜湯)= $64

涼拌酸辣土豆絲 $口28

洛神花山楂蘋果 套餐加配 $12
酸梅青檸烏龍茶 套餐加配 $12

原來除咗紅磡,仲有其他分店,四間分店地址:
紅磡總店║紅磡蕪湖街83號Y83地下G04及G05A號舖
上環分店║上環文咸東街22-26號柏廷坊25樓
灣仔分店║灣仔謝斐道250-274號杜智臺地下6號舖
北角分店║北角和富道和富薈B50號美食廣場A1號舖
今日喺紅磡「冒喜」試咗佢哋嘅吉祥套餐,真心覺得性價比超高!今次我哋叫咗兩個吉祥套餐,仲加咗幾款特色飲品同甜品,整個午餐食到超滿足。首先講下吉祥套餐,第一個套餐選咗秘製香辣湯中辣,湯底麻辣帶勁,但唔會辣到搶味。餸方面有魚腐、潮汕手搥牛肉丸、墨魚丸、貴州丁家脆哨、雲耳同白蘿蔔片,再加番薯粉。牛肉丸同墨魚丸嘅口感非常彈牙,脆哨係一大亮點,炸得香脆,配合辣湯非常惹味,番薯粉吸晒湯底精華,辣味入骨,每啖都勁正!第二個套餐揀咗黃金酸菜湯,湯底帶酸但清爽,超開胃。餸有滑雞、美國牛肉、滑牛肉、豬大腸、冰豆腐、海帶結,再加土豆粉。滑牛肉嫩滑,豬大腸煮完冇腥味,啖啖都係膠質感,冰豆腐吸晒湯汁,成個湯底嘅酸爽感配料都帶到另一個層次。紅油涼拌豬肚絕對係我哋嘅餐前開胃菜,豬肚爽脆,紅油嘅辣香撲鼻但唔會太重,食完即刻刺激味蕾,令人期待之後嘅火鍋。飲品方面,洛神花山楂蘋果酸酸甜甜,味道清新;酸梅青檸烏龍茶帶有一陣茶香,同青檸嘅酸味結合得好好,非常解辣。最後甜品係自家製嘅桂花蜜烏梅冰粉,冰粉透明又滑溜,配上桂花蜜嘅香甜,仲有烏梅嘅少少酸味,食完辣嘢後嚟一碗,清新解膩,係完美嘅餐後收尾。

2024-11-27 450 views
呢一間行過每一次都覺得好香今日終於有時間去試 好有四川風味小食揀咗麻辣豬肚麻辣味唔算好重 豬肚爽口👍🏻冒菜其實好似車仔麵咁樣 揀自己想食嘅餸我同朋友嗌咗兩個吉祥套餐 $56可以嗌到六個餸 我覺得好抵食🤩我見到好多人都嗌牛肉丸就試吓佢彈唔彈牙先一食落去真係手打既感覺 彈牙既因為我係牛魔王 緊係嗌埋滑牛肉啦俾咗好幾塊都大大塊嘅 毛肚開頭好驚會韌 但係點知係脆口 有驚喜🤩貴州丁家脆啃 見到隔籬枱嗌覺得好新奇就試吓原來係炸咗嘅肉粒帶點油脂 又幾好食😍😍食麵最緊要揀個湯底 麻辣愛好者既我一於試吓佢嘅麻辣重慶湯 我揀咗小辣湯底有起內地食嘅重慶味道♥️朋友揀嗰個湯底呢就係貴州臭豆豉辣湯一上枱真係有一浸臭臭嘅味道不過食落口又幾香喎 呢個湯底豆豉味好突出唔會太辣我哋兩個都係揀咗土豆粉鍾意佢嗰種煙靭嘅感覺 飲品方面因為食辣 揀咗啲比較清涼嘅飲品洛神花山楂蘋果 唔算太甜 又帶少少酸啱晒我口味呀🤩朋友鍾意飲酸少少就揀咗酸梅青檸烏龍茶食完啲比較肥膩嘅嘢 飲落去覺得好清新原來呢一間餐廳上環 灣仔 北角 都有分店我今次紅磡食呢一間就係總店
呢一間行過每一次都覺得好香

食完啲比較肥膩嘅嘢 飲落去覺得好清新

原來呢一間餐廳上環 灣仔 北角 都有分店
我今次紅磡食呢一間就係總店

2024-10-19 494 views
餸的份量出奇的少,香腸兩片,油麥幾塊碎片,蘿蔔。。是超薄切片2,3片沉到湯中都找不到了。墨丸口感是奇怪的爽脆,唔知落左乜,沒有食材本身應有的彈牙口感。總體上古靈精怪,唯有辣係辣,一味得辣。同等的價錢可以去吃米線陣,譚仔,起碼蘿蔔係大大舊
TakeAway
2024-09-09 865 views
第一次聽冒菜,維基說是成都小吃,製作方法是將預備好的蔬菜和肉放入辣味底料湯汁中燙熟後食用。當天有點不太想吃辣,就要了蕃茄湯。但小吃的涼伴麻辣蓮藕片還是要嘗一點點辣,幸好只是微辣,麻比較重,還有涼菜吃下去辛辣感減半。我會以四川米線來形容,點菜方式和食物都好像。要了兩碗,每人叫了幾樣菜。自己覺得必點是,滑牛、五花腩片、冰豆腐。特別是,除了粉麵,可以要飯啊,冬天可能想吃飯多一點。°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°冒喜 @maoheyhk📍 紅磡蕪湖街83號Y83地下G05A號舖#MrsLong #hk #hkbloggermama #Longs #mamablogger #香港美食 #餐廳推介 #hkfoodie #香港探店 #foodieshk #hkigfood #tasteofhk #hkfoodlovers

冒喜 @maoheyhk
📍 紅磡蕪湖街83號Y83地下G05A號舖

2024-08-26 1010 views
冒喜店門裝修得像中國古風建築物,喺紅磡舊區沒啥特色的街道上,特別吸睛。餐廳菜式係冒菜,採用正宗冒菜做法烹調特色湯底,例如招牌湯底:香辣湯(升級版)、重麻辣、生椰蕃茄湯(新出)等等。餐廳亦有小食選擇,如很多人都喜歡的秘製藤椒魚皮!八寶套餐-黃金酸菜湯-魚腐、潮汕手搥牛肉丸、墨魚丸、蟹籽蟹粉丸、午餐肉、美國肥牛、豆卜、娃娃菜-火鍋麵八寶套餐-生椰蕃茄湯-魚腐、潮汕手搥牛肉丸、墨魚丸、蟹籽蟹粉丸、滑雞片、滑牛肉、油麥菜、海帶結-蕃薯粉湯麵好大碗,餸菜亦好足料。黃金酸菜湯麻度強勁,食得過隱。生椰蕃茄湯好香椰味,蕃薯粉索滿湯底特別好味道。食材方面,我最喜愛魚腐,圓圓大大,軟滑香濃,好好味。洛神花山楂蘋果甜甜的,香蘋果味,清甜美味。酸梅青檸烏龍茶則酸梅味重,雪凍飲唔錯。

1991 views

八寶套餐
-黃金酸菜湯
-火鍋

八寶套餐
-生椰蕃茄湯
-蕃薯粉

1952 views

洛神花山楂蘋果甜甜的,香蘋果味,清甜美味。
酸梅青檸烏龍茶則酸梅味重,雪凍飲唔錯。

Lunch