2015-12-08
勁開心囉, 今朝去開銅鑼灣工作, 試試朝早未夠11點去SOGO超市間芝士撻碰運氣, 雖然人龍依然, 但人數係數得出既10個, 大約等了20分鐘便輪到我啦, 難得排到更係買多啲, 買夠8個啦 但排我前面兩母女只買兩個.....較浪費機會囉. 接近終點時一盤盤金黃色既芝士撻已大聲呼喚我啦, 我都回應佢哋一句:"你哋脹卜卜好吸引呀"長條型紙盒好輕盈容易外帶.日本人設計真的很細心, 每盒可放6個, 有隔間, 每格之間還有卡紙固定以防弄爛, 卡紙位還有開口供疏散熱保持撻皮脆身. 每個撻面都脹卜卜, 餡沒有離皮 (坊間大多芝士撻都做不到這效果), 金黃色的薄衣黏著我上唇, 好像葡撻的焦糖衣. 芝士餡滑溜衝入我口, 雖芝士味淡, 奶味較重, 好似鮮奶撻, 但滑溜程度令我喜歡. 撻皮厚度每個都很均勻, 脆中帶鬆化, 不似曲奇皮般實. 從這食法指引感受到日本人既認真, 分別試了3種食法: Today 出爐即食, 尤如我上面所說的美味; Cold從雪櫃取出即食, 變了軟身芝士蛋糕質地, 撻皮雖無新鮮的鬆化, 但仍帶脆; Hot用焗爐reheat, 和新鮮食的相約, 只是撻皮爭少少.
Other Info. :
我和家人一起試了幾間人龍/小店既芝士撻, 雖然這個size最小, 但以味道及品質來講始終是這間優勝, 而那種回味, 是仍然記得. 下次再趁早上有空去回味 ^o^