2021-05-19
小曼谷泰國美食站銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B02舖同朋友想搵間舒服嘅餐廳食下飯,所以今日就嚟咗小曼谷食泰國菜,呢間小曼谷同九龍城嗰間唔同,一入到門口就見到有好大嘅火車頭,可以俾人打卡影相我哋四個人叫咗幾款嘢share食,首先係菠蘿雞肉炒飯,有好香嘅薑黃味,飯粒炒得乾身唔油,菠蘿配埋肉鬆食鹹鹹酸酸好夾鐵板豬頸肉炒通菜豬頸肉份量比得唔孤寒,起碼有六至七嚿,鐵板熱辣辣上好夠熱,不過呢碟菜比較濃味,如果配埋白飯食就啱啱好啦風味燒豬頸肉豬頸肉多汁爽口,而且食得出加咗蜜糖炭烤過嚟,我哋最鍾意點個汁,甜酸得嚟又好香蒜味,同豬頸肉好夾小曼谷五星燒雞見到呢個係推介菜式之一,所以我哋都叫咗半隻試吓先,一嚟到嗰陣見到冒曬煙,就知道係即叫即燒,而雞肉燒得非常滑,雞胸都Juicy又啖啖肉,呢個真係必點菜式豬肉碎生菜包肉碎份量俾得多,味道同泰國食嘅一模一樣,好香青檸味得嚟又辣味十足,而且炒得香口,我哋都搶着嚟食,不過呢碟肉就比較辣啦,好彩我哋都食得辣姐泰王咖喱法包軟殼蟹朋友點左呢一個菜,我哋都覺得好好食,蟹分量多而且脆口,配埋咖喱一流,而且法包好脆身,一路沾咖哩汁一路傾,好快已經食晒添,我哋見到差
銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B02舖
鐵板豬頸肉炒通菜
風味燒豬頸肉
小曼谷五星燒雞
豬肉碎生菜包
泰王咖喱法包軟殼蟹
朋友點左呢一個菜,我哋都覺得好好食,蟹分量多而且脆口,配埋咖喱一流,而且法包好脆身,一路沾咖哩汁一路傾,好快已經食晒添,我哋見到差唔多枱枱都會點呢一樣菜,果然係王牌菜之一
臨走之前仲見到原來佢哋都有一啲自家炸嘅蝦片賣,價錢唔算好貴,$25一包我哋都買咗一包試吓,銅鑼灣如果想食吓泰國菜,呢一間係正宗首選