2020-05-17 463 views
我好想食座銀既雞白湯拉麵好耐😭,星期日特登去中環食飽後行街街,真好好味!湯底係非常正,雞白湯底用左打泡既方法,令湯非常creamy, 好似cuppuccino 啲泡,滑得嚟又唔太油膩。我呢款係海鮮雞湯,師傅係本來既雞白湯中加入魚乾蝦乾熬製,令本身湯底味道變得更濃郁🤤。拉麵係比較粗身少少既蛋麵,食落都幾有口感,而且我覺得D拉麵係掛到湯,同時又吸收到濃郁嘅海介同雞湯味!肉就得兩片,就係碗邊既厚切叉燒同雞肉。叉燒係用五花腩位嚟製成,肥瘦分佈得唔錯。雞肉為厚切慢煮雞胸肉,食落非常滑,肉質好細緻。上面薄身一大卷係牛蒡,經過油炸後非常脆身,遠睇亦非常靚!我覺得大家可以先飲一啖湯,再試少少牛蒡,清爽口感可以減少左湯底油膩既感覺,loop住咁食,食到停唔到口!成碗拉麵份量剛剛好,好西唔一定要份量好多,足夠淺嘗就可以!我覺得湯底,拉麵,配料都做得好出色!未試既就一定要嚟試下!

海鮮。雞 拉麵
海鮮。雞 拉麵