2016-04-05 189 views
襯天氣未完全回暖, 最少要多吃一次雞煲!而且終於給我遇到一位跟我一樣喜歡食有質素雞煲, 多於任食雞煲的知已就去九龍城內有口碑的有口福大飽一頓店內光猛, 抽氣比較好, 不會太大雞煲的油煙味二人可坐卡位, 夠闊落可以放袋放背包, 人多亦有中間圓枱選擇因為通常是踢完波在九龍城, 口多多問職員, 職員說廿幾人都無問題也是的, 因為平常的枱與枱中間仍有不少空間, 下次可以一大班人再來一心食雞煲, 當然要打埋邊爐, 簡單清楚的餐單除了一般的打邊爐配料, 職員介紹他們有生猛海鮮, 看著職員取出巨形元貝和蟶子, 我不自覺「嘩」了一聲, 因為以四、五十元的價錢, 不知道體積是這樣呢!鮮元貝 ($58)鮮元貝味道鮮甜, 口感爽彈, 加上足夠的蒜蓉和辣椒, 夠惹味而且除了大之外, 元貝肉厚, 師傅細心開邊煮, 可以做到剛熟口感, 不會過火鮮蟶子 ($48)蟶子同樣配上足夠的蒜蓉和辣椒, 惹味不在講, 又能突出海鮮甜味蟶子食落更彈牙, 有肉地. 而且真的要讚的是沒有沙, 夠乾淨半隻小麻辣 雞煲 ($158)以二人計, 半隻雞煲份量已足夠雞煲以3成熟上枱, 一上枱已有花椒香滲出其後每8分鐘炒一炒, 兩次後即剛剛
襯天氣未完全回暖, 最少要多吃一次雞煲
就去九龍城內有口碑的有口福大飽一頓
店內光猛, 抽氣比較好, 不會太大雞煲的油煙味
一心食雞煲, 當然要打埋邊爐, 簡單清楚的餐單
鮮元貝($58)、鮮蟶子($48)
鮮元貝 ($58)

鮮蟶子 ($48)

半隻小麻辣 雞煲 ($158)
半隻小麻辣雞煲
以二人計, 半隻雞煲份量已足夠
雞煲以3成熟上枱, 一上枱已有花椒香滲出
其後每8分鐘炒一炒, 兩次後即剛剛熟
雞有先煎過再入煲, 所以皮可以做到唔肥
落單時特別要求的多麻小辣, 都可以做到!
配菜包括, 洋蔥, 蒜頭, 青瓜, 紫洋蔥等等, 都是提升雞煲味道的功臣
半隻小麻辣雞煲
雞件大小合適, 有助熟度平均, 雞件非常香嫩
消滅所有雞後, 便加湯打邊爐
建議加湯不要一下子加太多, 不然就會太淡

特級肥牛 ($108)
特級肥牛
美國特級肥牛, 完全沒有筋, 油花分佈平均
滾熟後, 油花消失, 只需滾3秒, 便能吃到又嫩又有牛味的高質素肥牛
特級肥牛
光是這一點, 已經令我喜歡食有質素雞煲/打邊爐, 多於任食呢

牛柏葉 ($45)
牛柏葉
牛柏葉爽口彈牙, 不會漂得太厲害, 保持口感
切得夠大塊, 你知道的, 牛柏葉是熟了後最易不見了的縮小食物之一
牛柏葉
大塊些就方便夾了, 是比較淡的食物, 可配合濃湯

紅薯粉 ($30)
紅薯粉, 十分有份量, 夠3-4人用
每次吃雞煲/打邊爐, 最後都會叫一個麵, 取其吸收湯底味道功能
平常主要會用即食麵
今次就比較特別, 可以食到更煙韌又入味的紅薯粉
為這一餐畫上完美句號
總括來說, 這雞煲的辣, 富有不同香料味, 辣得有深度
吃完感覺到不口乾, 沒味精, 也不會死咸呢
Other Info. : 店舖好像不收加一, 而是收每位$10服務費, 計落比加一抵
$250 (Dinner)
紅薯粉
鮮元貝($58)、鮮蟶子($48)