2007-07-01
同男友出黎慶祝回歸十周年活動,去睇下博物館,呢兩日免費。政府係咁啦,一家便宜兩家著,市民又有地方去,又唔駛咁多人去遊行。今早起身睇升旗禮,跟住就職典禮,跟住八一跳傘隊表演,跟住深西通車典禮,跟住回歸parade.嘩,幾多節目,睇到點幾鐘都未完。咁唯有食下午茶啦。灣仔鴻星就去得多,咁試下尖沙嘴呢度啦。呢度裝修真係有d殘,間店太多柱,所以侍應未必能關注到每張臺的服務。我地點了冬菇雞絲腸,珍珠雞,叉燒包,三星燒賣同鴨腳札。三星燒賣,係三粒冬瓜粒上放上燒賣的肉,和其他配料如帶子,磨孤等。清清地,唔錯。鴨腳札係比較古老的點心,不過要做得好,好視乎那片芋頭,一定要不太淋才好。鴻星的點心一向都有水準的,呢間仲真係即叫即蒸,出到黎係好熱辣辣的。好好味。解放軍八一跳傘隊表演,嘩,真係精彩!香港人今次真係有眼福。跟住的三軍檢閱儀仗隊,真係操得靚,直一直,升旗禮,手一潑國旗隨隨飄揚,真令人感動到作為中國人的驕傲!
咁唯有食下午茶啦。灣仔鴻星就去得多,咁試下尖沙嘴呢度啦。
我地點了冬菇雞絲腸,珍珠雞,叉燒包,三星燒賣同鴨腳札。