2024-05-13
早前朋友介紹過銅鑼灣有間潮州菜都唔錯,今日放工經過就試下先。 位於利園附近嘅呢間正潮樓,主打潮式海鮮為主, 如果鍾意食鮑參翅肚嘅你就啱晒喇!而且聽聞仲係國家級大師傅坐鎮,菜色盡顯功架👍! 餐廳不論係裝潢、擺設、餐具等都充滿古典味。 首先,店員送上功夫茶同埋餐前小食。然後推介晚市套餐。 我同老公分別點咗厚菇焗鮑魚($488)同埋厚菇炆海蔘 ($438)各一客。 厚菇焗鮑魚:冬菇夠厚實,花紋清晰,鮑魚好大隻,富有彈性。 厚菇炆海參:海參炆得好稔,加埋啲鮑汁味道一流🤤。 跟餐每1-2位客人可以選3個菜式,每碟都細細碟,啱晒兩個人食用。 鹵水拼盤:有鵝片、豬大腸、豬紅、豆腐,鹵水味純厚,鮮香可口。鵝肉沒有羶味,肉質也軟嫩多汁。師傅切鵝嘅功夫也亦一流,切成均勻薄片,足夠每口嚐到其鵝香,鹹香恰到好處。 菜脯煎雞蛋:看似普普通通嘅菜底,其實非常考師傅嘅功力,菜脯鹹香脆口,爽口開胃,煎蛋兩面都煎炸至金黃色,香口酥脆,充滿熟蛋嘅香味,送飯一流。 川椒雞頸肉:雞頸肉爽滑,帶點點麻味,非常惹味。
餐廳不論係裝潢、擺設、餐具等都充滿古典味。
首先,店員送上功夫茶同埋餐前小食。然後推介晚市套餐。
厚菇焗鮑魚:冬菇夠厚實,花紋清晰,鮑魚好大隻,富有彈性。
厚菇炆海參:海參炆得好稔,加埋啲鮑汁味道一流🤤。
川椒雞頸肉:雞頸肉爽滑,帶點點麻味,非常惹味。