1 day(s) ago
上次同男朋友嚟呢度試過佢啲潮州菜真係幾好食,今晚就帶埋佢家姐同未來姐夫一齊過嚟翻尋味。上次試過個魚柳浸花甲,真係好好味,好鮮甜之餘啲魚露又唔會太過鹹蓋過晒花甲嘅味道,所以必須再食多一次。然後我哋叫咗半份鵝肝,西式嘅鵝肝下便係墊多士中式嘅鵝肝下便係墊豆腐,都係俾你解膩用嘅。最重要係個鵝肝係粉肝嚟㗎,入口即溶,同樣地都唔會太過鹹,啱啱好,真係超好味呀。然後我哋叫咗個韭菜粿,佢呢度仲配埋韭菜果必點嘅潮州辣醬,佢個粉皮夠晒Q彈,煙煙韌韌軟軟糯糯嘅口感真係超好食,不過就略嫌佢啲韭菜唔夠多,如果再多啲嘅話咁就完美啦。另外我哋叫咗個藤椒雞頸,職員話佢哋用嘅雞係日本走地雞嚟㗎,唔怪得啲肉咁實淨,而且仲夠舊都咁大舊啦。佢哋嘅藤椒唔會太辣,都係比較輕微嘅藤椒味,其實都老少咸宜㗎。跟住又點少得潮州蠔烙,佢哋就用咗雞蛋同埋鴨蛋一齊整,所以個底都有少少軟糯嘅口感,不過比起正式嘅,我硬係覺得差咗啲,冇計啦,潮州妹係要求高啲㗎啦。重點嚟啦,我哋提早一日打咗電話嚟book咗一啲手工菜。其中一樣係荷包鱔,呢度手工菜都幾麻煩㗎。出邊包住嘅嗰層鹹菜,中間嘅係一大舊鱔片。因為鹹菜本身已經夠鹹,所以唔需要特別調味都已經夠晒鮮甜
出邊包住嘅嗰層鹹菜,中間嘅係一大舊鱔片。因為鹹菜本身已經夠鹹,所以唔需要特別調味都已經夠晒鮮甜。
而最重要嘅係呢一個湯底,上網睇話呢一款手工菜個湯係用咗好多唔同嘅料落去煲,有雞有豬,有火腿等等,起碼都煲返六至12個鐘先成氣候㗎,所以個湯真係好甜。
而另外一個手工菜就係石榴蟹,呢個就真係不得了。佢出面白色嗰一層係蛋白煎成,面頭仲有一大嚿蟹膏。
而入面就會有一啲芹菜馬蹄瑤柱同埋蟹肉絲,全部擺埋一齊包喺個蛋白中間,都好考功夫㗎。
四個人食埋啲咁複雜嘅手工菜,呢個價錢食精緻菜嚟講都算係咁。