2020-03-23
前排同朋友去土瓜灣食飯,經過依間餐廳好有氣氛,再睇一睇menu,原來係食fusion 菜,餐廳新開無耐都有唔少食客幫襯,所以決定同朋友搵日黎食晚飯。餐廳環境都幾有格調,燈光昏暗,好岩一邊食野一邊飲酒傾計!食物幾多元化,除左日式、西式外,仲有東南亞菜。避風塘日本小茄子日本小茄子外形幾得意,細細粒,一口一粒,而且好甜淋,連個茄子頭都可以食埋,再加上大量炸蒜,有脆脆既口感,而且少少辣,幾野味!黑毛豬肋肉日式煲仔飯豬肋肉肥瘦適中,肉質爽口,醬汁有啲似鰻魚汁,再加上粒粒分明珍珠米,唔經唔覺會食多左好多飯!燒澳洲和牛封門柳之前打邊爐試過封門柳後就從此愛上了,原來除左打邊爐之外,燒都好好食!封門柳係牛橫隔膜肌肉,每隻牛只有一條,好罕有。牛肉燒得恰到好處,中間有啲粉嫩色,雖然脂肪較少,但肉質細嫩,肉味香濃,好味!Smoky high ball依款cocktail 係用whisky, vanilla 做底,最特別係用蘋果木做煙燻效果,飲落煙燻味幾濃,酒量淺既我要加好多soda water 先飲到成杯。
餐廳環境都幾有格調,燈光昏暗,好岩一邊食野一邊飲酒傾計!
食物幾多元化,除左日式、西式外,仲有東南亞菜。
避風塘日本小茄子
黑毛豬肋肉日式煲仔飯